Een opgezette buik bij honden – Wat is de oorzaak?

inleiding

Een opgezette buik bij honden, ook wel bekend als abdominale distensie, kan een reden voor bezorgdheid zijn voor hondeneigenaren. En terecht. Een opgezette buik kan door verschillende factoren worden veroorzaakt en kan variëren van een mild probleem tot levensbedreigend. Het begrijpen van de oorzaken en symptomen van een opgezette buik bij honden kan helpen het probleem op te lossen.

Oorzaken van een opgezette buik bij honden

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een opgezette buik bij honden. Enkele van de meest voorkomende zijn:

Maagkanteling

Ook wel bekend als maagtorsie of gedraaide maag. Een maagkanteling is een ernstige aandoening die optreedt wanneer de maag is gaan draaien. De slokdarm en dunne darm worden dan dicht gedraaid. Hierdoor kunnen de gassen die in de maag gevormd worden niet meer weg. De maag gaat zodanig opzwellen en nog meer draaien waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden. De bloedcirculatie van de hond wordt afgekneld. Vaak komt de milt ook in de knel te zitten en verstoort de bloedcirculatie nog meer. De hond raakt binnen een paar uur in shock. Hij heeft op dat moment een enorm opgezette buik. 

Bij niet tijdige behandeling zal hij zeer snel sterven. Dit kan al binnen een paar uur. Een maagkanteling komt vooral bij (zeer) grote hondenrassen voor. Het is een medisch noodgeval en vereist onmiddellijke behandeling. ’s Nachts, ’s avonds of in het weekend, altijd gelijk je spoed-dierenarts bellen. Een maagtorsie heeft dus als kenmerk dat de maag heel erg op spanning komt te staan. Hierdoor voel je een harde opgezette buik. Dit is vooral aan de linkerkant van de hond goed te zien achter de ribben. En als je er op “klopt” dan hoor je het geluid dat een beetje doet denken aan tikken op een opgeblazen ballon. Ook zal hij overgeven of proberen over te geven. Onmiddellijk naar de dierenarts wanneer je vermoedt dat jouw hond dit heeft!

Een opgezette buik bij een hond.
Dracht

Wanneer een niet gesteriliseerde teef drachtig is, dan kan haar buik behoorlijk opzetten wanneer de pups groeien. Hoe meer pups er in haar buik zitten, hoe dikker ze is. Zo’n opgezette buik ontstaat natuurlijk niet binnen een dag. 

Baarmoederontsteking

Wanneer een teef niet gesteriliseerd is dan is de kans groot dat ze op latere leeftijd een baarmoederontsteking krijgt. Haar baarmoeder vult zich dan met etter en kan behoorlijke formaten aannemen. Uiteindelijk zal de baarmoeder zo uitrekken dat hij gaat scheuren. De etter loopt dan de buikholte in en zorgt voor een buikvliesontsteking. In de meeste gevallen zal de teef overlijden wanneer er niet op tijd ingegrepen wordt. Op de pagina over een baarmoederontsteking lees je hier meer over. Dit treedt meestal op als een hond één of twee maanden ervoor loops geweest is. Soms zie je ook etterige uitvloei uit haar vulva komen, maar dat is niet altijd het geval. Vanwege de grootte van de baarmoeder zal ze een dikke opgezette buik kunnen hebben. 

Parasieten

Darmparasieten, zoals spoelwormen of lintwormen leiden tot een opgezette buik bij honden. Dit heeft twee redenen. De eerste is dat de darmen overvol zitten met wormen en als gevolg daarvan een grotere buikomvang geven. Maar daarnaast kan de hond ook te weinig eiwitten in zijn bloed krijgen omdat de wormen die van hem afnemen. En wanneer er te weinig eiwitten in het bloed zitten zal het lichaam vocht gaan ophopen in lichaamsholtes. Bij de hond is dit meestal in de buikholte. De buik is dus opgezwollen als gevolg van een grote hoeveelheid wormen en daarbij nog eens veel vocht. Geef je hond een goede ontworming als je dit wilt oplossen. 

Milbemax voor kleine honden tot 10kg

Milbemax voor honden die groter zijn dan 10kg

Constipatie

Wanneer er niet voldoende ontlasting uitgepoept wordt hoopt zich dit op in zijn dikke darm. Bij grote hoeveelheden ontstaat een opgezette buik. Constipatie kun je tegen gaan door een hond een laxeermiddel te geven. Aa Laxulon is een goed middel dat de ontlasting zachter maakt zodat een hond het beter uit zijn lichaam kan wegwerken. 

