Je kat heeft korstjes op zijn buik – Hoe verhelp je die?

Kan een kat korstjes en huidschilfers op zijn buik hebben?

Dit kan zeker. Korstjes en schilfers op de buik komen zelfs regelmatig voor bij katten. Ze ontstaan als gevolg van een beschadiging van de huid op de buik bij katten. 

Hoe ontstaan er korstjes en schilfertjes op de buik bij je kat?

Als je kat last heeft van korstjes of schilfertjes op zijn buik dan is er een beschadiging van de huid. En dat kan heel klein zijn, maar ook wat dieper door de huid heen doordringen. Bij echte verwondingen zijn bloedvaatjes kapot gegaan en ontstaan er echte korstjes van gestold bloed op de huid. Maar als de huidlagen zelf beschadigd zijn dan sijpelt er ook vocht uit de cellen en hun omliggende weefsel van de huid. Dit vocht kan ook samen klonteren tot korstjes als het opdroogt. Wanneer de huidcellen niet stevig op elkaar blijven plakken dan ontstaan er kleine scheurtjes in de huid. Hierdoor kunnen schilfertjes gezien worden. Een soort van roos zeg maar. 

Hoe komt het dat mijn kat korsten heeft?

Een kat kan verwondingen hebben opgelopen, bijvoorbeeld bij een vechtpartij met een buurkat. Ofwel heeft hij last van een uitgedroogde huid, een parasitaire infectie zoals vlooien of mijten. Een huidschimmel komt ook soms voor, maar over het algemeen zit dat meer op andere plekken dan op de buik. Maar er kan ook een dermatitis spelen. Dit is een ander woord voor huidontsteking. In de meeste gevallen is er dan een bacteriële infectie van de huid ontstaan. Wat minder vaak voorkomend is er een probleem in het afweersysteem van de kat waarbij de afweercellen zijn eigen huid kapot maken en er korstjes en schilfertjes op de buik van je kat kunnen ontstaan. 

Hoe behandel je korstjes en schilfertjes op de buik van je kat?

Wat te doen bij een droge huid bij je kat?

Een droge huid heeft over het algemeen wat meer essentiële vetzuren nodig om zich te herstellen. Dit kun je aan je kat geven in de vorm van zalmolie. In Zalmolie zitten vooral veel omega-3 en omega-6 vetzuren die heel belangrijk zijn voor de weerstand en kracht van de huid van je kat. De zalmolie kun je over zijn voeding heen doen. Het duurt een week of twee voordat je resultaat zult zien. 

Ook kun je een voeding geven waar meer essentiële vetzuren in verwerkt zijn dan gemiddeld in een katten voeding. Deze voeding geven we het liefst wanneer de algemene staat van de huid van een kat niet optimaal is. Ook ter ondersteuning van allergieën geven we deze voeding omdat we weten dat de weerstand van de huid hierdoor enorm toe neemt en dus het ontstaan van huidproblemen tegen gegaan wordt. 

Wat te doen als je kat wondjes op zijn buik heeft

In geval van verse wondjes is het verstandig om het verhaal over een wond op de buik van je kat te lezen. Hierin staan diverse tips hoe je dit kunt aanpakken. 

Hoe behandel je vlooien en mijten bij je kat?

Zie je duidelijk vlooien lopen op je kat dan volstaat een gewoon vlooienmiddel. Maar in veel gevallen weet je niet of er vlooien of mijten aanwezig zijn. In dit geval kun het het beste een middel gebruiken dat tegen beide werkt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Stronghold, Bravecto of Advocate gebruiken. Deze middelen kun je enkel aan de balie bij je dierenarts verkrijgen. Ofwel kun je onze dierenarts Nanda om een recept vragen en vervolgens zelf de producten online kopen. De kosten voor dit recept zijn €10,00. Je kunt het recept aanvragen door op onderstaande knop te drukken. Na het geven van de middelen zou je kat met korstjes en schilfertjes op zijn buik binnen een paar dagen al verleden tijd moeten zijn. 

Hoe behandel je een huidontsteking bij je kat?

Wanneer de huid er naast de schilfers en korstjes rood en geïrriteerd uitziet kun je de huid 3x daags insmeren met honingzalf of calendula zalf. Hiermee kan de huid wat tot rust komen. Je hoort te zien dat je kat binnen een paar dagen geen jeuk meer op zijn buik heeft. De korstjes en schilfertjes zouden dan ook weg moeten blijven. Als gevolg van de zalf zie je ze in principe al veel minder, maar dat komt ook doordat ze wat aan elkaar gaan plakken.

Indien de huid op de buik ook wat vochtig en klam lijk te zijn naast de schilfertjes en korstjes dan kan er een infectie spelen. In dat geval is het verstandig om de jeukende plekken 2x daags in te smeren met betadine-zalf gedurende 5 dagen. Dat doodt bacteriën en gaat op die manier huidinfecties tegen. Je kat zal dit echter oplikken en kan dan aan de diarree gaan. Het is dan ook verstandig om een medical pet shirt om te doen zodat hij de betadine niet binnen krijgt. Je kat met korstjes en schilfertjes op zijn buik zou er binnen een dag of 7 al veel minder last van moeten hebben. 

Hoe behandel je korstjes en schilfertjes als gevolg van een huidschimmel op de buik bij je kat

Hoewel het niet vaak voorkomt kun je kijken of een miconazolnitraat zalf zijn klachten nog oplost. Aangezien een huidschimmel bij de kat ook besmettelijk kan zijn bij andere huisdieren en jezelf kun je het beste wel gelijk contact opnemen met je dierenarts als je ziet dat je andere dieren of jijzelf ook klachten krijgt. Heeft alleen je kat een heel klein schilferig of korsterig plekje op zijn buik dan kun je proberen of de miconazolnitraat zalf ook de oplossing geeft. 

Hoe ziet roos er bij katten uit?

Als mensen het hebben over roos bij hun kat dan spreken ze meestal over schilfertjes in de vacht van hun kat, meestal op de rug. De schilfertjes of roos komt maar zelden voor op alleen de buik van een kat. Voor de volledigheid behandelen we het hier toch. Het wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de Cheyletiella vachtmijt en ziet er een beetje uit als sigaretten-as op de vacht van je kat. Dit is een zeer oppervlakkig levende mijt die door de standaard mijten-dodende middelen ook sterft. Echter is deze mijt ook met veel goedkopere middelen te behandelen bij je kat. Zo gaat deze mijt in principe al dood van Fipronil, een middel dat tegenwoordig in zeer veel vlooienmiddelen gebruikt wordt. 1 pipet zou in principe al voldoende moeten zijn om de roos na een paar dagen definitief kwijt te zijn. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met korstjes en schilfertjes op zijn buik en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!