Wond versus abces bij een kat – Hoe behandel je dat?

Inleiding

Wanneer een kat een wond heeft is het soms lastig om je kat te overtuigen dat het verstandig is dat jij als eigenaar de wond even mag bekijken. Toch is het wel belangrijk. Er is namelijk een verschil tussen een echte wond of een abces bij een kat. 

Een wond

Een echte wond is een beschadiging van de huid. De huid kan hierbij al dan niet tot op de onderhuid beschadigd zijn. Deze wonden zijn vers en hebben helder rood bloed wanneer ze net ontstaan zijn. Soms komt de kat natuurlijk thuis met de wond en is het bloeden inmiddels al gestopt, maar ook dan is het goed te zien dat het opgedroogde bloed vers is. Hierdoor kun je dus het verschil zien tussen een wond of een abces. 

abces bij de kat. je ziet hier een droge wond met aan de zijkant een klein rond gaatje waar etter uit komt. eerst was er dus een flinke wond en deze is onderhuids geïnfecteerd geraakt.

Een abces

Aanleiding abces

Iets anders dan een wond is een abces. Wanneer er een wondje is geweest dan kan er in dat wondje een bacterie gekomen zijn. Vaak gebeurt dit bijvoorbeeld bij het vechten van katten. De nagel van de ene kat heeft een bacterie, hij geeft de andere kat een klap, het wondje is maar klein, maar die bacterie is wel overgedragen en zit onder de huid van de gemepte kat. Het kleine wondje is door de eigenaar vaak niet eens gezien. 

werkelijke ontstaan van een abces

De huid van de kat sluit zich weer, maar onder de huid zit die bacterie nog. Deze gaat zich vermeerderen en het lichaam van de kat stuurt er afweercellen heen. Die afweercellen samen herkennen wij als etter. Onder de huid hoopt zich etter op waardoor er een bult ontstaat. Deze is behoorlijk pijnlijk.  Dikwijls is de kat ook niet fit en eet hij/zij slecht. Na een paar dagen wordt er door het lichaam een gaatje in de huid gemaakt om al die etter, bacteriën en andere troep het lichaam uit te werken. 

Zeer dikwijls is dit pas het moment dat een eigenaar ziet dat er iets niet goed is. Ze zien een “wond” waar veel vocht uit komt. Bij de ene kat is dit heel duidelijk etter en bij de andere kat is het heel donker rood-bruin bloederig vocht. De eigenaar denkt dan vaak dat het bloed is. Het verschil tussen een wond of een abces bij een kat kun je dus herkennen aan de soort uitvloei die er is. 

Verschil zien wond versus abces bij een kat

Zie je bij je kat dus een wond dan is het belangrijk dat je even goed kijkt of het een nieuwe echte wond is of dat het wellicht toch een abces is. Dat is soms erg lastig om te bepalen. 

abces bij de kat. Hier is een drain geplaatst in het abces bij de kat om de etter er makkelijker uit te kunnen laten vloeien.
Wond gehecht met drain erin om etter goed te kunnen laten afvloeien. Halskraag tegen het loskrabben van hechtingen

De dierenarts raadplegen bij een wond of abces bij de kat

In beide gevallen is het natuurlijk het allerbeste als je naar een dierenarts gaat. Die kan de wond goed bekijken. Het verschil zien tussen een verse wond en een abces is soms echt lastig. Ook kan hij/zij het geheel even goed schoonmaken en bepalen of het gehecht moet worden en of er wellicht antibiotica nodig is. Vaak krijgt de kat ook een pijnstiller. 

Zelf dokteren bij een wond of abces van een kat.

Kun je of wil je niet naar een dierenarts dan zijn er wel mogelijkheden. Heeft een kat een verse wond die groter is dan 1,5cm dan adviseer ik je toch om naar een dierenarts te gaan. Een verse wond kan namelijk wellicht gehecht worden en daardoor is de kans op complicaties veel kleiner. 

Besluit je om toch niet naar een dierenarts te gaan? Dan kun je hier lezen wat je kunt doen. 

Een verse wond
Reinigen

Ten eerste moet de vacht om de wond heen even weggeknipt of weggeschoren worden. Ongeveer 2cm om de wond heen. Heeft je kat lang haar dan is het verstandig om de omliggende haren buiten die 2cm ook nog wat korter te maken zodat ze niet in de wond kunnen plakken. Maak de wond schoon met wat water en een schone doek. Het liefst een gaas-kompres uit de EHBO doos. Deze hoeft niet persé steriel te zijn, maar mag natuurlijk wel. 

Desinfecteren

Als alle viezigheid eruit is en de wond voor het oog schoon lijkt te zijn dan moeten de aanwezige bacteriën nog aangepakt worden. Dit kunt u doen door de wond in te smeren met betadine-zalf. Doe het wel heel dun erop want de kat zal het er mogelijk af kunnen likken. Betadine oplossing kunt u ook gebruiken. Dit doet u dan een beetje op een nieuw gaas-kompres en hiermee dept u op de wond. 

