Je kat heeft een bultje op haar vulva – kan dit kwaad?

Gelukkig komt een bultje op de vulva van een kat niet vaak voor. En in de meeste gevallen dat het wel ontstaat kan het weinig kwaad. Je kat heeft er doorgaans zelf ook weinig last van. In dit artikel vertellen we je wat het bultje op de vulva van je kat kan zijn en wat je er eventueel mee moet doen. 

Hoe herken je een bultje aan de vulva van je kat?

Je herkent een bultje aan de vulva van je kat vrij gemakkelijk. Het normale oppervlak van de vulva is dan immers wat verhoogd. Afhankelijk van de oorzaak kan het bultje lijken op een kleine lichtroze paddestoel, een ontstoken en etterig bultje of het lijkt een beetje een waterig blaasje te zijn. Je kat kan er wat last van hebben en er dan veel aan likken, maar meestal is dat niet het geval. Je kat zit er dan in zijn geheel niet aan. 

Wat is het verschil tussen een vulva en een vagina bij een kat?

We spreken over een vulva als we de buitenkant van de vagina bedoelen. Dus de opening die uitwendig te zien is, hoewel die bij poezen erg klein is en nauwelijks opvalt. De vagina is het binnenste deel van de opening. Dus het lichtroze gedeelte aan de binnenkant van de geslachtsopening bij de kat. Een bultje kan bij een kat zowel inwendig in de vagina zitten, als uitwendig aan de vulva-huid. 

Schematische tekening van de baarmoeder, vagina en vulva van een kat.

Welke symptomen kun je opmerken als je kat een bultje aan haar vulva heeft?

Over het algemeen heeft een kat weinig last van bultjes die aan haar vulva zitten. Je ziet dan dus een bultje aan de vulva van je kat maar meer ook niet. Heel soms kan het bultje aan haar vagina ervoor zorgen dat ze wat moeite heeft met plassen. Of dat plassen zelfs een beetje pijnlijk is als er een beetje schade is van het oppervlak van het bultje aan haar vulva. De urine brandt dan namelijk een beetje in dat wondje, wat uiteraard pijnlijk voor haar is. 

Verder is het ook mogelijk dat je ziet dat je kat er wel last van heeft. In dat geval zal je kat waarschijnlijk haar vulva overmatig veel wassen en likken. Hierdoor kan haar vulva-huid en dus ook het bultje dat erop zit nog verder beschadigd raken. Er zal dan een ontsteking gaan ontstaan en mogelijk ook een bacteriële infectie. Het gevolg is dat je dan wat etter aan het bultje van haar vagina kunt zien. Tenminste, als ze er lang genoeg niet aan heeft gelikt. 

Oorzaken van een bultje aan de vulva van je kat

Bultjes aan de vulva van een kat komen niet vaak voor. Gelukkig maar. Maar als er wel één zit dan is dit vaak een cyste. Ook komt een poliep soms voor, hoewel dat vaker in de vagina, dus aan de binnenkant van de vulva zit. Abcessen komen met enige regelmaat voor bij katten en heel af en toe kunnen die dan aan de vulva van een kat zitten. Mocht je een bultje uit de vulva van je kat zien steken dan kan dit ook nog eens een vagina-prolaps zijn. 

Een cyste

De vulva van een kat bevat kliertjes in de huid. Deze kliertjes kunnen verstopt raken, waardoor de kliertjes gaan opzwellen. Je ziet dan doorgaans een beetje een waterige gloed door de vulva-huid van het bultje op haar vulva heen schijnen. Het neigt er een beetje naar om een grijs-blauwe gloed te krijgen. Ook zijn ze doorgaans bijna perfect rond. Ze variëren in grootte van 1 tot enkele milimeters. Je kat heeft er normaal gesproken geen last of irritatie van en zal dus ook niet veelvuldig likken aan haar vulva-regio. 

Een poliep

Een poliep is een klein paddestoel-vormig bultje dat groeit vanuit de bovenste lagen van slijmvlies. Dat wil dus zeggen dat het meer aan de binnenkant van de vulva, dus de vagina voorkomt. Zo’n poliep is doorgaans 1 tot enkele milimeters groot. Klein dus. Het bultje ziet er dan licht roze gekleurd uit, tenzij het ontstoken of geinfecteerd geraakt is. Dan kan het er wat vurig rood uitzien of een beetje etterig zijn. Zolang er geen ontsteking of infectie aanwezig is heeft je kat hier weinig last van. Is die er wel dan zal je kat zichzelf wat vaker wassen in de vulva-regio. 

