Je kat heeft een afgebroken tand – Wat zijn de gevolgen?

Als je een katteneigenaar bent, weet je dat je kattenvriend soms in de problemen kan komen. Een veel voorkomend probleem waarmee katten worden geconfronteerd, is een afgebroken tand. Een afgebroken tand kan pijn en ongemak voor je kat veroorzaken, en als deze onbehandeld blijft, kan dit leiden tot verdere complicaties. Dit is wat je moet weten over afgebroken tanden in katten en wat je kunt doen om hem te helpen.

Symptomen in geval van een afgebroken tand bij katten

Een afgebroken tand kan een reeks symptomen veroorzaken bij katten, zoals pijn, terughoudendheid om te eten of te drinken, kwijlen, bloeden en zwelling. Maar in veel gevallen merkt een eigenaar er niets van. Een afgebroken tand is misschien niet onmiddellijk levensbedreigend, maar het kan ernstige pijn en ongemak voor je kat veroorzaken. In het midden van de tand zit een wortelkanaal. Dit is een open kanaal dat in het bot van de kaak gaat en waar zenuwen en bloedvaten doorheen lopen. Bacteriën uit de mondholte kunnen ook door dit kanaal naar het kaakbeen gaan en een infectie in het kaakbeen veroorzaken. De kans is het grootst dat dit gebeurt in de eerste paar dagen. Daarna zal het lichaam van je kat het gaatje in de tand doorgaans weer dichtmaken.

Deze kat heeft geen afgebroken tand, maar een normaal gezond gebit.
Tanden van een gezonde kat
Deze kat heeft een afgebroken hoektand. Het puntje mist.
De bovenste hoektand is afgebroken

Is een afgebroken tand bij een kat een spoedgeval?

Hoewel een afgebroken tand misschien geen levensbedreigende noodsituatie is, is het nog steeds een probleem dat het liefst wel snel moet worden opgelost. Als je kat een afgebroken tand heeft, is het het beste om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan om verdere complicaties te voorkomen. In de meeste gevallen sluit het lichaam de opening in het wortelkanaal en ontstaan er geen verdere complicaties. Veel eigenaren besluiten er dan ook niets aan te laten doen. Dit houdt echter dan dus wel een risico in. Wanneer het wortelkanaal eenmaal is gesloten, is er geen verdere actie nodig en laat een dierenarts de tand meestal verder zitten. Vergeet niet de rest van de mond te controleren. In enkele gevallen is een afgebroken tand niet het enige letsel in de mond van je kat. Na een (auto) ongeluk kan een kat bijvoorbeeld een gebroken kaak naast een afgebroken tand hebben.

Wat dierenartsen doen bij een afgebroken tand

Wanneer je met je kat naar de dierenarts gaat voor een afgebroken tand, zullen ze waarschijnlijk een tandheelkundig onderzoek uitvoeren en eventueel röntgenfoto’s maken om de schade te beoordelen. Afhankelijk van de ernst en locatie van de afgebroken tand, kan je dierenarts een behandeling aanbevelen aan de tand, zoals de tand trekken of een wortelkanaalbehandeling. Je dierenarts zal de beste behandeling voor je kat adviseren op basis van het tandonderzoek en de soort tand. Een snijtand zal bijvoorbeeld prima kunnen blijven zitten, maar een hoektand met een groot open wortelkanaal zal in de meeste gevallen getrokken worden. Ook wordt er steeds vaker een tandheelkundige reparatie uitgevoerd zoals ze dat bij mensen ook kunnen. Dit is echter aanzienlijk duurder dan het verwijderen van een tand of kies. Pijnstillers worden ook in de meeste gevallen voorgeschreven voor een paar dagen.

Boven hoektand is afgebroken in een Jaguar, wat gewoon een grote kat is.
Boven hoektand is afgebroken in een Jaguar, wat gewoon een grote kat is.

Kan een kat leven met een afgebroken tand?

Wanneer een snijtand wordt afgebroken, kan een kat er zonder verdere problemen mee leven. Maar als een hoektand is afgebroken van een kat die altijd zijn eigen prooi moet vangen, kan dit jagen voor je kat extra moeilijk worden. De hoektanden gebruikt hij immers om een prooi vast te grijpen. Voor katten die gewoon voeding krijgen van de eigenaar, is het missen van een (onderdeel van een) hoektand helemaal geen probleem. Maar dat is alleen als er geen infectie is opgetreden. Als je kat een afgebroken tand heeft, is het het beste om een dierenarts te bezoeken om de beste manier van handelen voor jouw kat te bepalen. 

Afgebroken kiezen leveren ook geen probleem zolang de wortelholtes (kiezen hebben er vaak meerdere) weer gesloten zijn. Is de kies helemaal doormidden gebroken dan zit er ook een verwonding in het tandvlees en is een dierenarts bezoek noodzakelijk. Is er slechts een schilfer af dan is dit gevoelig voor je kat, maar kan het verder geen kwaad. 

Thuis remedies voor een afgebroken tand bij katten

Hoewel het belangrijk is om je dierenarts te bezoeken voor een afgebroken tand, zijn er enkele dingen die je thuis kunt doen om je kat comfortabeler te helpen. Je kunt je kat zacht of nat voedsel aanbieden om het hem gemakkelijker te maken om te eten. Ook kun je de tand schoonhouden door hem zachtjes af te vegen met een zachte doek. Doe dit voorzichtig, want de tand voelt erg gevoelig voor hem. 

Je kunt je kat ook wat aspirine geven om zijn pijn te verlagen. LET OP! ER MAG GEEN PARACETAMOL OF ANDERE PIJNSTILLERS AAN KATTEN GEGEVEN WORDEN OMDAT DIE DODELIJK ZIJN VOOR KATTEN!! Alleen aspirine kan aan een kat worden gegeven. Een kat kan slechts één keer in twee dagen 10mg/kg lichaamsgewicht krijgen. Dat houdt in dat een kat van 3,5kg 35mg mag krijgen. Gebruik dan ook de kinder aspirine 100mg en geef je kat daar een kwart tablet van. De link hieronder is naar de volwassen variant! Daarvan moet je dus ongeveer 1/12e tablet geven, wat niet handig is. Geef de aspirine voor ongeveer 7 dagen lang (dus om de twee dagen). Daarna zal je kat in principe nog nauwelijks pijn ervaren. 

Groeien afgebroken tanden van katten terug?

Nee. Tanden van een kat groeien niet terug als ze zijn afgebroken. Sommige dieren hebben tanden die blijven groeien en vernieuwen. Zoals konijnen bijvoorbeeld. Maar de tanden van een kat groeien helaas niet terug. Dus je kunt er maar beter zuinig op zijn. 

Conclusie

Als je vermoedt dat je kat een afgebroken tand heeft, is het verstandig om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Een afgebroken tand kan pijn en ongemak voor uw kat veroorzaken. En als het onbehandeld blijft, kan dit leiden tot verdere complicaties zoals infecties. Uw dierenarts kan de schade beoordelen en de beste behandeling voor je kat bepalen. In veel gevallen verwijdert de dierenarts gewoon de tand of kies en geeft jouw kat vervolgens een pijnstiller voor een paar dagen mee naar huis. Meestal is het probleem hiermee opgelost.

Heb je behoefte aan overleg?

Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Hiermee stuur je aan dierenarts Nanda een bericht en kun je haar om advies vragen. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn.