Korstjes of schilfers op zijn neusrug – Hoe los je dit op?

Inleiding

Schilfers en kleine korstjes ontstaan wanneer de huid niet goed kan functioneren en daardoor beschadigd raakt. Dit kan meerdere oorzaken hebben. 

Mijt als oorzaak van korstjes en schilfers

De makkelijkst oplosbare oorzaak van korstjes is een mijt. De meest voorkomende mijt in dit geval is Cheyletiella mijt en deze geeft een schilferende neusrug. In de praktijk is echter het hele lichaam wel bedekt met wat overmatige hoeveelheid roos of schilfers. Het gebeurt maar zelden dat het enkel de neusrug omvat. Wil je dit in elk geval behandelen dan kun je gebruik maken van Bravecto, Stronghold of Nextgard. Deze middelen zijn enkel bij de dierenkliniek aan de balie te koop (zonder consult) ofwel met behulp van een recept van een dierenarts te verkrijgen bij een online winkel. Mocht u een recept van mij willen hebben dan kunt u mij even een whatsapp bericht sturen. De kosten voor dit recept zijn €10,00. 

Een droge huid kan leiden tot korstjes en schilfers

Een droge huid op de neusrug kan ook leiden tot schilfertjes en korstjes. U kunt gebruik maken van Calendula zalf. Dit is een wat vettige zalf die de neushuid weer wat vochtiger maakt. U kunt dit 3x daags, gedurende 7 dagen op zijn neus smeren voorafgaand aan de wandeling. Uw hond is dan lekker even afgeleid zodat de zalf goed kan intrekken. Als het goed is zal hij de zalf er niet gelijk weer af vegen. 

Hond wrijft de zalf van zijn neus af die zijn korstjes en schilfers moet oplossen.

Een voedselallergie

Soms is er sprake van een voedselallergie met als gevolg hiervan jeuk aan de neus. Door te krabben kunnen er korstjes ontstaan. Er is dan een allergische reactie op een voedingsmiddel. U kunt hier lezen hoe u zelf een voedselallergie test kunt doen. Het gebeurt echter maar zelden dat enkel de neus aangetast is. Meestal heeft een hond meer klachten over zijn hele lichaam heen. 

Naar de dierenarts

Werken bovenstaande adviezen niet genoeg tegen de korstjes? Dan is er iets anders aan de hand. In dat geval kunt u het beste even naar uw dierenarts gaan. Deze kan kijken of er wellicht sprake is van een autoimmuun-ziekte die de huid kapot maakt. 

Jeuk aan de neus kan ook korstjes geven als gevolg van het krabben aan zijn neus.

Overleg met mij

Indien u nog even met mij wilt overleggen over de korstjes op de neus van uw hond dan mag u mij natuurlijk even een whatsapp bericht sturen.