Een abces of huidontsteking

Het is mogelijk dat de huid van de vulva een ontsteking of infectie krijgt. In dat geval kan de huid behoorlijk opzwellen en er rood en geïrriteerd uit gaan zien. Zeker wanneer er een abces aan het vormen is kan dit in een paar dagen tijd behoorlijk groot worden (enkele centimeters) en uiteindelijk open gaan. Er komt op dat moment heel veel bloederig en etterig vocht uit de bult.

Een baarmoeder of vagina prolaps

De baarmoeder en vagina kun je je een beetje voorstellen als een ballon. Bij katten is de baarmoeder gesplitst in 2 delen. Dus eigenlijk 2 ballonnetjes die samen komen in 1 vagina. Je kunt je voorstellen dat (een deel van) de baarmoeder of vagina binnenste buiten kan omvouwen. Dan komt de binnenkant van de baarmoeder en / of vagina via de vulva naar buiten. Normaal gesproken zit de baarmoeder goed vast. Maar als ze drachtig is geweest dan is de baarmoeder nogal uitgerekt en ontstaat een baarmoeder prolaps makkelijker. 

Ook kan er een plooi van de vagina zo opgezwollen zijn geraakt om de een of andere reden, dat hij via de vulva naar buiten komt. In beide gevallen zie je doorgaans een wat donker rood gekleurd weefsel als een bolletje of bultje uit de vulva van je kat naar buiten steken. Dit kan een halve centimeter groot zijn, maar ook wel 5 centimeter of meer. Dit is een medisch spoedgeval aangezien de bloedcirculatie in de baarmoeder en vulva op dat moment verstoord is. Wordt er niets aan gedaan dan zal de baarmoeder afsterven en kan er gemakkelijk een infectie optreden in de baarmoeder. Deze zal zich verspreiden via het lichaam en uiteindelijk leiden tot de dood van je kat.

Vlak na de geboorte kan er een baarmoeder prolaps ontstaan, waardoor je een bultje aan de vulva van je kat ziet.

Kan een bultje aan de vulva van je kat kwaad?

Zoals we hierboven schreven kan een vaginaprolaps of een baarmoederprolaps levensbedreigend zijn. Het is in dat geval dan ook van belang dat je zo snel mogelijk bij een (spoed)dierenarts terecht komt. Dus ook ’s avonds of in het weekend. Een abces zal open breken en dan in de meeste gevallen vanzelf gaan genezen. Maar het is een pijnlijke regio aangezien urine zal branden in het wondje. Ook in dat geval adviseren we je dus om toch langs een dierenarts te gaan zodat deze een antibiotica-kuur en een pijnstiller kan voorschrijven. Een cyste of een poliep hoeft in principe enkel behandeld te worden als je kat er last van heeft. Als ze te groot worden dan kunnen ze wel de plasbuis blokkeren, maar dat zien we nagenoeg nooit. 

Wat kun je doen aan een bultje aan de vulva van je kat?

Als je van mening bent dat er hier sprake is van een poliep, cyste of een kleine ontsteking dan kun je ervoor kiezen om het bultje aan de vulva van je kat zodanig te behandelen dat er geen infectie kan ontstaan. Of, als die er al is, dat deze weg gaat. Bij een abces werkt het niet, maar als er een oppervlakkige ontsteking of infectie zit dan kun je de vulva reinigen met speciale reinigings-doekjes. 

Wanneer moet je met een bultje aan de vulva van je kat naar je dierenarts?

Wanneer je kat er veel aan zit te likken dan heeft ze last van het bultje aan haar vulva. Steekt er ook duidelijk iets uit haar vulva opening, dan is het belangrijk dat je dit laat onderzoeken door je dierenarts. Als je duidelijk ziet dat het aan de buitenkant van haar vulva zit dan kun je het met die speciale reinigingsdoekjes 2-3x daags reinigen gedurende 5-7 dagen. Is het probleem dan nog niet verminderd, dan is het alsnog verstandig om het bultje aan de vulva van je kat te laten beoordelen door je dierenarts. 

Twijfel je of wil je graag even overleggen met een dierenarts?

In dat geval kun je diergeneeskundig advies vragen aan onze dierenarts Nanda. Zij zal je zo goed mogelijk voorzien van advies en indien mogelijk zal ze je vertellen wat je zelf kunt doen om de klachten van het bultje aan de vulva van je kat te laten verminderen. Wat de kosten voor het advies geven zijn lees je op de Home-pagina. Stuur dierenarts Nanda wel heel scherpe foto’s op, want je kunt je voorstellen dat die vulva van je kat lastig te zien is op een foto en als deze dan ook nog eens onscherp is dan is het helemaal lastig.