Laten drogen aan de lucht

Verder dekt u de wond niet af. Een pleister blijft bij dieren niet zitten en met een beetje pech eten ze hem ook op en heb je daar weer een probleem van.

Wond beschermen

Een beetje likken aan de wond kan geen kwaad, maar gaat je kat er obcessief mee bezig dan beschadigd hij met zijn tong de nieuw ontstane weefsels en zal het dus niet helen. Zorg er dan voor dat de wond wel afgedekt wordt door bijvoorbeeld gebruik te maken van een medical petshirt (verschillende maten of kleuren!) of een halskraag (ook verschillende maten of kleuren!)

Antibacteriële behandeling

Om de wond bacterievrij te houden is het verstandig om de wond 2-3x daags met betadine te behandelen. En dit gedurende 5 dagen. De wond mag in de tussentijd niet gaan etteren of er slechter uit gaan zien. Is dat wel het geval dan is het verstandig om toch langs de dierenarts te gaan. 

Wondgenezing stimuleren

Als de wond na 5 dagen nog niet volledig weg is, maar er geen infectie meer aanwezig is dan kunt u de wondgenezing ook ondersteunen met honingzalf. Honing heeft ook een antibacteriële werking en helpt ook de wondgenezing. 

Een halskraag is soms erg handig om te zorgen dat een kat niet aan een wond of abces gaat zitten.

Een abces

Reinigen

Ook bij een abces is het belangrijk dat de vacht rondom het abces ongeveer 2cm geschoren of heel kort geknipt wordt. Zo kan het abces goed gaan opdrogen en brengen de haren geen nieuw vuil in de huid. Ook bij langharige katten geldt dat de haren eromheen wellicht even korter geknipt moeten worden.

Abces legen

Verder moet er zoveel mogelijk geprobeerd worden om de gevormde etter niet in de huid te laten zitten. Het abces moet dus geleegd worden. Dit kunt u doen door vanuit de buitenrand van het abces richting de opening druk te geven. Wel zachtjes doen, want dit is best pijnlijk voor uw kat en hij moet wel bereid blijven om mee te werken. De etter kunt u opvangen met één of meer gaas-kompressen.  Is een abces nog niet open? Door wat druk te geven op het abces kunt u het zelf openen in de meeste gevallen. Bekijk even de zwelling goed, dan zie je op de huid een stukje dat er anders uit ziet dan de rest. Dit is meestal ongeveer een paar milimeter breed. Door nu vanuit de randen van het abces de druk op te voeren richting dat stukje huid dat er anders uit ziet ontstaat er meestal een opening. De etter komt dan vanzelf naar buiten stromen. Dit kan ook flink stinken, schrik daar niet van. 

Antibacteriële behandeling

Wanneer het abces zo leeg mogelijk is dan kunt u er 3x daags een aantal druppels colloidaal zilver in doen nadat u het abces weer geleegd heeft. Doe dit tot 3 dagen nadat het abces geen etter meer vormt. In de praktijk is dit ongeveer 7 dagen. Indien gewenst kunt u daarna de wond nog verder ondersteunen door met honingzalf in te smeren.  In de meeste gevallen gaat een abces bij een kat ook wel vanzelf over. Maar met een antibacteriële behandeling gaat dit aanzienlijk sneller. Een abces in de huid bij de kat is slechts heel zelden gevaarlijk.  Maar pijnlijk is het des te meer!

Korstvorming

Let op: soms zit er een dikke korst op de opening. Wanneer er nog etter onder de korst zit (u voelt dan nog een zachte bult onder de korst) dan is de korst vrij makkelijk eraf te peuteren. Wanneer een korst goed vast zit dan moet u hem laten zitten. Doorgaans is er dan geen etter meer onder de korst. 

Genezing gaat goed

In principe hoort er ongeveer na 2-3 dagen geen etter meer uit de huid te komen. Ziet u geen verbetering na die tijd of wordt uw kat alleen maar zieker dan zult u helaas toch even langs uw dierenarts moeten gaan. 

Deze kat heeft een dikke bult boven zijn oog zitten.
Dikke bult boven oog. Dit is een nog niet opengebroken abces.

Pijnstillers bij een wond of een abces bij de kat

Wonden of abcessen bij de kat kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Daarom is een goede pijnstiller wel zo prettig. Heeft u nog een pijnstiller voor een kat in huis, geef deze dan een dag of 5. Heeft u niets meer dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van CBD olie bij katten. De dosering van deze 3% oplossing is 3x daags 2-3 druppels per kat.  CBD olie werkt niet net zo krachtig als de pijnstillers die je van je dierenarts krijgt, maar is wel een goede tweede. En het helpt de wondgenezing ook nog eens. De “gewone” pijnstillers mag je dierenarts niet meegeven zonder dat hij je kat gezien heeft en je dus betaalt hebt voor een consult. 

Wenst u mijn advies over een wond versus abces bij uw kat?

Mocht je vragen hebben over een wond of abces bij je kat dan kunt u een whatsapp bericht sturen. Een foto van de wond of het abces meesturen is dan wel zo handig. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *