Help, mijn hond heeft een klem zittende penis!

Inleiding

Honden staan bekend om hun trouw en speelsheid. Maar ze hebben ook verschillende gezondheidsproblemen, waaronder een klem zittende penis. Deze aandoening ontstaat wanneer de voorhuid de penis van de hond afknelt. Hierdoor ontstaat ongemak en pijn. In dit artikel leggen we uit wat een klem zittende penis is. Wat de oorzaken ervan zijn en hoe deze behandeld kan worden.

Wat is een klem zittende penis bij honden?

Een klem zittende penis is een aandoening die optreedt wanneer de voorhuid opening bij een hond te klein is. Hierdoor knelt de penis van een hond af wanneer deze via de opening naar buiten komt. Dit is een pijnlijke ervaring voor honden en is ook een reden tot zorg voor eigenaren van huisdieren. Een klem zittende penis kan bij honden van alle leeftijden optreden. Maar zien we het meest bij jongere honden die in de puberteit raken. 

De opening van de voorhuid is bij sommige honden erg krap. De penis kan in medium staat van sexuele opwinding nog wel door de voorhuid opening naar buiten gaan. Wanneer de penis echter verder opzwelt raakt de penis verder afgekneld door de te krappe voorhuidopening. Deze knelt daarbij de penis zodanig af dat het bloed niet meer uit de penis weg kan op het moment dat de sexuele opwinding voorbij is. De penis blijft dus in een opgezwollen staat, ondanks dat de reu al lang niet meer sexueel opgewonden is. 

Penis zit klem in voorhuid

Oorzaken van een klem zittende penis bij honden

Een te krappe voorhuidopening wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

   • Een aangeboren vorm waarbij de opening te klein aangelegd is. 
   • Infecties: bacteriële infecties kunnen zwelling en ontsteking van de voorhuid veroorzaken, waardoor de voorhuidopening minder kan uitrekken. 
   • Trauma: verwondingen aan de voorhuid kan littekenvorming en vernauwing veroorzaken, wat leidt tot een klem zittende penis.
   • Tumoren en kankerachtige groei in de voorhuid kunnen een vernauwing van de voorhuidopening veroorzaken.

Symptomen van een klem zittende penis bij honden

Wanneer een penis van een hond klem zit dan zie je een opgezwollen penis die niet meer na een paar minuten weer terug in de voorhuid kan terug trekken. De penis kan groter en groter worden. Soms wordt hij zelfs erg donkerpaars. In een extreem langdurig geval kan de penis zelfs afsterven en dus zwart worden. De hond geeft duidelijk pijnuitingen in zijn penis aan en is erg onrustig. 

Diagnose en behandeling van afgeknelde penis

De diagnose van een klem zittende penis is niet moeilijk. De voorhuidopening is duidelijk de penis zelf aan het afknellen. Je ziet vaak een cirkelvormige deuk rond de penis ter hoogte van de voorhuid opening. Alsof een haarelastiekje zijn penis afknelt zeg maar. 

De behandeling van een klem zittende penis hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In milde gevallen kan de afgeknelde penis voorzichtig met vaseline glad gemaakt worden. De voorhuid kan dan handmatig weer beetje bij beetje over de penis heen gemasseerd worden. Net zo lang tot de penis weer in de voorhuid zit. Zodra de afknelling voorbij is zal de penis na een paar minuten weer een normaal formaat aannemen. 

 In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om de voorhuid opening door je dierenarts te laten vergroten. De penis doorbloeding zal zich daarna herstellen waarna de penis weer een normaal formaat aanneemt. De voorhuid opening moet daarbij wel duidelijk vergroot worden zodat in de toekomst de penis bij een volgende sexuele opwinding niet opnieuw klem komt te zitten. 

Indien honden last hebben van een te nauwe voorhuid opening is het verstandig om de hond te castreren. Het is immers in de meeste gevallen een erfelijk probleem. De (mannelijke) pups zullen dit waarschijnlijk ook krijgen. Dit moet uiteraard voorkomen worden. Daarnaast is de kans op seksuele opwinding bij gecastreerde reuen vele malen kleiner waardoor je het probleem alsnog voorkomt. 

Preventie van een klem zittende penis bij honden

Er zijn enkele stappen die je kunt nemen om een klem zittende penis bij jouw hond te voorkomen, waaronder:

   • Houd je hond zijn geslachtsdelen schoon en droog. Regelmatig wassen en drogen van de geslachtsdelen van je hond helpen om infecties en ontstekingen van de penis en de voorhuid te voorkomen.
   • Controleer regelmatig de geslachtsdelen van je hond. Het regelmatig inspecteren van de geslachtsdelen van je hond helpt om vernauwingen op tijd te ontdekken en te behandelen.
   • Behandel infecties en ontstekingen snel. Dit kan helpen om afknellingen te voorkomen. Prepusol is hier een geschikt middel voor. 

Conclusie

Een klem zittende penis bij honden is een ernstige aandoening die onmiddellijke behandeling vereist. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel actie te ondernemen om ergere schade en complicaties te voorkomen. Door preventieve maatregelen te nemen en regelmatig een controle uit te voeren, kunt je een klem zittende penis bij jouw hond helpen voorkomen.

 

Heb je advies nodig?

Door op onderstaande whatsapp knop te drukken kun je dierenarts Nanda een whatsapp bericht sturen. Je kunt gebruik maken van foto’s of filmpjes om het probleem duidelijk te maken. Nanda zal je dan proberen zo goed als mogelijk is te voorzien van advies. Hoe dit in zijn werk gaat en wat de kosten ervan zijn lees je terug op de Home-pagina