Longontsteking

Mogelijk een longontsteking

U merkt bij uw hond op dat hij veel hoest en blijft hoesten en dat hij ook een lichaamstemperatuur heeft boven de 39.0 graden. Wellicht is hij zelfs benauwd. Er is in dit geval een probleem gaande dat u beter niet zelf kunt proberen om op te lossen. De kans bestaat dat er sprake is van een longontsteking. Hoest hij veel, maar heeft hij geen koorts en is hij niet benauwd? Dan is er wellicht enkel sprake van een keelontsteking

Een longontsteking is een spoedgeval

Een longontsteking bij honden komt gelukkig niet zo heel vaak voor. Wel is het iets ernstigs en dus is het advies om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Wanneer uw hond ook heel ziek oogt dan is dit een spoedgeval en moet u een spoedarts bellen. Dus ook ’s avonds of in het weekend. Indien uw hond niet op tijd behandeld wordt kan een longontsteking zelfs dodelijk zijn en dat moet uiteraard ten alle tijden voorkomen worden. 

Longontsteking bij de hond geeft benauwdheid, koorts en ellendig voelen.

Verder onderzoek om een diagnose te stellen.

Denkt uw dierenarts ook dat er mogelijk sprake is van een longontsteking dan maakt hij/zij een rontgenfoto van de borstholte. Aan de hand daarvan kan hij/zij een diagnose stellen en medicatie voorschrijven. Hoogst waarschijnlijk moet hij een antibiotica-kuur en ontstekingsremmers krijgen. Indien het heel ernstig is dan zal uw hond zelfs opgenomen worden en in sommige gevallen zelfs extra zuurstof toegediend krijgen. 

Wat is een longontsteking?

Als er sprake is van een longontsteking dan is er een deel van de longen erg geïrriteerd. Zo erg dat er in dat deel van de longen moeilijk zuurstof opgenomen wordt in het bloed. Wanneer het dus om een te groot deel van de longen gaat dan kan een hond te weinig zuurstof opnemen voor de hoeveelheid die hij nodig heeft om zijn lichaam goed te laten functioneren. Het is dan ook zaak om zoveel mogelijk zuurstof aan te bieden zodat de rest van het longweefsel de maximale hoeveelheid zuurstof kan verwerken en uw hond niet sterft aan zuurstofgebrek voordat de longontsteking opgelost is. 

Overleg met mij.

Wilt u even wilt overleggen met mij over uw hond en de mogelijke longontsteking? Dan kunt u dit doen door gebruik te maken van de whatsapp-knop.