Scheel kijken – Kan dit kwaad?

Inleiding

In principe horen beide pupillen van een hond exact dezelfde kant op te kijken. Doordat dieren en mensen twee ogen hebben kunnen ze daardoor diepte zien. Staan ze niet allebei dezelfde kant op dan kijkt een hond scheel. Zeer dikwijls kan een hond dan geen diepte zien. Maar het ziet er wel grappig uit! Het is in elk geval geen pijnlijke aandoening. 

Kan scheel kijken kwaad?

Het scheel kijken en geen diepte zien is echter niet zo’n groot probleem voor onze honden. Dat komt omdat hun neus zoveel beter is dan bij mensen. Zij werken veel minder met hun ogen dan dat wij mensen doen. Ze hebben hun ogen dus veel minder nodig. Er is dan ook geen behandeling nodig wanneer uw hond scheel kijkt. Hij kan alleen niet met u meekijken naar een 3D film… Toch. kan het in sommige gevallen wel voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om een werkhond. In een zeldzaam geval kan er dus toch gekozen worden om de oogspieren van de hond zodanig aan te passen dat de ogen weer recht staan. Het is dan echter nog wel de vraag of dat op tijd was zodat de hersenen de beide beelden ook nog leert samen te vormen tot een beeld waarmee ze diepte zien. 

Deze hond kijkt scheel, maar heeft er zelf geen last van.

Overleg met mij

Mocht u na het lezen van dit artikel toch nog twijfels hebben over de ogen van uw hond. Of denken dat hij er pijn aan heeft. Dan kunt u altijd via whatsapp advies aan mij vragen.