Inleiding​

Het komt niet heel vaak voor in Nederland, maar de laatste jaren wel vaker dan vroeger. Het is bloedheet. Dat vind ik, maar dat vind mijn hond ook. De komende dagen worden zelfs nog heter dan het nu al is. Tot nu toe kon ik mijn hond koel houden door hem gewoon lekker in de schaduw te laten liggen en geen wandelingen met hem te doen op het midden van de dag. Maar zodra het volgende week 35 graden wordt kan het wel eens wat ingewikkelder worden om hem comfortabel te houden. Hieronder lees je wat je voor je hond of kat tijdens warm weer kunt doen. 

Hond of kat tijdens warm weer: lekker zwemmen

Hond of kat tijdens warm weer in auto's​

Ik verbaas me altijd weer dat mensen het nog steeds niet weten, maar uiteraard is zeer gevaarlijk om je hond of kat tijdens warm weer in de auto te laten zitten. Gisteren keek ik op de thermometer van mijn auto toen ik instapte. Het was er 52 graden, terwijl de buitentemperatuur “slechts” 26 graden was. Ik was dus blij met mijn airco. Staat je auto geparkeerd met je hond of kat erin, dan is je hond binnen een half uur ten dode opgeschreven. En nee, dat gaat niet meteen. Het wordt een paar dagen flink lijden voordat hij sterft. Maar sterven zal hij! Dus gewoon niet doen. Ook niet voor een paar minuten. 

Hond of kat tijdens warm weer: hijgende kat

Hoe werkt de warmte-regulatie bij dieren?​

Wanneer het lichaam van een hond of kat het te warm krijgt dan gaan er processen in het lichaam optreden die ervoor zorgen dat die overtollige warmte weggewerkt wordt. Bij mensen is het simpel. Wij zweten. Zweet is voor een groot deel water en dat water verdampt. Bij het verdampingsproces wordt energie, dus warmte in dit geval, verbruikt. En op die manier koel je af. Dit handige mechanisme hebben honden en katten echter nauwelijks. Enkel hun voetzooltjes kunnen zweten. De rest van hun lichaam niet. Zij gaan hijgen. Zo brengen ze de koelere lucht in hun longen en geven de overtollige warmte via hun longen, luchtwegen en tong weer af aan de lucht die ze uitademen. Hoe vaker ze ademhalen hoe meer warmte ze kwijtraken. Vandaar dat ze gaan hijgen. 

Symptomen van oververhitting​

Een huisdier dat het gewoon een beetje warm heeft vertoont nog wel normaal gedrag. Dat wil zeggen, ze reageren alert, willen nog wel eten en drinken en hijgen nog op een redelijk normale manier. 

Een hond of kat die het te warm heeft herken je aan abnormaal gedrag. Ze reageren niet helemaal goed, de slijmvliezen (de binnenkant van de mond en de binnenkant van de oogleden) zijn knalrood. Hij ademt extreem snel en zijn hart klopt veel sneller dan normaal. Ze willen niet meer eten en kunnen zelfs gaan braken. 

Als je denkt dat je hond of kat oververhit zou kunnen zijn dan is het verstandig om zijn lichaamstemperatuur op te meten. Je kunt zijn lichaamstemperatuur controleren door een rectale thermometer voor mensen in zijn anus te doen. Vaak gaat dat het makkelijkst als je met zijn tweeën bent. Eèn iemand staat bij de kop en houdt een hand/arm onder de buik van de hond/kat en de ander tilt de staart op en steekt de thermometer ongeveer 1 a 2 cm de anus in. Om dit iets prettiger voor je hond of kat te laten verlopen is het gebruik van wat vaseline wel zo handig. 

De normale temperatuur van een hond mag niet boven de 39,0 graden uitkomen. Zit hij er dus boven dan moet je hem extra gaan afkoelen. Zit hij zelfs boven de 40,5 graden dan moet je een dierenarts inschakelen maar ondertussen ook je hond vast afkoelen (zie hieronder). Vanaf 41,5 graden Celsius zullen de eiwitten in het lichaam van je hond van vorm veranderen waardoor ze niet meer kunnen werken. En vrijwel alle processen in het lichaam maken gebruik van die eiwitten…

Een honden ijsje tijdens warm weer.

Hulp bieden aan een hond of kat tijdens warm weer​

Wanneer het zo extreem warm is dan kan een hond of kat tijdens warm weer zijn warmte niet voldoende kwijt raken door te hijgen. Daarom is het verstandig om ze op een andere manier warmte te laten kwijtraken.

Uiteraard is het verstandig om hem neer te leggen op de koelste plek in huis. Heb je airco? Zet die dan even aan. 

Biedt je hond wat water aan. Door het vele hijgen zal hij flink wat vocht zijn verloren. Daarnaast koelt het water zijn lichaam af vanuit zijn maag. Dit mag echter niet te koud water zijn. Gewoon rond de 20 graden heeft de voorkeur. 

Ook kun je ze een beetje nat maken, met name op de poten, de kop en de oren. Door de warmte zal het vocht verdampen en hierbij dan warmte onttrekken aan je hond of kat. Gebruik niet te koud water hiervoor. Als de huid ineens erg koud wordt zullen de bloedvaten in de huid gaan samentrekken, waardoor de warmte alsnog in het lichaam opgesloten wordt en niet weg kan.

Ook geven veel mensen hun hond een speciaal hondenijsje. Ook helemaal prima natuurlijk, maar dan moet hij het wel willen eten. 

Houdt je hond van water, dan kun je een zwembadje voor hem in de tuin plaatsten op een schaduwplek. Zwemmen in een meertje of riviertje kan natuurlijk ook, maar als je hond al oververhit is dan zit hij niet te wachten op een wandeling of een warme auto. 

Daarnaast kun je een koelmat voor je hond neerleggen. Deze mat neemt de lichaamswarmte van je hond op zodat hij lekker kan afkoelen.

Ditzelfde principe zit in een koelvest. Zo’n vest is handig wanneer je op de warmere dagen toch wat met je hond wilt ondernemen. Maar maak het alsnog niet te gek!

Kat afkoelen op een warme dag.

Voorkomen beter dan genezen​

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Dus wordt het warm? Plan dan je activiteiten met je huisdier in de vroege ochtend wanneer het nog koel is. Maak gebruik van denk-spellen voor honden wanneer ze zich lijken te vervelen als je niet met ze kunt wandelen. Leg een koelmat voor ze neer zodat ze er op kunnen gaan liggen als ze dat fijn vinden. En zet een zwembadje neer voor de zwemliefhebbers. 

Veel succes met uw hond of kat tijdens warm weer!​

Bij deze wil ik jullie en jullie dierenvrienden veel succes wensen de komende dagen. Vooral veel niets doen en veel (water!) drinken. Wellicht kun je ook alvast fantaseren over je vakantie die er aan zit te komen.  Mocht je nog even willen overleggen over je oververhitte vriendje dan kun je mij natuurlijk een whatsapp bericht sturen.