Grijze ogen

Inleiding

Normale ogen hebben net als mensen een zwarte pupil in het midden en daar omheen hun gekleurde iris. Dit is bij honden ook gekleurd. Vaak zijn ze bruin maar ook blauw en grijs komt voor. Soms is de iris zeer donkerbruin en is het verschil met de pupil haast niet zichtbaar. Buiten de iris zit het oogwit waar je vaak ook wel een paar bloedvaatjes in ziet lopen. Een grijs oog is dan ook niet “normaal”.

Een normaal hondenoog: pupil, iris en oogwit
In het midden de zwarte pupil, daaromheen de iris die in dit geval grijs en bruin is. Daar buiten zit het oogwit.

Staar kan de oorzaak van een grijs oog zijn

verschil tussen staar en een beschadiging

Wanneer de pupil niet meer zwart is, maar grijs dan is er sprake van (grijze) staar. Het gaat er dan dus om dat er alleen grijs te zien is in de pupil. Is er elders op het oog een grijze vlek dan is dit meestal een beschadiging van het hoornvlies en hiermee kunt u het beste even naar een dierenarts gaan. Als er een grijs oog te zien is dan is een hoornvliesbeschadiging vaak wat pijnlijk/irriterend en staar niet.

Staar is de oorzaak van het grijze oog bij deze hond
Staar zichtbaar in de pupil.
Waarom wordt het een grijs oog?

Wanneer staar de oorzaak is van een grijs oog dan zijn er lichaamseiwitten gaan binden aan de lens en het lenskapsel. Dit is het deel van het oog waarmee je je beeld scherp stelt. Dit gaat geleidelijk aan steeds erger worden en uw hond ziet in eerste instantie nog wel wat, maar alsof hij door een melkglas kijkt. Later wordt zijn zicht steeds slechter en zal hij wellicht alleen schimmen zien wanneer er verschil in lichtsterkte ontstaat. Het is echter een pijnloze aandoening tenzij er complicaties bij optreden. 

Doorgaans geen probleem

Nou klinkt blindheid heel verschrikkelijk voor de meeste mensen. Maar in de realiteit is het zo dat de meeste honden eigenlijk voornamelijk hun neus gebruiken om door het leven te gaan. Ze hoeven geen krant te lezen of tv te kijken. Dus het is nagenoeg nooit een probleem voor ze dat ze minder goed kunnen zien. Een grijs oog als gevolg van staar is immers niet pijnlijk. 

Staaroperatie mogelijk

Wanneer u denkt dat het voor uw hond prettiger zal zijn om toch weer goed te kunnen zien dan is een staaroperatie mogelijk. Dat geldt met name voor honden die erg jong zijn. Deze operatie zal gedaan worden door een oogspecialist voor dieren. Via uw dierenarts kunt u een verwijzing krijgen naar de oogspecialist bij jullie in de “buurt”. Vraag wel eerst even naar een schatting van de kosten! Na de operatie zal er geen grijs oog meer zijn. 

Vochtophoping in het hoornvlies als oorzaak van een grijs oog

Iets dat wat uiterlijk betreft heel erg op staar lijkt is een vochtophoping in het hoornvlies. In dit geval is het niet alleen de pupil die grijs ziet, maar het hele (of een deel van het) hoornvlies heeft een blauw-grijze waas. Zie hieronder een voorbeeld van een hond met vochtophoping in zijn beide ogen (meestal is het maar één oog). Heeft uw hond een grijs oog dat op de foto hieronder lijkt dan moet u wel even (met een beetje spoed) naar uw dierenarts toe. Doorgaans is dit ook een wat pijnlijkere aandoening aangezien er een beschadiging op het hoornvlies zit. 

Hond met in beide ogen een vochtophoping in het hoornvlies van het oog.
Hond met vocht-ophoping in het hoornvlies van beide ogen.

Overleg met mij

Mocht u na het lezen van dit artikel toch nog twijfels hebben over de ogen van uw hond dan kunt u altijd via whatsapp advies aan mij vragen.