Een gele buik bij de hond – Geelzucht bij de hond

Hoe ontstaat een gele buik bij de hond?

Je hebt een gele buik gezien bij je hond. Dikke kans dat hij in dat geval ook andere lichaamsdelen heeft die geel verkleurd zijn. Kijk maar eens naar zijn oogwit, dat waarschijnlijk ook geel ziet. Icterus, ook bekend als geelzucht, is een aandoening die optreedt wanneer er een teveel aan bilirubine, een geel gekleurd pigment, in het bloed zit. Dit teveel aan bilirubine kan ervoor zorgen dat het oogwit en de huid geel lijken. Geelzucht bij de hond kan een teken zijn van een aantal onderliggende aandoeningen, waaronder leverziekte, bloedarmoede en infectie.

Waardoor wordt geelzucht bij de hond veroorzaakt?

Bij honden kan geelzucht worden veroorzaakt door verschillende factoren. Bijvoorbeeld een leverziekte, infectie en de aanwezigheid van bepaalde medicijnen of giftige stoffen in het lichaam. Leverziekte is een veel voorkomende oorzaak van geelzucht bij honden en kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder een aangeboren afwijking, een infectie (viraal, bacterieël en parasitair) en de aanwezigheid van bepaalde medicijnen of gifstoffen, zoals bepaalde antibiotica of insecticiden.

bacteriën zijn vaak een oorzaak van geelzucht bij de hond.

Hoe wordt geelzucht bij de hond gediagnosticeerd en behandeld?

Geelzucht en de oorzaak daarvan kan op verschillende manieren worden gediagnosticeerd. Onder andere door een bloedonderzoek, echografie en biopsie. Behandeling van geelzucht zal afhangen van de onderliggende oorzaak. Als de geelzucht bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een leveraandoening, kan de behandeling bestaan uit medicijnen ter ondersteuning van de leverfunctie, een speciaal dieet en andere ondersteunende zorg. Wordt de geelzucht veroorzaakt door een infectie? Dan zal de behandeling zich richten op het aanpakken van de infectie en mogelijk antibiotica of andere medicijnen omvatten.

Symptomen bij geelzucht

Het is belangrijk voor hondenbezitters om op de hoogte te zijn van de tekenen en symptomen van geelzucht. Omdat een vroege diagnose en behandeling de kans op een positief resultaat kunnen vergroten. Enkele van de tekenen en symptomen van geelzucht bij honden kunnen zijn: geelverkleuring van het wit van de ogen en huid, verlies van eetlust, sufheid en braken. Merk je een van deze symptomen bij jouw hond op? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met jouw dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

Samenvatting geelzucht bij de hond

Concluderend, geelzucht is een aandoening die optreedt wanneer er een teveel aan bilirubine in het bloed is. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder leverziekte, infectie en de aanwezigheid van bepaalde medicijnen of gifstoffen. Vroege diagnose en behandeling kunnen de kans op een positief resultaat vergroten. Het is belangrijk voor hondenbezitters om op de hoogte te zijn van de tekenen en symptomen van geelzucht om snel medische hulp te zoeken voor hun huisdieren.

Twijfel je of heb je behoefte aan overleg?

In dat geval kun je een whatsapp bericht sturen. Hoe het werkt en wat de kosten zijn vind je op de Home pagina