Een dikke buik bij je hond

Waardoor komt dit?

Een dikke buik bij je hond kan een reden voor onrust zijn voor jou als hondenbaasje. En terecht. Een dikke buik kan door verschillende dingen worden veroorzaakt en kan variëren van een mild probleem tot levensbedreigend. In dit artikel leggen we je de oorzaken uit van een dikke buik bij je hond. Daarnaast leggen we de symptomen die je ook kunt zien uit en bespreken je wat je er tegen kunt doen. Hopelijk is dan het probleem bij je hond snel weer over. 

Hond met dikke bolle buik ligt op een bed te rusten
Een hond met een dikke buik.

Hoe herken je een dikke buik bij je hond?

Dat lijkt simpel natuurlijk. Zijn buik is dan dik en rond. Maar hoe weet je nou of je hond niet gewoon te dik is? Een hond die te dik is heeft op zijn ribben ook een flinke speklaag zitten. Een hond die een dikke buik heeft, maar niet te dik is, heeft nergens veel vetweefsel zitten. Zijn buikholte is echter erg opgezet. De buikholte is de ruimte vanaf de achterste rib tot aan zijn bekken. En loopt wel vanaf zijn ruggewervels tot aan zijn onderbuik. Vaak zie je in dit geval ook dat de huid van de dikke buik bij je hond helemaal op spanning staat.

Wat kan de oorzaak van een dikke buik bij je hond zijn?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een dikke buik bij honden. Enkele van de meest voorkomende zijn:

Maagkanteling​

Een maagkanteling is ook wel bekend als maagtorsie of gedraaide maag. Een maagkanteling is een ernstige aandoening die optreedt wanneer de maag is gaan draaien. De slokdarm en dunne darm worden dan dicht gedraaid. Hierdoor kunnen de gassen die in de maag gevormd worden niet meer weg. De maag gaat zodanig opzwellen en nog meer draaien waardoor de bloedtoevoer naar de maag wordt afgesneden. De algemene bloedcirculatie verloopt voor een heel groot deel door het maag-darm-stelsel. Doordat de bloedcirculatie in de maag geblokkeerd wordt raakt ook de algehele bloedcirculatie van de hond afgekneld. Vaak komt de milt ook weer in de knel te zitten en verstoort de bloedcirculatie nog meer.

Je hond raakt binnen een paar uur in shock als gevolg van deze verstoorde bloedcirculatie. Hij heeft op dat moment een enorm dikke buik, die kenmerkend vooral aan de linkerzijde van je hond (als je voor zijn kop staat aan de rechter kant) uitpuilt. Als je er tegenaan tikt dan klinkt het meestal heel erg hol, alsof je tegen een ballon tikt. Ook zal je hond proberen te braken, maar dit lukt niet. Zijn maag is immers afgesloten doordat hij gedraaid is.

Is dit de oorzaak dat je hond een dikke buik heeft? Dan zal hij binnen enkele uren sterven als je niets doet. Volgens onderzoek gedaan door Lawrence T. Glickman komt een maagkanteling vooral voor bij (zeer) grote hondenrassen. Alle leeftijden spelen mee en er is geen verschil in risico tussen een reu en een teef. Het is een medisch noodgeval en vereist onmiddellijke behandeling. ’s Nachts, ’s avonds of in het weekend, altijd gelijk je spoed-dierenarts bellen! Elke minuut telt. Onmiddellijk naar de dierenarts wanneer je vermoedt dat jouw hond dit heeft!

Dracht

Wanneer een niet gesteriliseerde teef drachtig is, dan kan haar buik behoorlijk opzetten wanneer de pups groeien. Hoe meer pups er in haar buik zitten, hoe dikker ze wordt. Zo’n dikke buik ontstaat natuurlijk niet binnen een dag. Vooral in het laatste deel van haar dracht groeien de pups heel hard. Er kan dan in een zeer korte tijd een dikke buik bij je hond ontstaan. Dit is dus vanaf ongeveer een maand na de start van haar laatste loopsheid. Vaak zie je ook dat aan het eind van haar dracht de melkklieren wat meer gaan ontwikkelen.

