Kale oorschelp

Inleiding

Een kale oorschelp kan in principe op twee manieren ontstaan. Ten eerste als gevolg van het zichzelf kaal krabben of wrijven. En ten tweede kunnen haren om wat voor een reden dan ook uitvallen uit de haarzakjes. 

Kale oorschelp als gevolg van wrijving

Is er een kale oorschelp ontstaan als gevolg van krabben en wrijven? Dan is er meestal sprake van een oorprobleem. Bekijk het oor, inclusief het gehoorkanaal dus even goed. Lees hier meer over een oorontsteking en hoe je een oor onderzoekt. Zodra de oorzaak van de jeuk, pijn of irritatie opgelost is zullen de haartjes weer terug gaan groeien. Dit kan echter wel even een week of twee, drie duren. 

Kale oorschelp als gevolg van haaruitval

Ziet u hem nooit aan zijn oor krabben, maar heeft hij toch een kale oorschelp dan is er sprake van haar verlies. Dit kan veroorzaakt worden door parasieten zoals mijten. Om deze mijten te doden kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld Vectra 3D. Overigens kan oormijt ook de oorzaak zijn van irritatie in het oor en kaal wrijven als gevolg daarvan. Maar er zijn meer mijten die in dit geval de oorzaak van haaruitval kunnen zijn. Dus een behandeling tegen mijt is zeker verstandig om te doen.

Daarnaast kunnen nog wat zeldzame aandoeningen de oorzaak zijn van een kale oorschelp. Een voorbeeld hiervan zijn auto-immuun ziektes waarbij het lichaam de eigen haarzakjes aanvalt en kapot maakt. Mochten de voorgaande adviezen niet (voldoende) helpen dan is het verstandig om met uw dierenarts samen op zoek te gaan naar de oorzaak. 

Overleg met mij over de kale oorschelpen

Mocht u twijfelen over de oorschelpen of behoefte hebben aan persoonlijk advies? Dan kunt u via whatsapp contact met mij opnemen.