Wat is een huisdierenverzekering?

Een huisdierenverzekering is een verzekering die de hoge kosten van (onverwachte) dierenarts zorg voor uw hond, kat of konijn dekt. Het kan de financiële last van onverwachte dierenartskosten, zoals operaties, spoedconsulten, medicijnen en diagnostische testen, verlichten. 

Dierenarts kosten zijn duur. Een huisdierenverzekering vangt die kosten op.

Voor wie is een huisdierenverzekering verstandig?

Dat is zowel een makkelijke als een moeilijke vraag. Ten eerste is het uiteraard verstandig om voor uw huisdier een huisdierenverzekering af te sluiten wanneer u geen grote spaarrekening heeft. Diergeneeskundige zorg kan vrij gemakkelijk boven de €1000,- uit komen, wanneer er spoed in het spel is. En dan heb ik het nog niet over problemen aan de botten en gewrichten. Zulke operaties kunnen gemakkelijk de €5000,- euro aantikken. Heb je dat soort bedragen niet bij de hand in geval van nood, dan is een huisdierenverzekering zeker een verstandige keus. 

Maar veel mensen vinden het ook gewoon een prettig idee om een huisdierenverzekering af te sluiten. Zo kopen ze als het ware “rust” omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken of ze wel of geen geld genoeg hebben. 

Maar als je kijkt naar het financiële plaatje, dan ben je gemiddeld genomen wel duurder uit wanneer je een huisdierenverzekering afsluit. Elke maand het bedrag opzij zetten dat je anders aan premie zou betalen levert in de meeste gevallen ook voldoende geld op om de spoedgevallen op te vangen. Maar ja, niet bij allemaal. En dat risico kun je eigenlijk net niet nemen wanneer je geen grote spaarrekening hebt. 

Een huisdierenverzekering is verstandig wanneer je geen grote spaarrekening hebt.

Zorgkosten plannen is mogelijk bij een huisdierenverzekering

Naast het opvangen van hoge kosten is een ander voordeel van huisdierenverzekering dat het u kan helpen om te budgetteren voor de medische zorg van uw huisdier. Door maandelijks een premie te betalen, kunt u plannen voor de kosten van de zorg van uw huisdier en voorbereid zijn op onverwachte dierenartskosten. 

Verschillen tussen de huisdierenverzekeringen

In Nederland zijn er verschillende bedrijven die een huisdierenverzekering aanbieden. Deze verzekeringen verschillen wat betreft de dekking en uitsluitingen, dus het is belangrijk om de details van elke verzekering zorgvuldig te bekijken voordat u een beslissing neemt. Sommige verzekeringen kunnen alleen bepaalde diersoorten dekken, terwijl andere meerdere soorten huisdieren kunnen dekken. Handig dus als je een hele dierentuin thuis hebt. Dan kun je alle dieren bij één verzekeraar onderbrengen.  

Sommige huisdierenverzekeringen vergoeden alleen kosten van een beperkt aantal medische aandoeningen, terwijl andere een zeer breed scala aan aandoeningen zullen dekken. Hou er ook rekening mee dat bij bijna alle verzekeringen de ras-specifieke aandoeningen uitgesloten worden voor een vergoeding. Bijvoorbeeld problemen aan de heupen bij een Duitse herder of luchtwegproblemen bij doggen. 

(Tip: is uw hond of kat een kruising? Maak er dan niet voor de verzekering een bepaald ras van omdat hij daar toevallig veel op lijkt. Met een kruising krijg je over het algemeen meer vergoed dan bij een rashond. Dat is toch altijd prettig)

Een buikecho kost al gauw een paar honderd euro. Dit kun je opvangen door een huisdierenverzekering af te sluiten.

Bekijk de verschillende vergoedingen goed

Er zijn ook verschillende opties mogelijk voor de dekking van huisdierenverzekering in Nederland. Sommige verzekeringen bieden uitgebreide dekking, wat een breed scala aan medische aandoeningen en behandelingen dekt. Andere verzekeringen kunnen beperkte dekking bieden, wat alleen bepaalde soorten medische aandoeningen of behandelingen dekt. Een mooi voorbeeld daarvoor is een chemotherapie. De ene verzekeraar vergoedt chemotherapie. Die huisdierenverzekering zal dan ook een wat duurdere maandpremie hebben. Maar zie je chemotherapie voor je huisdier, ongeachte de kosten, helemaal niet zitten? Dan is het uiteraard zinloos om een verzekering af te sluiten die dat wel vergoedt.

Welke huisdierenverzekering moet ik nou kiezen?

Bij het kiezen van een huisdierenverzekering in Nederland is het zeer belangrijk om de dekkingsopties en uitsluitingen zorgvuldig te bekijken en te vergelijken met andere huisdierenverzekeringen. Kies een verzekering die aan uw behoeften en budget voldoet. Dat is helaas voor iedereen weer anders. Er valt dus ook geen “ideaal” advies te geven. Het is een goed idee om offertes van verschillende verzekeraars te vergelijken om te zorgen dat u de beste deal krijgt. 

Wel kunnen we een aantal huisdierenverzekeringen opnoemen waar we als dierenarts goede ervaringen mee hebben. 

Figo

Zo is Figo een verzekeraar voor een huisdierenverzekering die al 45 jaar bestaat en tot op heden zeer betrouwbaar gebleken. De kans dat ze na 5 jaar premie betalen ineens falliet zijn is klein. Temeer omdat Unigarant het moederbedrijf is en die de kosten dus kan opvangen mocht Figo om de een of andere reden toch financieel niet rendabel blijken. Ze betalen snel uit en je kunt zelf je pakket samenstellen. 

Ohra

Naast Figo zijn ook veel van onze cliënten erg tevreden over de huisdierenverzekering van Ohra. Ook zij bestaan al wat langer en hebben een groot moederbedrijf dat niet zomaar om kan vallen. Ook bij hen wordt de vergoeding snel uitbetaald en kun je zelf je pakket samenstellen. 

puppy en kitten

Conclusie over een huisdierverzekering

Tot slot kan een huisdierenverzekering in Nederland een waardevolle investering zijn voor huisdier-eigenaren. Het kan de financiële last van onverwachte dierenartskosten verlichten en ervoor zorgen dat uw huisdier de best mogelijke zorg krijgt. Wees zorgvuldig bij het bekijken van dekking en uitsluitingen en vergelijk offertes van verschillende verzekeraars om de beste verzekering voor uw behoeften te vinden.

Heeft u nog aanvullende vragen?

Dan kunt u contact opnemen met dierenarts Nanda via onderstaande whatsapp knop. Het is immers erg lastig om door de vele opties nog te weten wat u nu het beste kunt kiezen. Meer uitleg over deze advies mogelijkheid en de kosten voor het advies leest u op de Home-pagina