Een dikke buik bij je hond – Waardoor komt dit?

Een dikke buik bij je hond kan een reden voor bezorgdheid zijn voor jou als hondenbaasje. En terecht. Een dikke buik kan door verschillende factoren worden veroorzaakt en kan variëren van een mild probleem tot levensbedreigend. In dit artikel leggen we je de oorzaken uit van een dikke buik bij je hond. Daarnaast leggen we de symptomen die je ook kunt zien uit en bespreken je wat je er tegen kunt doen. Hopelijk is dan het probleem bij je hond snel weer over. 

Wat kan de oorzaak zijn van een dikke buik bij je hond?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een dikke buik bij honden. Enkele van de meest voorkomende zijn:

Maagkanteling

Een maagkanteling is ook wel bekend als maagtorsie of gedraaide maag. Een maagkanteling is een ernstige aandoening die optreedt wanneer de maag is gaan draaien. De slokdarm en dunne darm worden dan dicht gedraaid. Hierdoor kunnen de gassen die in de maag gevormd worden niet meer weg. De maag gaat zodanig opzwellen en nog meer draaien waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden. De algemene bloedcirculatie verloopt voor een heel groot deel door het maag-darm-stelsel. Doordat de bloedcirculatie in de maag geblokkeerd wordt raakt ook de algehele bloedcirculatie van de hond afgekneld. Vaak komt de milt ook in de knel te zitten en verstoort de bloedcirculatie nog meer. De hond raakt binnen een paar uur in shock als gevolg van deze verstoorde bloedcirculatie. Hij heeft op dat moment een enorm dikke buik. 

Is dit de oorzaak dat je hond een dikke buik heeft? Dan zal hij binnen enkele uren sterven. Een maagkanteling komt vooral bij (zeer) grote hondenrassen voor. Het is een medisch noodgeval en vereist onmiddellijke behandeling. ’s Nachts, ’s avonds of in het weekend, altijd gelijk je spoed-dierenarts bellen! Elke minuut telt. Een maagtorsie heeft dus als kenmerk dat de maag heel erg op spanning komt te staan. Hierdoor voel je een harde dikke buik. Dit is vooral aan de linkerkant van de hond goed te zien en te voelen achter de ribben. En als je er op “klopt” dan hoor je het geluid dat een beetje doet denken aan tikken op een opgeblazen ballon. Ook zal hij overgeven of proberen over te geven. Onmiddellijk naar de dierenarts wanneer je vermoedt dat jouw hond dit heeft!

Een opgezette buik bij een hond.

Dracht

Wanneer een niet gesteriliseerde teef drachtig is, dan kan haar buik behoorlijk opzetten wanneer de pups groeien. Hoe meer pups er in haar buik zitten, hoe dikker ze is. Zo’n dikke buik ontstaat natuurlijk niet binnen een dag. Vooral in het laatste deel van haar dracht groeien de pups heel hard. Er kan dan in een zeer korte tijd een dikke buik bij je hond ontstaan. 

Baarmoederontsteking

Wanneer je teef niet gesteriliseerd is dan is de kans groot dat ze op latere leeftijd een baarmoederontsteking krijgt. Haar baarmoeder vult zich dan met etter en kan behoorlijk groot worden. Uiteindelijk zal de baarmoeder zo uitrekken dat hij gaat scheuren. De etter loopt dan de buikholte in en zorgt voor een buikvliesontsteking. In de meeste gevallen zal de teef overlijden wanneer er niet op tijd ingegrepen wordt. Op de pagina over een baarmoederontsteking lees je hier meer over. Dit treedt meestal op als een hond één of twee maanden ervoor loops geweest is. Soms zie je ook etterige uitvloei uit haar vulva komen, maar dat is niet altijd het geval. Vanwege de grootte van de baarmoeder zal ze een dikke dikke buik kunnen hebben. 

Parasieten

Darmparasieten, zoals spoelwormen of lintwormen leiden tot een dikke buik bij honden. Tenminste, als het er veel zijn geworden. Dit heeft twee redenen. De eerste is dat de darmen overvol zitten met wormen en als gevolg daarvan een grotere buikomvang geven. Maar daarnaast kan je hond ook te weinig eiwitten in zijn bloed krijgen omdat de wormen die uit zijn voeding halen en er ook schade in de darmen kan optreden. Met eiwitverlies uit de darmwand tot gevolg. En wanneer er te weinig eiwitten in het bloed zitten zal het lichaam vocht gaan ophopen in lichaamsholtes. Bij de hond is dit meestal in de buikholte. De buik is dus opgezwollen als gevolg van een grote hoeveelheid wormen en daarbij nog eens veel vocht. Geef je hond een goede ontworming als je dit wilt oplossen. 

Milbemax voor kleine honden tot 10kg

Milbemax voor honden die groter zijn dan 10kg

Constipatie

Wanneer er niet voldoende ontlasting uitgepoept wordt hoopt zich dit op in zijn dikke darm. Bij grote hoeveelheden ontstaat een dikke buik. Meestal heeft je hond dan erg harde ontlasting op de momenten dat hij toch wat ontlasting uitpoept. Constipatie kun je tegen gaan door je hond een laxeermiddel te geven. Aa Laxulon is een goed middel dat de ontlasting zachter maakt zodat je hond het beter uit zijn lichaam kan wegwerken. 

