Hotspot hond

De beste behandeling zonder dierenarts

Je bent op zoek naar een behandeling om de hotspot bij je hond te laten genezen. Om de beste behandeling te begrijpen is het echter nodig om te weten wat een hotspot is en hoe het kan ontstaan. Alleen dan kun je vervolgens de hotspot bij je hond goed behandelen. In dit artikel leggen we je dan ook uit wat een hotspot exact is en hoe je de oorzaak kunt aanpakken om de hotspot te behandelen. Ook vertellen we je hoe je in de toekomst minder kans op hotspots kunt hebben. 

 

Hotspot bij een hond waar hij aan likt.
Hotspot bij een labrador retriever die al deels geschoren is en waarbij je de kapotte huid goed ziet.

Hotspot bij een hond – wat is dat?

Je hoort het vaak: “mijn hond heeft een hotspot”. Maar wat is dat dan eigenlijk?  Een hotspot is een ontsteking van de huid als gevolg van een bacteriële infectie van een kleine huidbeschadiging. Normaal gesproken geneest de huidbeschadiging snel, maar in dit geval is er een huidbacterie in gekomen en zorgt voor een infectie. Een hotspot ziet er rood en nat uit en je hond heeft er veel jeuk, pijn en irritatie van. 

Uit een onderzoek gedaan door Birgit R. Holm, Joan R. Rest en Wolfgang Seewald blijkt dat het vooral voorkomt bij Rottweilers, Duitse herders en Golden Retrievers, maar we zien ze ook zeer vaak bij andere rassen. De boosdoener is de huidbacterie Staphylococcus intermedius. Deze bacterie kan op zichzelf geen kwaad en leeft op de huid van alle honden. Maar komt hij in een kleine huidbeschadiging te zitten, dan kan hij voor behoorlijk wat ellende zorgen in de vorm van een hotspot bij honden. In dierenartsen-taal noemen we dit een diepe pyodermie. In het engels spreken ze ook wel over acute-moist-dermatitis. 

Hoe ontstaat een hotspot bij je hond?

Wanneer er een kleine (zeer kleine) beschadiging is van de huid dan kan daar een bacterie in gaan groeien. Die Staphylococcus intermedius bacterie dus. Die vindt dat een lekker plekje en kan daar goed in vermeerderen. Daarbij maakt die bacterie echter nog meer van de huid kapot. Wederom een lekker gebied voor de nieuwe bacteriën om daar te gaan wonen en zich voort te planten. Maar ja, die maken ook weer schade en dus weer een nieuwe woonlocatie voor de nieuwe bacteriën… En ga zo maar door. Dat is dus helaas ook een beetje een kenmerk van een hotspot bij honden. Vandaag is het piepklein, maar morgen is het zo groot als een euro en overmorgen zo groot als een hand. Je moet het dus zo snel mogelijk behandelen om de gevolgen te beperken.

 

Symptomen wanneer je hond een hotspot heeft

Een hotspot heeft een vrij uniek uiterlijk en wordt dus ook vrij makkelijk herkend. Je kunt de volgende symptomen opmerken wanneer er sprake is van een hotstpot bij je hond:

 • Je hond ondervindt erg veel irritatie van zo’n hotspot en zit er dus steeds aan te likken of te krabben.
 • De huid onder de haren is behoorlijk rood, vochtig en vaak ook etterig.
 • De weinige haren die er nog zitten, zijn nat van het weefselvocht en eventueel het speeksel van je hond.
 • Het kan soms behoorlijk pijnlijk voor. je hond zijn wanneer je aan de plek zit.

Die natte warme huidontsteking is de ideale voedingsbodem voor bacteriën. Ze vermeerderen dus gemakkelijk en zorgen ervoor dat de plek steeds groter wordt. Wat je echter meestal als leek niet ziet, is dat de hotspot bij je hond al verder onder de vacht aan het uitbreiden is. Dit kun je helaas alleen maar zien als je de hotspot scheert of kaal knipt. Pas dan zie je dat een hotspot bij honden in feite meestal ongeveer 2 keer zo groot is als je oorspronkelijk dacht. 

