Rode anus bij de hond – Hoe behandel je dit?

Inleiding

Een anus kan op twee manieren rood zijn. De haren rondom de anus kunnen rood verkleurd zijn ofwel is de huid van de anus zelf rood. Hieronder leest u meer over een rode anus. 

Een rode anus als gevolg van likken

De vacht rondom de anus bij uw hond is rood verkleurd is terwijl dat niet bij uw hond normaal is. Dan heeft uw hond waarschijnlijk meer lopen likken aan zijn anus. Dit kan door jeuk of irritatie veroorzaakt zijn. De vacht verkleurt dan rood doordat er in speeksel bij honden de stof porfyrine zit. En die stof heeft een rode kleur. Dus door overmatig likken aan een bepaalde plek kan de (lichter gekleurde) vacht rood-bruin worden. U kunt hier meer lezen over likken aan de anus en wat u tegen kunt doen. 

Hond likt aan anus. Daardoor gaat deze ontsteken.

Een rode anus door een ontsteking

Wanneer de anus zelf, dus de huid van de anus-opening, helemaal rood verkleurd is dan is deze ontstoken. Het lichaam gaat bij een ontsteking zorgen dat er meer bloed naar dat onderdeel toe gaat om de ontsteking op te ruimen. Het doel hiervan is om meer genezende stoffen die kant op te sturen en afvalstoffen sneller te kunnen verwijderen. Door de grotere hoeveelheid bloed ziet die lokatie er nu rood uit. Dit ontstaat bijvoorbeeld wanneer een hond veel heeft lopen persen als gevolg van diarree. 

Hoe behandel je een rode anus?

In de meeste gevallen heeft uw hond een rode anus door overmatig knagen aan de anus. Ofwel door sleetje rijden over de grond. Maar het kan ook ontstaan door diarree. De eerste twee dingen doet uw hond wanneer hij jeuk of irritatie heeft aan zijn billen. Hier kunt u meer lezen over de oorzaken van de jeuk aan de billen en wat u er aan kunt doen. De oorzaak van de jeuk lost alleen niet gelijk ook de ontsteking van de rode huid van de anus op. Indien de roodheid niet al te erg is kunt de anus extra ondersteunen door wat vaseline op de rode anus te smeren. De verdere genezing moet en zal uw hond zelf doen op voorwaarde dat de oorzaak van de jeuk of de diarree verdwenen is. 

Naar de dierenarts met een rode anus

Is de anus na een dag of 3 nog nauwelijks verbeterd? Dan is het advies om toch even langs uw dierenarts te gaan. Wellicht heeft uw hond een wat sterkere (antibiotica) zalf nodig. 

Overleg met mij

Mocht u even willen overleggen met mij? Of wilt u mij om advies vragen? Dan mag u mij een whatsapp berichtje sturen.