Iets vast in de keel

De eerste test of er iets in de keel vast zit

Uw hond zit steeds met zijn poot over zijn keel te wrijven. Meestal is dit een teken dat er iets in de keel vast zit van uw hond. De eerste manier om dit te controleren is door hem een maaltijd te geven. Dus niet gewoon een brokje of een snoepje, maar echt een volledige maaltijd. Daarnaast denken veel mensen dat als de hond een vreemde rochelende hoest heeft hij ook wat klem heeft zitten in de keel. In de meeste gevallen is dit echter een keelontsteking en niet iets klem in de keel. Het verschil kunt u ook weer maken doordat hij zijn eten weer uitspuugt. 

 

Voedsel kan er niet door als er iets in de keel vast zit

Wanneer er iets vast zit in de keel van uw hond dan kan de voeding niet van de mond naar de maag passeren. Een snoepje kan er nog wel achter blijven hangen zonder dat je het merkt, maar een volledige maaltijd kan hij niet kwijt. Die braakt hij meestal dan vrij snel na het opeten weer uit. En met snel bedoel ik binnen 2 a 3 minuten na het opeten. 

Naar de dierenarts

Braakt hij zijn maaltijd inderdaad weer uit dan moet u helaas even naar een dierenarts toe. En niet morgen, maar vandaag nog. Nu gelijk eigenlijk. Wanneer u langer wacht dan gaat de wand van de slokdarm kapot en kan er later een litteken ontstaan. Dit litteken kan dan weer gaan samentrekken waardoor de slokdarm niet meer kan uitrekken wanneer uw hond iets groots moet doorslikken. Het is dus zaak om extra schade aan de slokdarm te voorkomen wanneer er iets in de keel vast zit. 

Was het wel verteerbaar?

Het is ook mogelijk dat datgene dat vast zit in de keel door de voeding door gedrukt wordt naar de maag. Dan is in principe het probleem opgelost, op voorwaarde dat de hond iets in zijn keel klem had zitten dat verteerbaar is. Was uw hond met iets aan het spelen dat niet verteerbaar is dan kunt u hem beter niet bovenstaande oplossing bieden aangezien het voorwerp dan het lichaam niet kan verlaten. Het voorwerp kan dan ook beter door een dierenarts verwijderd worden uit de slokdarm dan uit de maag. Dat is makkelijker voor een dierenarts en dus minder kosten voor u als eigenaar. 

Wenst u even te overleggen of er iets klem zit in de keel?

Twijfelt u of er iets klem zit in zijn keel of wilt u advies over iets anders? Dan kunt u via whatsapp contact met mij opnemen.