Hoe om te gaan met diarree bij honden: stapsgewijze adviezen

Wat is diarree bij honden?

We spreken van diarree bij honden wanneer er een zachtere ontlasting is dan dat hij normaal hoort te hebben. Daarbij kan de diarree echt waterig zijn of gewoon wat brijig. Meestal is de diarree bij honden waterig wanneer de dunne darmen een probleem hebben. Is de diarree bij honden brijig dan zit het probleem meestal in de dikke darm. Maar uitzondering komen ook regelmatig voor. En beide kan natuurlijk ook. 

Ontlasting wordt te waterig wanneer de darmen niet voldoende water opnemen. Ofwel wanneer de darmen water zelfs afgeven aan de ontlasting. Deze diarree bij honden kan diverse oorzaken hebben. Van een milde beschadiging van de darmwand, gifstoffen, tot aan heftige ontstekingsreacties in de darmen. 

bord met daarop: verboden te poepen

Wat veroorzaakt diarree bij honden en hoe behandel je diarree?

Er zijn vele mogelijke oorzaken van diarree bij honden. Meestal maken we eerst onderscheid in twee groepen: acute diarree en chronische diarree. 

Acute diarree bij honden

Oorzaken van acute diarree

In geval van acute diarree bij honden is er een vrij heftige vorm van diarree die zeer plots ontstaan is en nog maar 1 a 2 dagen duurde. In de meeste gevallen is de oorzaak dat een hond een virus heeft opgelopen dat de darmwand beschadigd. Ofwel heeft hij iets gegeten dat bedorven was of zelfs giftig. In dat geval laten de darmcellen water door de darmwand heen gaan naar de darminhoud toe. Of de darmcellen zijn niet in staat water voldoende op te zuigen uit de darminhoud. Het voordeel van de diarree is dat de giftige, beschadigende stoffen of virussen sneller het lichaam uitgewerkt worden. De hond heeft immers meerdere keren op een dag flinke aandrang en “spoelt” zijn darmen daarmee schoon. Maar ja, als je de hele dag moet lopen dweilen dan wordt je daar niet blij van. 

Behandeling van acute diarree

Toch is er in de meeste gevallen geen behandeling noodzakelijk voor de acute diarree bij honden. Zolang uw hond ongeveer evenveel water drinkt als dat hij met de diarree verliest dan is er geen probleem. Ook mag hij niet extreem ziek ogen, geen (grote hoeveelheden) bloed in de diarree en geen hoge koorts hebben. In veel gevallen kan een hond ook misselijk zijn of zelfs overgeven. Zolang het niet te extreem is kunt u het gewoon aankijken. Over het algemeen is de diarree dan weer binnen 2-3 dagen over. 

Wilt u iets tegen de diarree geven? Dan kunt u gebruik maken van AA diarstop. De dosering van AA diarstop bij honden is 1 tablet per 10kg lichaamsgewicht 2x daags gedurende 3-4 dagen. Dit middel zorgt ervoor dat de diarree bij honden compacter wordt en het legt een extra beschermend laagje op de darmwand. Maar in de meeste gevallen werkt Norit ook goed genoeg tegen diarree bij honden. Er geldt dan een dosering van 1 tablet van 125mg per 25kg lichaamsgewicht 2x daags gedurende maximaal 3-4 dagen. Geef minder wanneer u merkt dat uw hond moeite krijgt met poepen omdat de ontlasting te hard geworden is. 

Hond heeft diarree en heeft zojuist gepoept.
Parvovirus als oorzaak van acute diarree

Een uitzondering vormt het Parvo-virus. Dit zorgt ook voor zeer acute diarree bij honden. Daar zit echter flink veel bloed bij en de hond voelt zich echt beroerd. Gelukkig worden honden tegen het Parvovirus gevaccineerd en komt dit dus in de praktijk maar zelden voor in Nederland. Heeft een hond wel het Parvo-virus opgelopen? Dan is de kans dat hij overlijdt zeer groot, ondanks een behandeling bij de dierenarts. Maar ziet u dus grote hoeveelheden bloed bij de diarree? Dan moet u heel snel een dierenarts raadplegen!

Chronische diarree bij honden

We spreken van chronische diarree wanneer een hond al een langere periode diarree heeft en het niet vanzelf over lijkt te gaan. Hieronder valt ook de diarree die af en toe wel beter is, maar steeds om de paar weken weer terug komt. In de meeste gevallen heeft een hond verder geen grote klachten. Hij oogt niet echt ziek en eet nog redelijk goed. In dit geval is het handig om de volgende stappen te ondernemen. 