 

Een hotspot bij een hond stinkt​

Door de aanwezige bacteriën worden er bepaalde stoffen gemaakt die uit de hotspot vrijkomen. Vooral de zwavelhoudende stoffen die hierbij gemaakt worden kunnen behoorlijk stinken en dus ruikt een hotspot bij honden erg naar. 

 

Is een hotspot gevaarlijk voor je hond?

In principe is een hotspot voor een hond niet heel gevaarlijk. Hoewel het mogelijk is dat de hotspot zich uitbreidt over het hele lichaam van je hond, is de kans hierop erg klein. Is zijn hele huid kapot, dan kan hij hier aan overlijden. Ook is het mogelijk dat je hond een bloedvergiftiging krijgt als gevolg van de hotspot. Echter, in de praktijk zien we nagenoeg nooit zulke ernstige gevallen. Maar een hotspot is wel erg vervelend voor je hond!

 

zeer grote hotspot in de hals van een hond

De hotspot snel behandelen scheelt voor je hond

Omwille van het snelle karakter ervan is het dus noodzakelijk om heel snel te handelen zodra je zo’n plek ziet ontstaan. Het mooiste is om naar je dierenarts te gaan want deze heeft er zalven voor die antibiotica bevatten en een middel dat de jeuk vermindert en de ontsteking onderdrukt. Deze zalf is helaas niet te verkrijgen zonder bezoek aan je dierenarts. Maar de titel van dit artikel geeft ook een DIY (do-it-yourself) behandeling aan. Je kunt dus ook zeker wel zelf die plek laten verdwijnen. Maar doe het rigoreus! Met half werk lukt het je niet. 

Hoe behandel je een hotspot bij je hond?

Pijn van de hotspot behandeling tegen gaan met aspirine

Een hotspot is behoorlijk pijnlijk. Hieronder vertellen we je wat je zelf aan een hotspot kunt doen om deze te behandelen. Het is alleen best wel een pijnlijke plek voor je hond, zo’n hotspot. Daarom kun je als je wilt je hond eerst aspirine geven en dit een uurtje laten inwerken voordat je gaat behandelen. Gebruik wel alleen aspirine, geen paracetamol of ibuprofen aangezien die makkelijk de giftige dosering benaderen voor je hond. Aspirine is veilig om te gebruiken, mits je hond een bloedstollingsstoornis heeft. Je houdt de dosering van 10mg per kilogram lichaamsgewicht aan. Dus een hond van 20kg mag 200mg aspirine krijgen (20kgx10mg=200mg). Dat is een half tablet van een 400mg bruistablet die we hieronder hebben neergezet. Hij kan dit veilig 2x daags krijgen voor de komende paar dagen.

Scheren en reinigen van de hotspot​

Heeft je hond voldoende pijnstiller gehad? Dan kun je beginnen met de behandeling. In de eerste plaats moeten de haren op de plek van de hotspot verwijderd worden. Het liefst met een scheerapparaat, maar een schaar werkt vaak ook goed. Gebruik je een scheerapparaat? Maak na het scheren dan het scheerkopje heel goed schoon, want anders gaat hij verkleven en kun je hem weggooien! 

Maak de haren zo kort mogelijk tot minimaal 2cm voorbij de rand van de hotspot die je voor het scheren al ziet. Je zult zien dat je met het scheren meer rode en ontstoken huid ziet dan je eerst dacht. De hotspot is vrijwel altijd 1,5 tot 2 keer zo groot als je dacht. Dus rondom de rode huid als gevolg van de hotspot bij je hond hoor je 2cm normale huid te zien. Dit scheren of knippen is belangrijk omdat het vocht dan beter kan verdampen en de plek dan droger wordt. Hierdoor hebben bacteriën het moeilijker om te groeien. Dat is dan al 1-0 voor jou als eigenaar en je hond.  

Vervolgens verwijder je zoveel mogelijk de haren en ontstekings-prut uit de huidontsteking met een gaaskompres dat je wat nat maakt met lauw water. De gaaskompressen hoeven niet steriel te zijn. Niet te hard wrijven want het is behoorlijk pijnlijk voor je hond. Je wil dat hij nog blijft meewerken de komende dagen. Het kan zijn dat je hond even 5 min pauze nodig heeft nadat je zijn hotspot geschoren hebt voordat je verder kunt. 