Leverproblemen

De lever is een groot orgaan dat vooraan in de buik ligt. Wanneer hij om de een of andere reden te groot wordt zal de lever op de buikwand drukken zodat de buik opzet. We zien dit vooral bij de ziekte van Cushing. Leverproblemen zijn vaak ernstig waarbij een dierenarts nodig is om exact te achterhalen wat er mis is met de lever. Alleen op die manier kan er bepaald worden wat de juiste behandeling is. In de meeste gevallen doen ze een bloedonderzoek en maken ze een buikecho om naar de lever te kijken. Zodra het probleem opgelost is zal de opgezette buik hoogst waarschijnlijk verdwijnen. 

Tumoren

Tumoren in de buikholte kunnen erg groot zijn voordat ze ontdekt worden. Hierdoor kan een flink opgezwollen buik ontstaan. Het is echter ook mogelijk dat de tumoren ervoor gaan zorgen dat er vocht in de buikholte blijft zitten waardoor hij enorm groot wordt. Tumoren kunnen goedaardig zijn, maar ook kwaadaardig (kanker). Maar in beide gevallen moeten ze behandeld worden door een dierenarts om je hond een goede overlevingskans te geven.

De opgezette buik bij deze hond wordt waarschijnlijk door de ziekte van cushing veroorzaakt.
Hartproblemen

Wanneer het hart niet meer voldoende kracht heeft om rond te pompen dan blijft er vaak vocht zitten op bepaalde plaatsen. Bij honden is dit meestal in de buikholte. De dierenarts kan eerst met een stethoscoop naar het hart luisteren. In de meeste gevallen is er een ruis te horen wanneer het hart niet naar behoren functioneert. Indien dit het geval is dan zal er geadviseerd worden om een hartecho te laten maken. Hiermee kan dan het exacte probleem gevonden worden. Daarna kan met de juiste hartmedicatie het hart ondersteund worden. Het vocht in de buikholte zal dan weer verdwijnen, waardoor de opgezette buik weer normale vormen aanneemt.  

Symptomen van een opgezette buik bij honden

De symptomen van een opgezette buik bij honden kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Vaak zie je natuurlijk in elk geval een dikke buik. Maar daarnaast kan een hond ook een verminderd uithoudingsvermogen hebben. Of moeite om comfortabel te gaan liggen hebben. Soms hebben ze moeite om adem te halen en ook hijgen zie je soms. Bij een baarmoederontsteking zal er waarschijnlijk ook koorts aanwezig zijn. 

Heeft je hond symptomen van een opgezette buik en ook braakt of pogingen doet om te braken. Dan moet je ook even voelen of hij een te snelle hartslag heeft vergeleken met normaal. Heeft hij ook een bleke kleur tandvlees of zelfs een beetje paarsig dan is het een medisch noodgeval. Je moet dan onmiddellijk met je hond naar de dierenarts gaan. Dus ook ’s avonds of ’s nachts. De kans is groot dat het dan gaat om een maagkanteling. 

Behandeling van een opgezette buik bij honden

De behandeling van een opgezette buik bij honden zal afhangen van de onderliggende oorzaak. Bij een maagkanteling is er een operatie noodzakelijk om de maag en daarmee de bloedcirculatie weer normaal te laten functioneren. Wanneer een teef drachtig is hoeft er niet persé een behandeling plaats te vinden. Maar toch is het verstandig om de teef te laten controleren door een dierenarts. Een baarmoederontsteking zal ook operatief opgelost moeten worden. Parasieten kunnen behandeld worden met een ontworming (zie boven). En constipatie kun je verbeteren met een laxeermiddel (zie boven). Bij leverproblemen, hartproblemen en tumoren is meestal verder onderzoek nodig om te kijken wat de meest geschikte behandeling voor je hond is. 

Een opgezette buik bij een pup. In de meeste gevallen is dit als gevolg van wormen.

Conclusie

Een opgezette buik bij honden kan door verschillende factoren worden veroorzaakt en kan variëren van mild tot ernstig. Het begrijpen van de oorzaken en symptomen van een opgezette buik, evenals de beschikbare behandelingsopties, kan hondeneigenaren helpen de opgezette buik te behandelen. Het is belangrijk voor hondeneigenaren om zich bewust te zijn van de tekenen van een opgezette buik bij hun hond. In de meeste gevallen zal je hond volledig herstellen. Mits je wel tijdig diergeneeskundige hulp zoekt. 

 

Heb je hulp nodig om uit te zoeken wat jouw hond mankeert?

Je mag dan natuurlijk altijd gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Op die manier kun je foto’s of video’s aan dierenarts Nanda sturen en om advies vragen. Heeft je hond een opgezette buik en probeert hij over te geven? Wacht dan niet langer dan 5 minuten op antwoord van Nanda. Maar zoek hulp bij uw eigen dierenarts. Meer informatie over hoe het advies vragen in zijn werk gaat en de kosten ervan vind je op de Home-pagina