Parasieten tegen gaan

In de eerste plaats kan er sprake zijn van Giardia. Dit is een eencellige darmparasiet die de darmwand stuk maakt. Het is een parasiet die veel voorkomt. Met name bij jonge pups. Mocht je graag weten of je hond dit werkelijk heeft dan kun je een test doen. Meer informatie hierover lees je op de pagina over Giardia. Naast Giardia kunnen er ook meerdere andere parasieten oorzaak zijn van diarree bij honden. 

Daarom is het verstandig om uw hond met chronische diarree in de eerste plaats te behandelen met Panacur. Dit middel doodt darm-wormen en een flink aantal darmparasieten, waaronder Giardia. Zij zijn vaak de oorzaak van diarree bij honden. De Panacur 250mg is voor kleine honden (tot 10kg) en katten geschikt. De Panacur 500mg is voor honden vanaf 10kg geschikt. De dosering is 50mg per kg lichaamsgewicht 1x daags gedurende 5 dagen. Op de verpakking staat 3 dagen, maar dat geldt niet voor Giardia. Dus het is belangrijk dat u het 5 dagen geeft. Op dag 4 is het verstandig om uw hond even te wassen met een hondenshampoo zodat alle Giardia-parasieten die nog op zijn lichaam zitten ook verwijderd worden. Anders bestaat de kans op een herinfectie. De diarree moet 7-10 dagen na de start van de behandeling compleet opgelost zijn. Anders moet u de volgende stappen ondernemen. 

Giardia is vaak de oorzaak van diarree bij honden. Een giardia test is dan de eerste stap in de oplossing van de diarree.
Voedselovergevoeligheid

Wanneer de parasitaire behandeling niet het gewenste effect heeft gehad is het verstandig om een voedselovergevoeligheid uit te sluiten. Dit noemen we ook wel een voedselintolerantie. In dit geval heeft een hond moeite met het verteren van bepaalde voedingsstoffen en ontstaat hierdoor diarree. Door uw hond een licht verteerbare voeding te geven die speciaal samengesteld is voor honden met diarree zou de diarree met uiterlijk een week over moeten zijn. Een goede voeding die u hiervoor kunt gebruiken is de Royal Canin Gastrointestinal

Voedselallergie

Is de diarree dan nog niet over dan kan er een lastiger probleem zijn. Namelijk een voedselallergie. Veel voedselallergieën geven jeukklachten, maar in sommige gevallen diarree als gevolg van een voedselallergie. U kunt hier meer lezen over een voedselallergie bij honden. Indien u de voedselallergie-test wilt doen dan kunt u het beste Royal Canin Anallergenic als voeding gaan geven. Deze voeding bevat ingrediënten die machinaal klein gemaakt zijn. Zo klein dat een hond de stoffen wel als bouwstenen kan gebruiken, maar waar het lichaam geen allergische reactie op vormt. Het nadeel is alleen dat uw hond er absoluut geen andere dingen bij mag eten. Ook niet iets heel kleins of heel weinig! In elk geval niet zolang u de test doet of er sprake is van een voedselallergie. 

Gedurende 3-4 weken na het starten van de voeding zitten er nog “oude” bouwstoffen in het lichaam van uw hond. Dus gedurende die periode kan uw hond nog altijd een allergische reactie hebben. Het eerste herstel ziet u meestal pas 4 weken na het starten met de voeding. Heeft het na 8 weken nog altijd niet het gewenste effect gehad? Dan gaat het ook niet meer veranderen. Merkte u wel verschil, dan zou u op dit moment kunnen gaan testen of snoepjes er weer bij gegeven kunnen worden. Geef dan elke 2 weken één soort snoepje en niet meerdere tegelijk. Als het mis gaat weet je dan in elk geval welk snoepje de oorzaak is. 

De Anallergenic voeding mag u levenslang geven. Maar u kunt ook kijken of de “hypoallergene” varianten van de verschillende merken ook voldoende helpen. Deze zijn immers goedkoper dan de Royal Canin. Aangezien Royal Canin Anallergenic de kleinste voedsel-bouwstoffen heeft van allemaal is dat de beste voeding om de eerste diagnose mee te stellen. 

Het helpt allemaal niet...

Helpen bovenstaande behandelingen allemaal niet tegen de diarree? Dan is het verstandig om toch met uw hond naar de dierenarts toe te gaan. Neem gelijk een vers monster ontlasting mee. Zeer waarschijnlijk kiest uw dierenarts er dan voor om dit op te sturen naar een laboratorium om een diarree onderzoek te laten doen. En hopelijk komt daar dan iets uit naar voren.

Heeft u nog behoefte aan overleg of tips?

In dat geval kunt u gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee kunt u aan dierenarts Nanda advies vragen over specifiek uw hond en zijn problemen. Meer informatie over hoe dit werkt en wat het kost leest u op de Home-pagina.