Ontsmetten van de hotspot met een huismiddel​

Als de plek niet al te veel vieze rommel meer bevat kun je de hotspot bij je hond ontsmetten met betadine zalf. Dit is een huismiddel dat de meeste mensen wel voor zichzelf of hun kinderen in huis hebben. Ontsmetten houdt in dat je de bacteriën die er zitten zoveel mogelijk dood maakt. De plek moet een beetje een oker-gele kleur krijgen, anders heb je er niet genoeg op gedaan. Als je toevallig betadine oplossing in huis hebt in plaats van de zalf dan kun je dit ook gebruiken. De betadine kun je in dat geval opbrengen met behulp van een gaaskompress. Maar betadine-zalf werkt vaak wat makkelijker en met minder knoeien.  

Als dit vijf minuten is ingetrokken kun je de hotspot bij je hond insmeren met Vetramil wondzalf. Deze zalf is gemaakt van honing. Uit onderzoek gedaan door Ashraf M. Abu-Seida is gebleken dat er in de wond een klein beetje waterstofperoxide gemaakt wordt. En dat werkt dan weer als een soort van antibioticum. Daarnaast is de zalf wat zuur gemaakt waardoor de bacteriën er ook niet meer zo graag gaan wonen. Het stimuleert daarnaast de celdeling en dus de snelheid van het genezingsproces. 

Vervolg behandeling met Betadine en Honingzalf​

Na de eerste reiniging en ontsmetting moet je 3x per dag de plek blijven behandelen met eerst wat betadine-zalf en daarna wat honingzalf zoals Vetramil. Het kan helpen door dit steeds voor de wandeling op te smeren zodat je hond is afgeleid en het tijdens het wandelen goed kan intrekken in de hotspot. Zorg er dan alleen wel voor dat hij niet in het zand gaat liggen rollen. 

Ook is het verstandig om een beschermkraag om te doen om te zorgen dat je hond niet aan de plek kan likken. Zo likt hij de zalf er niet af en blijft de wond droger. Zoals we al vertelden bij het kopje over scheren is droogte iets waar bacteriën niet tegen kunnen. Dus hoe droger, hoe sneller het geneest. Alleen wanneer de hotspot in de hals zit is een halskraag geen goede oplossing. 

 

Waarom werkt sudocrème niet goed bij een hotspot?

Sudocrème werkt dan wel antibacteriëel, maar niet genoeg om de snelle vermeerdering van de Staphylococcus intermedius bacterie tegen te gaan. Daarnaast legt het een beschermende vettige laag over de hotspot heen, waardoor de hotspot niet goed opdroogt en de bacteriën dus een lekkere vochtige omgeving houden en zich goed kunnen vermeerderen. Vandaar dat Sudocrème geen geschikte keuze is voor de behandeling van een hotspot. Er is echt betadine voor nodig om alle bacteriën te doden.  

Waarom werkt calendula niet goed bij een hotspot?

Aangezien ook Calendula een onvoldoende antibacteriële werking heeft, werkt calendula niet goed genoeg tegen de Staphylococcus intermedius bacteriën die een hotspot bij honden veroorzaken. Er is echt betadine voor nodig om alle bacteriën te doden. Wel kun je eventueel de Betadine in combinatie gebruiken met de Calendula in plaats van de Betadine met Honingzalf.

 

Hotspot bij een hond liever niet afdekken​

De hotspot van je hond kun je beter niet afdekken met een shirt of iets dergelijks. Daardoor kan de hotspot namelijk minder goed opdrogen en kan ook de warmte niet goed weg. En, zoals eerder al uitgelegd werd, zijn warmte en vocht twee hele belangrijke oorzaken waardoor de hotspot zich kon ontwikkelen. Dus gebruik liever een beschermkraag om de kop van je hond om hem van de hotspot weg te houden. Hoe zielig dat ook is. 

Hoe lang duurt genezing van een hotspot bij een hond?

Wanneer de behandeling van de hotspot bij je hond met Betadine en Honingzalf goed aanslaat zie je de volgende dag al dat de plek niet meer groter geworden is. Daarna duurt het een dag of 2-3 voordat je ziet dat de plek er beter uit gaat zien. Dus minder rood, wat droger en wat rustiger. Na ongeveer 10-14 dagen hoort de hotspot van je hond zo goed als genezen te zijn. Blijf nog wel 3-4 dagen langer doorsmeren met zalven, want de hotspot kan gemakkelijk weer opflakkeren. 

