De huid van (een deel van) de poot is rood

Oorzaak

Wanneer de poot huid rood is onder de vacht dan is deze geïrriteerd en ontstoken. De oorzaak is vaak lastig te achterhalen, maar het kan zijn dat er een klein wondje zat dat is gaan infecteren of dat je hond heeft last van een allergische reactie op iets. 

Bacteriële ontsteking oorzaak rode poot huid

In veruit de meeste gevallen raakt de huid om de een of andere reden beschadigd en kunnen bacterieën en/of gisten goed in de huid gaan groeien en zo een huid-infectie veroorzaken. De huid ziet dan rood, maar is meestal ook een beetje nattig. Je hond heeft er doorgaans ook echt jeuk/irritatie aan. 

Behandeling van de rode huid op de poot

In de eerste plaats moeten de haren op de poot huid waar het rood is verwijderd worden. Het liefst met een scheerapparaat, maar een schaar werkt vaak ook goed. Gebruik je een scheerapparaat maak nadien dan het scheerkopje heel goed schoon! Anders gaat hij verkleven en kun je hem weggooien! Maak de haren kort tot minimaal 2cm voorbij de rand van de rode huid. Vervolgens verwijdert u zoveel mogelijk de haren en prut uit de wond met een gaaskompres. door deze wat nat te maken met lauw-water blijft de troep wat beter hangen. Niet te hard en goed wrijven want het kan behoorlijk pijnlijk zijn voor uw hond. Als de plek niet te veel vieze rommel meer bevat kunt u het ontsmetten met een gaaskompres met betadine-oplossing. Door de betadine worden de meeste bacteriën en gisten al dood gemaakt. 

Als de betadine vijf minuten heeft ingetrokken kunt u de plek waar de poot huid rood is vervolgens behandelen door het 3x daags in te smeren met Vetramil wondzalf. Deze zalf is gemaakt van honing en van honing is bekend dat er op de wond een klein beetje waterstofperoxide gemaakt wordt. En dat werkt dan weer als een soort van antibioticum. Daarnaast is de zalf wat zuur gemaakt waardoor de bacteriën er ook niet meer zo graag gaan wonen. 

Huid tussen voetzool kussens van de poot is rood

Na een dag of 2-3 zou de huid er al een heel stuk beter uit moeten zien. Is dit niet het geval dan kunt u beter even langs uw dierenarts gaan. Ziet het er wel beter uit dan moet u doorgaan met zalven tot 3 dagen nadat de huid compleet genezen lijkt. 

Onderliggend probleem wanneer de poot huid rood blijft

Het is ook mogelijk dat er een onderliggend probleem is bij je hond waardoor de weerstand van de huid verminderd is. Dit is onder andere het geval wanneer een hond een allergie voor iets heeft. Om meer te weten te komen over een voedselallergie ga je hier heen. Wanneer je een allergische reactie verwacht op basis van boompollen, graspollen of andere omgevingsfactoren (we noemen dit een atopie) dan kun je beter even langs je dierenarts gaan om een bloedtest te laten uitvoeren waaruit zal blijken of het werkelijk aan een allergie ligt. 

Overleg met mij

Hopelijk is zijn poot huid al snel niet meer rood en kan hij weer lekker genieten van het leven. Mocht u nog vragen hebben over de poot van uw hond dan mag u mij uiteraard even een whatsapp bericht sturen.