Baarmoederontsteking

Wanneer je teef niet gesteriliseerd is dan is de kans groot dat ze op latere leeftijd een baarmoederontsteking krijgt. Volgens een Zweeds onderzoek uitgevoerd door Agneta Egenvall, Ragnvi Hagman, Brenda N. Bonnett, A˚ ke Hedhammar, Pekka Olson, en Anne-Sofie Lagerstedt krijgt 1 op de 4 niet-gesteriliseerde teven (dus 25%) een baarmoederontsteking. De gemiddelde leeftijd waarop een baarmoederontsteking ontstaat is ongeveer 7,5 jaar, maar met een grote spreiding. De klachten ontstaan doorgaans ongeveer 1 à 2 maanden na het begin van de laatste loopsheid. De baarmoeder van je hond vult zich dan met bacteriën en etter en kan behoorlijk groot worden. Uiteindelijk zal de baarmoeder zoveel uitrekken dat hij gaat scheuren. De etter en bacteriën loopt dan de buikholte in en zorgt voor een buikvliesontsteking. In de meeste gevallen zal de teef overlijden wanneer er niet op tijd ingegrepen wordt. Ook gaat een teef met een baarmoederontsteking veel meer drinken dan ze normaal deed en heeft ze in de meeste gevallen ook koorts. Op de pagina over eenbaarmoederontsteking lees je hier meer over. Dit treedt meestal op als een hond één of twee maanden ervoor loops geweest is. Soms zie je ook etterige uitvloei uit haar vulva komen, maar dat is niet altijd het geval. Vanwege de grootte van de baarmoeder zal ze een dikke dikke buik kunnen hebben.

Parasieten

Darmparasieten, zoals spoelwormen of lintwormen leiden tot een dikke buik bij honden. Tenminste, als het er veel zijn geworden. Dit heeft twee redenen. De eerste is dat de darmen overvol zitten met wormen en als gevolg daarvan een grotere buikomvang geven. Maar daarnaast kan je hond ook te weinig eiwitten in zijn bloed krijgen omdat de wormen die uit zijn voeding halen en er ook schade in de darmen kan optreden. Met eiwitverlies uit de darmwand tot gevolg. En wanneer er te weinig eiwitten in het bloed zitten zal het lichaam vocht gaan ophopen in lichaamsholtes. Bij de hond is dit meestal vocht in de buikholte. De buik is dus opgezwollen als gevolg van een grote hoeveelheid wormen en daarbij nog eens veel vocht. Geef je hond een goede ontworming als je dit wilt oplossen.

Constipatie

Wanneer er niet voldoende ontlasting uitgepoept wordt hoopt zich dit op in zijn dikke darm. Bij grote hoeveelheden ontstaat een dikke buik. Meestal heeft je hond dan erg harde ontlasting op de momenten dat hij toch wat ontlasting uitpoept. Constipatie kun je tegen gaan door je hond een laxeermiddel te geven. Aa Laxulon is een goed middel dat de ontlasting zachter maakt zodat je hond het beter uit zijn lichaam kan wegwerken. Daarnaast is het verstandig om je hond meer lichaamsbeweging te geven en zijn buik elke dag twee keer te masseren. Op die manier wordt de darminhoud sneller door het spijsverteringskanaal geduwd en is er minder tijd om vocht uit de ontlasting te absorberen waardoor het te hard wordt.

Hond met vocht in de buik

Ook is het mogelijk dat het lichaam van je hond vocht ophoopt in de buik. Hierdoor wordt zijn buik zeer dik en bol. Dit kan de volgende oorzaken hebben:

Leverproblemen

De lever is een groot orgaan dat vooraan in de buik ligt. Wanneer hij om de een of andere reden te groot wordt zal de lever op de buikwand drukken zodat de buik opzet. We zien dit vooral bij deziekte van Cushing.  Ook is het mogelijk dat de lever niet meer genoeg eiwitten aanmaakt waardoor de bloeddruk te laag wordt. In dat geval zal vocht ophopen in de buik van je hond. Leverproblemen zijn vaak ernstig waarbij een dierenarts nodig is om exact te achterhalen wat er mis is met de lever. Alleen op die manier kan er bepaald worden wat de juiste behandeling is. In de meeste gevallen doen ze een bloedonderzoek en maken ze een buikecho om naar de lever te kijken. Zodra het probleem opgelost is zal de dike buik hoogst waarschijnlijk verdwijnen.

Tumoren

Tumoren in de buikholte kunnen erg groot zijn voordat ze ontdekt worden. Hierdoor kan een flink dikke buik ontstaan. Het is echter ook mogelijk dat de tumoren ervoor gaan zorgen dat er vocht in de buikholte blijft zitten waardoor de buik enorm dik wordt. Tumoren kunnen goedaardig zijn, maar ook kwaadaardig (kanker). Maar in beide gevallen moeten ze behandeld worden door een dierenarts om je hond een goede overlevingskans te geven.