Hotspot van je hond geneest niet

Zie je dat de hotspot bij je hond toch nog groter wordt? Dan slaat de behandeling niet aan. In dat geval is het verstandig om met je hond naar je dierenarts toe te gaan. Deze kan je hond dan een zalf voorschrijven waar antibiotica in zit en een middel dat heel sterk jeukremmend werkt en ontstekingen tegen gaat. Wil je echt niet naar je dierenarts, dan kun je ook gebruik maken van Dermacool. Deze spray werkt zeer goed, maar het middel dat je van je dierenarts krijgt werkt nog beter.  

labrador speelt met een bal in het water
Hond wordt goed droog gemaakt met een föhn.

Hotspot bij je hond voorkomen

Hoe voorkom je het ontstaan van een hotspot bij honden? Dat is soms best wel lastig. Maar we weten in elk geval dat het helpt om de vacht zo dun en kort mogelijk te houden. Langharige rassen worden in de warmere maanden dan ook liever zo kort mogelijk gehouden. Borstel de vacht ook regelmatig en niet te wild. Dan verwijder je daarmee de dode haren waardoor de vacht minder isolerend wordt en warmte en vocht beter weg kunnen. 

Daarnaast is het verstandig om je hond zoveel mogelijk uit het water te houden. Is hij er toch ingesprongen? Maak hem dan heel goed droog als je weer thuis komt. Vooral op de plekken waar vaak hotspots ontstaan (kop, hals en billen) en waar hij vaker een hotspot gekregen heeft. Gebruik er desnoods een föhn voor. 

Hou je hond zoveel mogelijk vlo- en mijt-vrij. Zij maken namelijk kleine wondjes die de oorzaak kunnen zijn van de hotspot. 

 

Is een hotspot bij een hond besmettelijk?​

Nee. Een hotspot bij je hond is wel een bacteriële infectie van de huid, maar dat zijn de bacteriën die bij elke hond op zijn huid standaard aanwezig zijn. Komt een hond met een hotspot dus in contact met een andere hond dan zal die andere hond geen hotspot krijgen omdat hij die bacteriën zelf ook al op zijn huid heeft en ook geen beginnend wondje heeft. 

 

zeer grote hotspot in de hals van een hond
hond krabt zichzelf vanwege jeuk op zijn borst

Allergie als oorzaak van een hotspot bij de hond​​

 • Heeft je hond nou echt heel vaak een hotspot, dan kan er ook ook nog een allergie bij hem spelen. De weerstand van de huid is dan te slecht door de allergie waardoor bacteriën makkelijk de huid binnen dringen. Er kan sprake zijn van een voedselallergie. Daarover kun je op de pagina over een voedselallergie meer lezen. Maar er kan ook een allergie voor omgevingsfactoren zijn zoals boompollen, graspollen of huisstofmijt etc. Dit noemen we een atopie. Op de pagina over een atopie lees je hier meer over. Met deze laatste zul je echter even langs je dierenarts moeten gaan. Deze kan dan wat bloed bij je hond afnemen en dit opsturen voor een allergie-onderzoek. Als de allergie behandeld wordt dan neemt het aantal hotspots bij je hond aanzienlijk af. Maar heel af en toe zal hij er helaas toch nog een krijgen. 

Een hotspot bij de hond als gevolg van zwemmen​

Doordat sommige honden graag gaan zwemmen hebben ze een natte vacht. Zeker op plekken die niet snel genoeg opdrogen kan er dus gemakkelijk een hotspot ontstaan als je hond daar maar een heel klein wondje krijgt. Bacteriën groeien immers graag in een warme, vochtige omgeving. Zorg er dus voor dat je je hond heel goed droog maakt na het zwemmen. En hou hem het liefst zoveel mogelijk uit het water als het hem niet echt interesseert. Maar de echte waterratten mogen dus best zwemmen, als je ze daarna maar heel goed droog maakt. Maak desnoods gebruik van een speciale hondenföhn.

