Gezwel aan de penis bij de reu

Oorzaken van een gezwel aan de penis bij de reu

Erectie

Een tumor of gezwel aan de penis komt niet vaak voor bij de reu. In veruit de meeste gevallen komen mensen met hun hond naar de dierenarts wanneer ze het zwellichaam gevoeld hebben. Wanneer een reu opgewonden raakt krijgt hij een erectie. Dit omvat de penis zelf, maar ook het bolvormige zwellichaam aan de basis van de penis. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de penis nog niet uitgeschacht is tijdens een erectie, maar de eigenaar wel een hele grote bult kan zien aan de achterzijde van de penis ter hoogte van de liezen. Deze bult zal gedurende de dag kunnen zwellen, en weer kleiner worden. Dit kan geen kwaad en heeft geen behandeling nodig. Mocht je hond erg onrustig zijn en dit vaak hebben dan kun je overwegen om hem te laten castreren. Het is immers ook niet fijn voor je hond om de hele dag hitsig te zijn. 

De zwellichamen worden vaak aangezien als gezwel aan de penis bij de reu.
Papilloma virus

Het papilloma virus zorgt voor wratvorming. Dit komt meestal voor in de bek of op de lippen bij honden. Maar in een uitzonderlijk geval kan het ook voorkomen als gezwel aan de penis van de hond. Het gaat dan om de werkelijke penis. Het roze deel dat in de voorhuid zelf zit. Hierop kun je dan meerdere knobbeltjes zien die meestal een beetje wittig uitgeslagen zijn. Zolang de reu hier geen last van heeft hoef je hier niets aan te (laten) doen. Over het algemeen verdwijnen deze wratjes vanzelf weer na ongeveer 4 maanden. Wel moet je de penis extra controleren. Er is meer kans op ophoping van vuil waardoor infecties makkelijker kunnen ontstaan. Indien je ziet dat er rond de wratjes wat extra vuil ophoopt dan kun je gebruik maken van Prepusol. 

Dit werkt reinigend en desinfecterend. Dit moet je 1x daags gebruiken zolang er een infectie speelt. Indien de infectie onder controle is kun je het 1 à 2 keer per week gebruiken. Let op: het heeft geen effect op het wratje of gezwel aan de penis! Deze zal er dus helaas niet van verdwijnen. 

Wratje op de tong als gevolg van het papilloma virus. Op de penis heeft het een vergelijkbaar uiterlijk. Vaak begint het met 1 wratje, waarna er een heleboel ontstaan.
Tumoren

Een werkelijke tumor of gezwel aan de penis is zeldzaam bij de reu. In dit geval gaat het dus om een overmatige celgroei aan de penis van de reu. Mocht je dit zien bij je reu dan is het verstandig om met hem naar je dierenarts toe te gaan. Deze zal waarschijnlijk wat cellen willen afnemen van de tumor. Deze cellen kunnen dan opgestuurd worden naar een laboratorium zodat zij kunnen kijken om welke type tumor het gaat. Aan de hand hiervan kan een behandeling voorgesteld worden. Dit kan gaan van niets doen tot aan een penis amputatie of zelfs chemotherapie. 

Twijfel je over het tumortje aan de penis van jouw reu?

Heb je behoefte aan advies van een dierenarts over het gezwel aan de penis dat je bij jouw hond ziet? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Je kunt daarmee een whatsapp bericht sturen aan dierenarts Nanda. Hoe dit in zijn werk gaat en wat de kosten ervoor zijn vind je op de Home-pagina