Kale oogleden

Kale oogleden als gevolg van de mijt Demodex

Wanneer een hond enkel kalende oogleden heeft en geen andere klachten dan denken we als dierenarts als eerste aan een parasiet die Demodex canis heet. Zeker als het om een jonge hond gaat! Als dierenarts willen we altijd graag een definitieve diagnose hebben, maar op zich is dat niet altijd nodig. Deze parasitaire mijt leeft diep in de huid in de haarzakjes. Daar maakt deze mijt de haarwortel en het haarzakje kapot waardoor de haar afbreekt en niet meer terug zal groeien. 

Behandeling Demodex

Heeft u een hond met kale oogleden? Dan kunt u simpelweg een middel gebruiken dat de demodex mijten aanpakt. Deze middelen zijn helaas niet te krijgen in een dierenwinkel. U kunt gebruik maken van Bravecto of Stronghold. Bravecto is de beste om Demodex aan te pakken. Beide middelen zijn enkel bij een dierenarts te verkrijgen, maar hiervoor hoeft u niet op consult geweest te zijn. U kunt het dus gewoon ophalen bij de balie. 

Demodex mijt kan een kale huid veroorzaken
Demodex mijt

Kale oogleden als gevolg van een allergie

Is er na een week of twee geen verbetering zichtbaar zijn aan zijn kale oogleden? Dan kan het zijn dat er een voedselallergie speelt. Bij een voedselallergie heeft uw hond een allergische reactie op een stof in zijn voeding of snoepjes. Dit kan een eiwitbron zijn zoals bijvoorbeeld rundvlees-eiwitten ofwel voor bijvoorbeeld een graan of rijst. Om dit vast te stellen moet u 8 weken lang een speciale voeding geven die geen allergenen bevat en waar de hond dus niet allergisch op kan reageren. Zo is bijvoorbeeld Royal Canin Anallergenic een optie.

Het duurt minimaal 3 weken voordat de allergische stoffen uit het lichaam van uw hond verdwenen zijn. Gedurende die periode blijft hij dus kale oogleden houden. In de meeste gevallen duurt het dan ook minimaal 4 weken voordat er verbetering te zien zal zijn.  Is er na 8 weken nog geen verandering zichtbaar dan zal dit hoogst waarschijnlijk ook niet meer gaan gebeuren. 

Droevig kijkende teckel. Hij wil niet naar de dierenarts.
Neeeeee, niet naar de dierenarts!!

Advies over kale oogleden nodig?

Heeft u twijfels over de oogleden van uw hond? Dan mag u natuurlijk ook altijd even contact met mij opnemen via whatsapp om te overleggen.