 

Hotspot bij een hond met stress​

Als gevolg van stress maakt je hond meer van het hormoon cortisol aan. Heeft een hond langere tijd een verhoogd cortisol gehalte in zijn lichaam als gevolg van langdurige stress, dan verslechtert de weerstand van de huid. Hierdoor zal de kracht van de huid afnemen en kunnen problemen makkelijker de overhand krijgen. Als gevolg hiervan kunnen allerlei huidklachten makkelijker opkomen en dus kan er ook gemakkelijker een hotspot bij je hond ontstaan. Probeer dus stress bij je hond tegen te gaan. Is hij echter een gevoelig typetje dan kan het helpen om hem Zylkène te geven. Dit zorgt ervoor dat hij meer Serotonine in zijn hersenen aanmaakt en daardoor wat meer kan ontspannen en minder angstig is. 

 

Kan een hotspot bij de hond vanzelf genezen?

Alles is mogelijk, maar de kans is zeer klein. Het gaat namelijk om een bacteriële infectie die zich sneller uitbreidt dan dat jouw hond afweercellen erheen kan sturen om de boel onder controle te krijgen. Het is dus zeker niet verstandig om het maar gewoon vanzelf te laten genezen. Dan lijdt je hond er wel heel erg onder, want een hotspot is erg pijnlijk en jeukt heel erg. En dat op zich is al heel vervelend. Maar hij kan er ook nog eens erg slecht van gaan slapen, met een chagrijnige hond tot gevolg. En tja, een chagrijnige hond zal gewoon sneller bijten. 

 

Het verhaal van Max: een case study

Zijn verhaal

Het betreft een kleine 5-jarige mannelijke Labrador Retriever van 20 kg genaamd Max, die vaak last heeft van hotspots. Aangezien het een Labrador is houdt hij heel veel van zwemmen. Max woont in een landelijk gebied waar de dierenarts niet om de hoek zit. Hierdoor moet zijn eigenaar, mevrouw Jansen, regelmatig zelf de behandeling van deze hotspots op zich nemen. Zo ook deze keer. Max heeft namelijk weer een hotspot op zijn bil.

 

Hoe gaat ze te werk?

Mevrouw Jansen heeft inmiddels al vrij veel ervaring met hotspots en heeft er inmiddels een eigen protocol voor. De behandeling omvat de volgende stappen:

 • Pijnbestrijding: Max krijgt een uur voor de behandeling een halve tablet Aspirine verstopt in een brokje Frolic, dat Max erg lekker vindt, om de pijn te verminderen voordat de behandeling begint.
 • Scheren en reinigen: Het gebied rond de hotspot wordt geschoren om de hotspot beter aan de lucht te kunnen laten drogen en verdere verspreiding van de infectie te voorkomen.
 • Vervolgens wordt de wond gereinigd met lauw water en gaaskompressen.
 • Ontsmetting: De gereinigde hotspot wordt ontsmet met Betadine-zalf om bacteriën te doden.
 • Toepassing van Vetramil: Na de Betadine-behandeling wordt Vetramil aangebracht, bekend om zijn natuurlijke antibacteriële en genezende eigenschappen.
 • Vervolgbehandelingen: Mevrouw Jansen herhaalt het opsmeren van Betadine en Vetramil drie keer per dag tot verbetering zichtbaar is.
 • Bescherming: Max draagt een beschermkraag om te voorkomen dat hij de behandelde plek likt of bijt. Hij vindt dit de eerste dag altijd vervelend, maar de dagen daarna heeft hij er geen last meer van.

Resultaten

Binnen 48 uur na aanvang van de behandeling vertoonde Max significante verbetering; de roodheid en zwelling namen af en hij lijkt minder last te hebben van jeuk. Na een week was de hotspot al bijna helemaal verdwenen en na twee weken was deze volledig genezen. Het terug groeien van de haren duurt bij Max altijd wel een paar maanden, maar dat geeft niet. Max is weer helemaal blij. 

 

Veel sterkte bij de behandeling van de hotspot bij jouw hond!

Hopelijk heb je voldoende informatie in dit artikel gevonden om jouw eigen hond snel te kunnen behandelen. Hoe sneller hoe beter. Heel veel sterkte en succes bij de behandeling! Mocht je behoefte hebben aan overleg met onze dierenarts Nanda dan kun je hieronder vinden hoe je met haar in contact kunt komen. Zij zal je zo goed mogelijk proberen te helpen. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda