Inleiding EHBO set voor hond en kat

Voor onszelf hebben we allemaal wel een EHBO setje thuis. Soms is dat alleen een pakje pleisters en soms is het een enorme koffer met alles erop en eraan. Zelf ging ik ineens mijn EHBO set uitbreiden toen de kinderen begonnen met kruipen. Maar waarom hebben zo weinig mensen een EHBO set voor hond of kat in huis?

Tijd om daar verandering in te brengen! Ik zal hieronder wat producten beschrijven waarvan ik denk dat het zeer verstandig is om het in huis te hebben voor het geval je hond of kat ziek wordt of gewond raakt. 

Thermometer in EHBO set voor hond of kat

Ik heb al eerder een stukje geschreven over een thermometer. Dat is toch wel nummer één die je eigenlijk in huis moet hebben als je een hond of kat hebt. Wil je dat stukje lezen? Je vindt hem hier. Het handigste voor een hond of kat is een thermometer met een flexibele punt. Maar elke andere rectale thermometer volstaat ook. Thermometer die op een andere manier werkt dan rectaal werkt (nog) niet bij een hond. Dus het moet wel altijd een rectale thermometer zijn. 

EHBO set voor hond en kat moet een thermometer bevatten

Betadine

Verder is betadine ook erg handig om in huis te hebben. Zo kun je de kleinere wondjes thuis desinfecteren en heb je minder kans op wondinfecties en is de kans dus kleiner dat je alsnog naar de dierenarts hoeft te gaan voor een wond infectie. Zelf vind ik de betadine-zalf het handigst omdat dat wat langer blijft zitten. Maar de betadine-oplossing is ook prima.

Gaaskompressen

Om wonden te reinigen is het handig om steriele gaaskompressen in huis te hebben. Dit zijn vierkante stoffen doekjes die geen bacteriën en virussen bevatten en een wond dus niet kunnen besmetten. Met zo’n doekje kun je over een wondje wrijven om de viezigheid zoals zand eruit te vegen. Wel is het handig om hier betadine voor te gebruiken of een beetje schoon water (hoewel het dan niet meer steriel is natuurlijk).

Norit

Verder is Norit ook erg handig om in huis te hebben. Wanneer uw hond iets giftigs gegeten heeft geeft u de pillen zo snel mogelijk zodat de gifstoffen geabsorbeerd worden. Daarna vliegt u naar een spoed-dierenarts om uw hond te laten behandelen. En uiteraard helpt het ook goed wanneer uw hond aan de diarree is. Als dosering houdt u de dosering aan die ongeveer overeenkomen met mensen. De grotere honden nemen de dosering voor grotere kinderen en de kleine honden halve doseringen of zelfs kwart doseringen. 

EHBO set voor hond en kat moet een rol verband bevatten

Verband

Een zelfplakkend rolletje verband is ook erg handig. Zo kun je wonden bijvoorbeeld afdekken zodat uw hond er niet aan kan likken. Onder het verband moet u dan wel even een beetje betadine-zalf op de wond doen en er een steriel gaaskompres bovenop. Daar overheen doet u dan het verband. 

Wondzalf

En verder is het nog verstandig om een wondgenezing stimulerende zalf in huis te hebben. Zo schrijf ik zelf vaak vetramil voor. Een goede wondzalf is genezing stimulerend en antibacterieel. 

Overdaad schaadt in EHBO set voor hond en kat

Natuurlijk zijn er nog honderden andere producten die u in huis zou kunnen halen voor het geval er iets gebeurt met uw hond. Maar het is natuurlijk ook weer niet nodig om een eigen dierenkliniek in huis te hebben. In geval van nood kunt u immers altijd terecht bij uw spoed-dierenarts. 

Here to help

Andere tips voor in EHBO set voor hond en kat?

Heb je zelf nog andere goede tips? Plaats ze dan a.u.b. hieronder bij de reacties. Wellicht leer ik daar zelf ook nog iets van!

Overleg met Nanda

Wil je nog even overleggen over een product die je wenst te hebben in je EHBO-set dan mag je natuurlijk even een whatsapp berichtje sturen.