Inleiding

Bij een voorhuidontsteking is er een ontsteking van de penispunt en de binnenste laag van de voorhuid. Deze ontsteking ontstaat als gevolg van een bacteriële-infectie. Bij honden kan een voorhuidontsteking een pijnlijke en oncomfortabele aandoening zijn. Maar in de meeste gevallen heeft de reu er zelf geen last van. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandelingen van een voorhuidontsteking bij honden.

Symptomen van een voorhuidontsteking bij honden

De symptomen van een voorhuidontsteking bij reuen kunnen variëren, maar enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

   • Afscheiding (pus / etter) die uit de voorhuid opening van de penis komt
   • Roodheid en zwelling van met name het voorste deel van de penis
   • Pijn of ongemak bij het plassen
   • Jeuk of likken aan de voorhuid en penis
   • Stank afkomstig van het aangetaste gebied

Heb je enkele van deze symptomen opgemerkt bij je reu? Dan is het goed mogelijk dat hij een voorhuidontsteking heeft. 

Hond likt aan zijn penis omdat hij wat last heeft van een voorhuidontsteking.

Oorzaken van een voorhuidontsteking bij honden

Een voorhuidontsteking bij honden kan veroorzaakt worden door een verscheidenheid aan factoren, waaronder:

   • Bacteriële infecties
   • Hormonale schommelingen
   • Trauma of verwonding in het gebied van de geslachtsorganen
   • Vreemde voorwerpen die zich bevinden in de penis

In veruit de meeste gevallen gaat het om niet gecastreerde reuen die een geslachtsrijpe leeftijd bereikt hebben. Dat wil zeggen dat ze dus meestal de leeftijd van 6 maanden of iets ouder hebben op het moment dat het begint. Het ontstaat nagenoeg nooit pas op een seniore leeftijd, zonder dat de reu het eerder heeft gehad. De reu maakt op ongeveer 6 maanden leeftijd een hormonale verandering door. Hij wordt seksueel rijp. Hierdoor wordt de normale bacteriële flora aangetast en ontstaat er een bacteriegroei van “verkeerde” bacteriën. 

Behandelingen voor een voorhuidontsteking bij honden

De meeste honden hebben geen last van hun voorhuidontsteking. Hun eigenaar vindt het echter meestal wel erg vervelend om door het hele huis heen druppeltjes pus te vinden. Zij willen dan ook graag een behandeling. In de eerste plaats is het belangrijk om de penis te onderzoeken. Hiervoor moet je de penis uitschachten uit de voorhuid. Je kijkt of er geen ongezonde roodheid te zien is aan de penis. Ook moet je kijken of je wondjes ziet of vreemde voorwerpen zoals takjes of steentjes. Zijn die er niet dan is er sprake van een ongecompliceerde voorhuidontsteking en kun je een behandeling (laten) uitvoeren. 

De behandeling van een voorhuidontsteking kun je op twee manieren aanpakken. Ofwel ga je de bacteriegroei tegen. Ofwel ga je de hormonale schommelingen tegen. Beide tegelijk mag natuurlijk ook.

Castratie

Het is een zeer effectieve optie om een reu te castreren om de voorhuidontsteking tegen te gaan. Dit kan zowel chemisch gebeuren met een implantaat dat zijn testosteron productie tegen gaat. Dit middel werkt slechts ongeveer 6 maanden. Na die 6 maanden ontstaat er zeer waarschijnlijk weer opnieuw een voorhuidontsteking. Als alternatief kun je ook kiezen voor een operatieve castratie met daarbij dus het (permanent) verwijderen van zijn testikels. In ongeveer 9 van de 10 honden gaat met een castratie de voorhuidontsteking weg. De aanmaak van het testosteron wordt immers verwijderd. Dat geldt voor zowel een chemische castratie als met een operatieve castratie. 

Voorhuidcleaner

Zie je een castratie (nog) niet zien zitten? Dan kun je ook kiezen voor een voorhuidcleaner. Hiervoor is  Prepusol zeer geschikt.

Dit middel breng je aan door middel van een spuit (zonder naald!) in de voorhuid holte. Het gaat bacteriegroei tegen en spoelt de voorhuid schoon waardoor de hoeveelheid etter en bacteriën vermindert. De behandeling dient u 2x daags gedurende 3 dagen toe te dienen en vervolgens 6 dagen 1x daags. Daarna kunt u een onderhoudsschema aanhouden van 1 à 2 keer per week. Op dit filmpje kunt u zien hoe u Prepusol gebruikt. 

Het voorkomen van een voorhuidontsteking

Behandelen van een voorhuidontsteking is vrij makkelijk. Maar daarnaast is het ook belangrijk om hygiënische maatregelen te nemen om de kans op een voorhuidontsteking te verminderen en de genezing te bevorderen. Dit houdt het schoon en droog houden van het penis gebied in. Houdt langharige honden kortgeknipt op de voorhuid. En maak de uitwendige voorhuid dagelijks schoon met een doekje. Daarnaast is het ook zeer nuttig indien je de penis van je reu regelmatig inspecteert op roodheid, irritatie en pusvorming. Hiervoor moet je de penis uitschachten uit de voorhuid. Op dit filmpje kun je zien hoe je dat moet doen. 

Twijfel je over de penis van jouw hond?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee kun je advies vragen aan dierenarts Nanda. Eventueel kun je foto’s of video’s van je reu meesturen om het probleem te verduidelijken. Hoe het geven van advies in zijn werk gaat en wat de kosten zijn kun je terugvinden op de Home-pagina