Hotspot bij de hond

Wat is een hotspot bij een hond?

Je hoort het vaak: “mijn hond heeft een hotspot”. Maar wat is dat dan eigenlijk? Wanneer er een kleine (zeer kleine) beschadiging is van de huid dan kan daar een bacterie in gaan groeien. Die vindt dat een lekker plekje en kan daar goed gaan vermeerderen. Daarbij maakt hij echter nog meer van de huid kapot. Wederom een lekker gebied voor de nieuwe bacteriën om daar te gaan wonen en zich voort te planten. Maar ja, die hebben ook weer schade als gevolg en dus weer een nieuwe woonlocatie voor de nieuwelingen… En ga zo maar door. Dat is dus helaas ook een beetje een kenmerk van een hotspot. Vandaag is het piepklein, maar morgen is het zo groot als een euro en overmorgen zo groot als een hand. 

Makkelijk te herkennen

De plek is vrij makkelijk te herkennen. Je hond heeft erg veel irritatie van zo’n hotspot en zit er dus steeds aan te likken of te krabben. De huid onder de haren is erg rood en vaak ook etterig. En de weinige haren die er nog zitten zijn nat van het weefselvocht en eventueel het speeksel van uw hond. 

Hotspot bij de hond op de bil

De hotspot snel behandelen scheelt voor uw hond

Omwille van het snelle karakter ervan is het dus noodzakelijk om heel snel te handelen zodra je zo’n plek ziet. Het mooiste is om naar je dierenarts te gaan want deze heeft er zalven voor die antibiotica bevatten en een middel dat de jeuk vermindert.  Deze zalf is helaas niet te verkrijgen zonder bezoek aan de dierenarts. Maar wil je nou toch niet naar een dierenarts dan kun je ook zelf wel wat doen om de plek niet zo snel te laten groeien en hopelijk ook te laten verdwijnen. 

Scheren en reinigen

In de eerste plaats moeten de haren op die plek verwijderd worden. Het liefst met een scheerapparaat, maar een schaar werkt vaak ook goed. Gebruik je een scheerapparaat maak nadien dan het scheerkopje heel goed schoon, want anders gaat hij verkleven en kun je hem weggooien! Maak de haren kort tot minimaal 2cm voorbij de rand van de hotspot. Vervolgens verwijdert u zoveel mogelijk de haren en prut uit de wond met een gaaskompres dat u wat nat maakt met lauw-water. Niet te hard wrijven want het is behoorlijk pijnlijk voor uw hond. Ook niet te goed schoon willen maken. 

Ontsmetten

Als de plek niet al te veel vieze rommel meer bevat kunt u het ontsmetten met een gaaskompres met betadine-oplossing. De plek moet een beetje een oker-gele kleur krijgen, anders heeft u er niet genoeg op gedaan. Door de betadine worden de meeste bacteriën al dood gemaakt. Als dit vijf minuten heeft ingetrokken kunt u de plek insmeren met Vetramil wondzalf. Deze zalf is gemaakt van honing en van honing is bekend dat er op de wond een klein beetje waterstofperoxide gemaakt wordt. En dat werkt dan weer als een soort van antibioticum. Daarnaast is de zalf wat zuur gemaakt waardoor de bacteriën er ook niet meer zo graag gaan wonen. 

een halskraag is soms nodig bij een hotspot

Behandelen met betadine

U moet 3x per dag de plek behandelen met eerst wat betadine-oplossing en daarna wat vetramil wondzalf. Het kan helpen door dit steeds even voor de wandeling te doen zodat uw hond is afgeleid en het tijdens het wandelen goed kan intrekken. Ook is het verstandig om een beschermkraag om te doen om te zorgen dat uw hond niet aan de plek kan gaan likken. Zo likt hij de zalf er niet af en doordat hij er niet aan kan likken/bijten blijft de wond ook droger. En droogte is ook al iets waar bacteriën niet van houden. 

Dermacool

Mocht uw hond ondanks bovenstaande behandeling toch gek worden van de jeuk dan kunt u ook gebruik maken van Dermacool zalf. Deze zalf moet u er ook 3x per dag opsmeren. 

Succesvolle behandeling van de hotspot bij uw hond

In principe hoort de hotspot  gelijk de dag er na al niet meer groter te worden. Na 2-3 dagen moet hij er droger en rustiger uit zien. Na een dag of 6-7 zou de huid er normaal uit moeten zien en niet meer zo rood als eerder. U gaat 3 dagen langer met zalven door nadat u vindt het het er weer normaal uit ziet. Daarna moet u het ook nog even heel goed in de gaten houden, want het kan zo maar weer opflakkeren. 

Wond bij de hond op zijn staart

Regelmatig een hotspot?

Heeft uw hond hier nou regelmatig last van? Dan zijn er wel dingen die u preventief kunt doen om dit tegen te gaan. In de eerste plaats is het verstandig om de haren van een langharige hond kort te houden in de warme maanden. Daarnaast weten we dat zwemmen wel veel meer kans geeft op hotspots. Dus houdt als het even kan uw hond uit het water. Maar de echte waterratten moeten dan in elk geval heel goed droog gemaakt worden. Vooral op de plekken waar hij vaak een hotspot krijgt (kop, hals en billen). Verder is het belangrijk dat u hem parasiet-vrij houdt omdat de parasieten de eerste wondjes veroorzaken. Dus gebruik een goed vlooienmiddel zoals advantix. 

Allergie oorzaak van hotspot bij de hond

Heeft je hond nou echt heel vaak een hotspot, dan kan er ook ook nog een allergie spelen. De weerstand van de huid is dan te slecht door de allergie waardoor bacteriën makkelijk de huid binnen dringen. Er kan sprake zijn van een voedselallergie. Daarover kunt u hier meer lezen. Maar er kan ook een allergie voor omgevingsfactoren zijn zoals boompollen, graspollen of huisstofmijt etc. Hiervoor zult u echter even langs uw dierenarts moeten gaan. Deze kan dan wat bloed afnemen en dit opsturen voor een allergie-onderzoek.

Tot slot

Hopelijk is uw hond hierna weer hotspot vrij. Hou wel in de warme maanden de zalven goed op voorraad zodat u gelijk kunt starten met behandelen als u het weer ziet ontstaan. Mocht u twijfelen of uw hond een hotspot heeft of gewoon even wilt overleggen dan kunt u mij om advies vragen via whatsapp. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *