Borrelende buik bij uw hond – Hoe los je dit op?

Help, de buik van mijn hond borrelt.

In normale darmen zit met name een vloeibare brei die langzaam aan verteerd moet worden. Wanneer darmen van een hond relatief veel lucht bij die brei hebben dan kun je flink rare geluiden gaan horen. Er ontstaat een borrelende buik. De darmen trekken samen en duwen de brei voort. Maar daarbij dan ook lucht. En dit bewegen van de lucht door de darmen maakt geluid. Dit kan gewoon borrelen zijn, maar kan soms zelfs wel een fluitend geluid maken. 

Is een borrelende buik gevaarlijk voor mijn hond?

In principe is een borrelende buik niet gevaarlijk voor je hond. Maar je hond kan er wel last van hebben. Natuurlijk maakt elke hondenbuik wel eens wat borrelende geluiden. Maar soms is het ook overmatig veel. In dat geval is de kans groot dat zijn vertering niet helemaal verloopt zoals het hoort. De oorzaak hiervoor is alleen niet altijd zo eenvoudig te vinden. 

Een borrelende of geluid makende buik bij een hond.

Wat kan ik doen tegen een rommelende buik?

Wanneer je hond een zieke indruk maakt dan is het verstandig om je hond te laten onderzoeken door een dierenarts. Maar lijkt hij niet al te veel last te hebben van zijn borrelende buik dan kun je het best een paar dagen aankijken. Soms heeft je hond gewoon wat verkeerds gegeten en zijn zijn darmen wat van slag. Is het na die paar dagen nog niet over dan is het verstandig om het proberen op te lossen. En daar zijn drie mogelijkheden voor. 

Ontwormen

Wanneer je je hond langer dan een maand geleden ontwormd hebt dan is het verstandig om dit als eerste te gaan doen. Wormen kunnen immers een normale vertering flink in de weg zitten en zijn met enige regelmaat de oorzaak van een borrelende buik. 

Milbemax voor kleine honden tot 10kg

Milbemax voor honden die groter zijn dan 10kg

Licht verteerbare voeding

De lucht die in de darmen voor het geluid zorgen is afkomstig van bacteriën. Deze bacteriën zetten voedingsstoffen om in gas. Het is mogelijk dat je hond zijn voeding niet volledig kan verteren waardoor bacteriën de onverteerde stoffen aangeboden krijgen en hier gas mee gaan maken. Door een lichtverteerbare voeding te geven aan je hond zorg je ervoor dat er minder onverteerde stoffen in zijn darmen achter blijven en dus hebben de bacteriën minder materiaal om gas mee te maken. Resultaat: minder gas in de darmen en dus minder last van een borrelende buik. Een geschikte voeding die je daarvoor kunt gebruiken is Royal Canin Gastrointestinal. 

Voedselallergie

In veruit de meeste gevallen was bovenstaande voeding al de oplossing. Is dit bij jouw hond nog niet het geval dan kun je nog gaan kijken of hij last heeft van een voedselallergie. Door een voedselallergie ontstaan (in dit geval) ontstekingen in de darmwand waardoor de vertering niet goed verloopt. Met gasvorming als gevolg. Als je meer wilt weten over een voedselallergie en hoe je de test uitvoert dan kun je dat lezen door op de link te klikken. Om een voedselallergie op te lossen kun je Royal Canin Anallergenic aan je hond gaan geven. Let er wel op dat hij er dan niets anders extra bij krijgt. Het kan bij een voedselallergie wel 4 weken duren voordat een borrelende buik zal oplossen. 

Blijft zijn buik veel borrelende geluiden maken?

In dit geval is het verstandig om nog even met uw hond langs uw eigen dierenarts te gaan. Er kan dan een ontlasting onderzoek gedaan worden, met name gericht op de vertering. Eventueel kunnen ze ook gelijk kijken of er parasieten in de darmen aanwezig zijn die de oorzaak zouden kunnen zijn. Hopelijk kunnen ze dan een oorzaak vinden voor de borrelende buik. 

Buik van de hond maakt flink kabaal.

Heb je behoefte aan overleg?

Mocht u niet naar uw dierenarts toe willen of kunnen gaan dan kun je ook advies over zijn borrelende buik vragen aan dierenarts Nanda. Druk hiervoor op onderstaande whatsapp knop. Hoe het geven van advies in zijn werk gaat en wat de kosten ervoor zijn leest u op de Home-pagina.