Hartproblemen

Wanneer het hart niet meer voldoende kracht heeft om rond te pompen dan blijft er vaak vocht zitten op bepaalde plaatsen. Bij honden is dit meestal vocht in de buik. Het gevolg is dan een dikke buik bij je hond. De dierenarts kan eerst met een stethoscoop naar het hart luisteren. In de meeste gevallen is er een ruis te horen wanneer het hart niet naar behoren functioneert. Indien dit het geval is dan zal er geadviseerd worden om een hartecho te laten maken. Hiermee kan dan het exacte probleem van het hart gevonden worden. Daarna kan met de juiste hartmedicatie het hart ondersteund worden. Het vocht in de buik van je hond zal dan weer verdwijnen, waardoor de dikke buik van je hond weer normale vormen aanneemt. Het hart zelf zal echter helaas niet meer genezen.
Hond met dikke buik en hijgen. Deze hond is sterk verdacht van ziekte van Cushing.
Puppy met een dikke buik

Symptomen van een dikke buik bij honden

De symptomen van een dikke buik bij honden kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Vaak zie je natuurlijk in elk geval een dikke buik. Maar daarnaast kan een hond ook een verminderd uithoudingsvermogen hebben. Of moeite om comfortabel te gaan liggen hebben. Soms hebben ze moeite om adem te halen gaat hij erg snel hijgen. Bij een baarmoederontsteking zal er waarschijnlijk ookkoortsaanwezig zijn en zal je hond heel veel drinken. Maar het vele drinken ontstaat ook als je hond de ziekte van Cushing heeft of leverproblemen. Heeft je hond symptomen van een plotse dikke buik en braakt hij of doet hij pogingen om te braken? Dan moet je met spoed met hem naar je dierenarts. De kans op een maagkanteling is dan aanwezig en dit kan dodelijk aflopen. Je kunt ook  even voelen of hij een te snelle hartslag heeft vergeleken met normaal. Ook zie je vaak een bleke kleur tandvlees of zelfs een beetje paarsig. Dan is het helemaal een medisch noodgeval. Je moet dan onmiddellijk met je hond naar de dierenarts gaan. Dus ook ’s avonds of ’s nachts.

Behandeling van een dikke buik bij honden

De behandeling van een dikke buik bij honden zal afhangen van de onderliggende oorzaak. Bij een maagkanteling is er een operatie noodzakelijk om de maag en daarmee de bloedcirculatie weer normaal te laten functioneren. Wanneer een teef drachtig is hoeft er niet persé een behandeling plaats te vinden. Maar toch is het verstandig om de teef te laten controleren door een dierenarts. Een baarmoederontsteking zal ook operatief opgelost moeten worden. Parasieten kunnen behandeld worden met een ontworming (zie eerder). En constipatie kun je verbeteren met een laxeermiddel (zie boven) en meer beweging. Bij leverproblemen, hartproblemen en tumoren is meestal verder onderzoek nodig om te kijken wat de meest geschikte behandeling voor je hond is. Al met al is een dikke buik bij honden dus vaak wel terecht reden tot alertheid en zorgen.

Hond opgeblazen buik na eten

Heeft je hond alleen een dikke buik na het eten? Dan heeft hij waarschijnlijk last van overmatige gasvorming in zijn maag en darmen. In dit geval heeft hij waarschijnlijk moeite om zijn zijn voedsel op een normale manier te verteren. De bacteriën die in dit geval in darmen leven krijgen teveel koolhydraten aangeboden. De bacteriën zullen dan van die koolhydraten veel gassen gaan maken, met een dikke opgeblazen buik na het eten bij je hond tot gevolg. Zodra deze gassen weer uit de darmen verdwenen zijn na een paar uur, dan wordt zijn buik weer dunner. De oplossing is in dit geval om je hond een licht verteerbare voeding te geven.

Veel succes en sterkte!

Hopelijk ben je aan de hand van dit artikel te weten gekomen wat de reden is dat jouw hond een dikke buik heeft gekregen. Mocht je behoefte hebben aan overleg met onze dierenarts Nanda dan kun je hieronder vinden hoe je met haar in contact kunt komen. Veel succes en beterschap voor je hond!

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda