Oorhematoom oftewel een bloedoor

Wat is een bloedoor?

Een bloedoor noemen we in dierenartsentaal ook wel otheamatoom. Het is niets anders dan een bloedblaar die je soms wel eens op je vingers hebt. Alleen zit hij in de oorschelp van een hond in plaats van op een andere plek. 

Is een bloedoor een spoedgeval?

Nee, een bloedoor op zichzelf is geen spoedgeval. Hij kan er een beetje irritatie aan hebben, maar het hoeft niet ’s avonds of in het weekend bekeken te worden door een spoedarts. Wel moet u even kijken in beide oren of er een oorzaak te zien is voor het bloedoor. Bijvoorbeeld oorpijn.  Is dit het geval en lijkt het al vrij ernstig dan kunt u altijd een spoedarts bellen en vragen of u ermee langs mag komen. 

Hoe ontstaat een bloedoor bij de hond?

De oorschelp heeft als middelste laag een kraakbeenlaag. Bij honden met opstaande oren is die wat steviger dan bij honden met hangende oren. Om het kraakbeen heen zit aan beide kanten huid, waarvan de buitenste zijde het meest behaard is. 

In het kraakbeen zitten veel bloedvaten die de huid en het kraakbeen van voeding voorzien. Wanneer er nu zo’n bloedvat kapot gaat dan loopt het bloed uit het bloedvat en gaat in het kraakbeen en soms ook in de huid zitten. Er ontstaat een blaar die gevuld is met bloed, de zogenaamde bloedblaar. En het bloeden stopt pas als er voldoende tegendruk is vanuit de rand van de blaar op het gescheurde bloedvat. Daarom is bij de ene hond de blaar slechts een halve cm diameter en bij de andere hond is de blaar net zo groot als zijn oorschelp. 

Bloedoor bij de hond
Oor hematoom aan ene oor.
Het andere oor dan het bloedoor ter vergelijking.
Het andere normale oor.

Wat is de oorzaak van een bloedoor bij de hond?

De oorzaak is meestal klapperen als gevolg van jeuk of irritatie van een oorontsteking of oormijt. Ofwel kan het ontstaan tijdens een stoeipartij met een andere hond. In elk geval ontstaat het doordat er om de een of andere reden een bloedvat scheurt in de oorschelp. 

Is een bloedoor gevaarlijk?

Nee, een bloedoor zelf is niet gevaarlijk en hoeft zelfs niet persé behandeld te worden. Maar als een hond een bloedoor krijgt kan de oorzaak van de bloeding wel een oorontsteking zijn. Wanneer een oorontsteking niet behandeld wordt kan uiteindelijk een hond wel ernstige schade hieraan oplopen. Om over de pijn nog maar niet te spreken. 

Wat is een schrompeloor, boxeroor of bloemkooloor?

Dit zijn allemaal benamingen voor hetzelfde probleem. Wanneer een bloedoor niet behandeld wordt zal het lichaam zelf het bloedoor genezen. Dit doet het door bindweefsel te vormen op de bloedstolsels die in de blaar zitten. Dus een soort van littekenweefsel ontstaat in de holte. Dit littekenweefsel is harder en stugger dan de gewone huid. En het kan ook nog op een vreemde manier gaan verschromelen. Het oor lijkt dan een beetje op een combinatie tussen een oor en een bloemkool. Veel boxers hebben dit ook, vandaar de naam boxeroor. 

Hoe behandel je een bloedoor?

Wanneer je hond zo’n bloedblaar heeft heb je verschillende mogelijkheden: 

Vanzelf laten genezen

Je doet niets. Het lichaam van je hond zal op termijn de bloedblaar opruimen. Er ontstaat er dan echter heel vaak een schrompeloor. Dit noemen we dus ook wel een boxeroor of een bloemkooloor. Dit is minder mooi om te zien, maar uw hond heeft er geen last van zodra het genezen is. Het oor van uw hond gaat er alleen mogelijk een beetje verfrommeld uit zien. Hoe groter de blaar zelf is hoe groter de kans op een lelijk oor. 

Operatie van een bloedoor bij de hond

De mooiste optie: u laat uw dierenarts een operatie uitvoeren. Hierbij maken ze ongeveer 5-7 dagen na het ontstaan van het bloedoor een sneetje in de huid van de binnenzijde van het oor en halen alle bloedstolsels eruit. Vervolgens naaien ze de verschillende lagen weer aan elkaar. Hierbij doen ze hechtdraad van de ene kant van het oor naar de andere kant. En dit op meerdere plekken in de blaar. Uw hond zal dan ook een paar dagen een kopverband moeten hebben zodat het oor goed kan genezen en de kans op een infectie klein is. 

De operatie kan niet gelijk gedaan worden omdat het bloedvat dan nog niet gesloten is. Het bloedvat moet eerst dicht zijn voordat het bloedoor geopend kan worden. Anders heb je kans dat het blijft bloeden omdat er geen tegendruk op het bloedvat ontstaat. De kosten voor zo’n operatie verschillen heel erg. Wel is het over het algemeen redelijk veel werk. dus een prijs van boven de €300,- is zeker geen zeldzaamheid. 

Zelf behandelen van een bloedoor bij de hond

Een tussenoplossing is om na 7 dagen zelf het bloedoor door te prikken. Je dierenarts kan dit eventueel ook voor u doen. Dit doet u met een holle naald aan de binnenzijde van het oor in het midden van de zwelling te prikken en op die manier zoveel mogelijk bloed en bloedklontjes eruit te halen. Het resultaat is dat het meestal een minder erg schrompeloor wordt dan wanneer u niets doet. Maar het resultaat is minder mooi dan wanneer u een operatie laat uitvoeren. 

Uitleg hoe je te werk kunt gaan

U kunt hier deze naald voor gebruiken. Dit is een dikke naald, maar aangezien er bloedstolsels doorheen moeten komen is dat wel het beste. Om de prik van de naald wat minder gevoelig te maken voor je hond kun je lidocaine creme gebruiken. Deze creme smeer je een half uur vooraf op de blaar en laat het lekker intrekken. In de tussentijd zoek je even een bakje dat je kunt gebruiken om onder het oor te houden om het bloederige vocht in op te vangen. Na een half uur verwijder je de zalf goed en desinfecteer je het met wat alcohol. Let hierbij op dat de alcohol niet in het oorkanaal loopt. En vooral niet als het oor ontstoken is, want dan prikt het enorm voor je hond en zal je niet meer de kans krijgen om die naald in zijn oor te krijgen. 

Het legen van de blaar

Wanneer de huid goed gedesinfecteerd is kun je met een snelle beweging de naald in de blaar steken. Dus tot in het midden van de blaar. Je hond zal even bewegen dus hou daar rekening mee met je naald. Probeer hem erin te houden. De naald is steriel (= bacterievrij) en mag je dus niet aanraken op het metalen deel. Het plastic stukje mag je wel aanraken. Laat ondertussen iemand anders het bakje onder het oor houden. Zodra het vocht er niet meer vanzelf uit loopt kun je nog een beetje proberen om het eruit te masseren. Er moet zoveel mogelijk uit komen. Hier ziet u een filmpje met hoe u zelf het oor kunt draineren

Behandel ook een eventuele oorontsteking!

Had je hond nou een bloedoor als gevolg van klapperen met zijn oor dan is er mogelijk een oorontsteking aan de gang. Hier leest u meer over een oorontsteking en kunt u dus lezen wat u eraan kunt doen. Lost u dit probleem niet op dan zal mogelijk zijn oor wederom een hematoom vormen en zijn andere oor kan natuurlijk ook nog een hematoom vormen van het klapperen. (Overigens is het niet altijd zo dat het oor dat het hematoom heeft ook het oor is met de oorontsteking. Bekijk dus beide oren goed!)

Hond met enorme oren

Heb je behoefte aan advies?

Mocht je twijfelen of vragen hebben over de oren van je hond dan mag je natuurlijk altijd even advies vragen via whatsapp.