Leverproblemen

De lever is een groot orgaan dat vooraan in de buik ligt. Wanneer hij om de een of andere reden te groot wordt zal de lever op de buikwand drukken zodat de buik opzet. We zien dit vooral bij de ziekte van Cushing. Leverproblemen zijn vaak ernstig waarbij een dierenarts nodig is om exact te achterhalen wat er mis is met de lever. Alleen op die manier kan er bepaald worden wat de juiste behandeling is. In de meeste gevallen doen ze een bloedonderzoek en maken ze een buikecho om naar de lever te kijken. Zodra het probleem opgelost is zal de dikke buik hoogst waarschijnlijk verdwijnen. 

Tumoren

Tumoren in de buikholte kunnen erg groot zijn voordat ze ontdekt worden. Hierdoor kan een flink dikke buik ontstaan. Het is echter ook mogelijk dat de tumoren ervoor gaan zorgen dat er vocht in de buikholte blijft zitten waardoor de buik enorm dik wordt. Tumoren kunnen goedaardig zijn, maar ook kwaadaardig (kanker). Maar in beide gevallen moeten ze behandeld worden door een dierenarts om je hond een goede overlevingskans te geven.

De opgezette buik bij deze hond wordt waarschijnlijk door de ziekte van cushing veroorzaakt.

Hartproblemen

Wanneer het hart niet meer voldoende kracht heeft om rond te pompen dan blijft er vaak vocht zitten op bepaalde plaatsen. Bij honden is dit meestal in de buikholte. Het gevolg is natuurlijk een dikke buik bij je hond. De dierenarts kan eerst met een stethoscoop naar het hart luisteren. In de meeste gevallen is er een ruis te horen wanneer het hart niet naar behoren functioneert. Indien dit het geval is dan zal er geadviseerd worden om een hartecho te laten maken. Hiermee kan dan het exacte probleem van het hart gevonden worden. Daarna kan met de juiste hartmedicatie het hart ondersteund worden. Het vocht in de buikholte zal dan weer verdwijnen, waardoor de dikke buik van je hond weer normale vormen aanneemt.  

Symptomen van een dikke buik bij honden

De symptomen van een dikke buik bij honden kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Vaak zie je natuurlijk in elk geval een dikke buik. Maar daarnaast kan een hond ook een verminderd uithoudingsvermogen hebben. Of moeite om comfortabel te gaan liggen hebben. Soms hebben ze moeite om adem te halen gaat hij erg snel hijgen. Bij een baarmoederontsteking zal er waarschijnlijk ook koorts aanwezig zijn en zal je hond heel veel drinken. Maar het veel drinken ontstaat ook als je hond de ziekte van cushing heeft of leverproblemen. 

Heeft je hond symptomen van een dikke buik en braakt hij of doet hij pogingen om te braken? Dan moet je met spoed met hem naar je dierenarts. De kans op een maagkanteling is dan aanwezig en dit kan dodelijk aflopen. Je kunt ook  even voelen of hij een te snelle hartslag heeft vergeleken met normaal. Heeft hij ook een bleke kleur tandvlees of zelfs een beetje paarsig dan is het een medisch noodgeval. Je moet dan onmiddellijk met je hond naar de dierenarts gaan. Dus ook ’s avonds of ’s nachts. 

Behandeling van een dikke buik bij honden

De behandeling van een dikke buik bij honden zal afhangen van de onderliggende oorzaak. Bij een maagkanteling is er een operatie noodzakelijk om de maag en daarmee de bloedcirculatie weer normaal te laten functioneren. Wanneer een teef drachtig is hoeft er niet persé een behandeling plaats te vinden. Maar toch is het verstandig om de teef te laten controleren door een dierenarts. Een baarmoederontsteking zal ook operatief opgelost moeten worden. Parasieten kunnen behandeld worden met een ontworming (zie boven). En constipatie kun je verbeteren met een laxeermiddel (zie boven). Bij leverproblemen, hartproblemen en tumoren is meestal verder onderzoek nodig om te kijken wat de meest geschikte behandeling voor je hond is. Al met al is een dikke buik bij honden dus vaak wel terecht reden tot alertheid en zorgen. 

Een opgezette buik bij een pup. In de meeste gevallen is dit als gevolg van wormen.

Hond opgeblazen buik na eten

Heeft je hond alleen een dikke buik na het eten? Dan heeft hij waarschijnlijk last van overmatige gasvorming in zijn maag en darmen. In dit geval heeft hij waarschijnlijk moeite om zijn zijn voedsel op een normale manier te verteren. De bacteriën die dan in darmen leven krijgen dan teveel koolhydraten aangeboden. De bacteriën zullen dan van die koolhydraten veel gassen gaan maken, met een dikke opgeblazen buik na het eten tot gevolg. Zodra deze gassen weer uit de darmen verdwenen zijn na een paar uur, dan wordt zijn buik weer dunner. De oplossing is in dit geval om je hond een licht verteerbare voeding te gaan geven. 

Heb je behoefte aan overleg over de dikke buik bij je hond?

Je mag dan natuurlijk altijd gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Op die manier kun je foto’s of video’s aan dierenarts Nanda sturen en om advies vragen. Heeft je hond een dikke buik en probeert hij over te geven? Wacht dan niet langer dan 5 minuten op antwoord van Nanda. Maar zoek hulp bij uw eigen dierenarts. Meer informatie over hoe het advies vragen in zijn werk gaat en de kosten ervan vind je op de Home-pagina