Second opinion

Wat is een second opinion bij een dierenarts?

Een second opinion is niets anders dan een andere dierenarts dan die van jezelf nogmaals laten kijken naar het verhaal en de uitslagen van je zieke hond of kat. Op die manier krijg je doorgaans meer duidelijkheid over wat je zieke hond of kat mankeert. Vaak is het fijn om even een verse blik te krijgen van een andere dierenarts. Zeker het als je eigen dierenarts niet lukt om een diagnose te stellen bij je zieke hond of kat.

Wanneer kun je een second opinion bij een dierenarts aanvragen?

Wanneer het je dierenarts niet lukt om een diagnose te stellen bij je hond of kat, is het fijn om soms even een vers stel ogen en hersenen erbij te betrekken. Twee dierenartsen weten immers meer dan één. Het is dan ook niet raar om onze Dierenarts Nanda om advies te vragen. Zeker niet wanneer je eigen dierenarts geen diagnose kan stellen bij jouw zieke hond of kat. Ook gebeurt het regelmatig dat er wel een diagnose gesteld werd, maar dat een eigenaar het idee heeft dat het niet klopt. Ook in dat geval wordt er vaak een second opinion aan dierenarts Nanda gevraagd. 

Daarnaast komt het ook vaak voor dat een zieke hond of kat plotseling overleden is. En dat terwijl er al een behandeling plaatsvond. Een eigenaar vraagt zich dan ook terecht af of er wellicht een medische fout gemaakt kan zijn. Ook voor deze droevige situatie is een second opinion aan te vragen bij dierenarts Nanda. Je krijgt er natuurlijk je geliefde hond of kat niet meer mee terug. Maar een second opinion kan er wel voor zorgen dat je makkelijker kunt accepteren wat er gebeurd is. 

Een dierenarts doet een second opinion

Hoe vraag je een second opinion aan bij Dierenkliniek Online?

Wanneer je een second opinion van onze dierenarts Nanda wilt hebben dan kun je via de whatsapp knop rechts in beeld contact met haar opnemen. Ze zal je vragen om het medische dossier van jouw zieke hond of zieke kat. Je kunt dit opvragen bij je eigen dierenarts. Ze zijn verplicht om het medische dossier inclusief alle onderzoeksuitslagen, röntgenfoto’s etc naar je toe te sturen als je daarom vraagt. Je hoeft er geen verklaring voor op te geven. Je krijgt vervolgens via e-mail het dossier toegestuurd. Deze kun je dan weer doorsturen naar dierenarts Nanda. 

Zij zal vervolgens in het dossier duiken en aangeven wat haar idee over jouw hond of kat is. Mogelijk zal ze je nog wat extra vragen stellen. Of extra onderzoeken voorstellen. Deze onderzoeken kun je dan bij je eigen dierenarts laten uitvoeren. In sommige gevallen zal dierenarts Nanda je adviseren naar een dierenarts-specialist te gaan voor een verdere behandeling. En uiteraard mag je ook aan dierenarts Nanda extra vragen stellen die bij je opkomen nadat ze je een second opinion over je zieke hond of kat gegeven heeft. 

Moeten onderzoeken herhaald worden?

In de meeste gevallen is het niet nodig om de onderzoeken die al gedaan zijn te herhalen. Enkel wanneer bijvoorbeeld rontgenfoto’s van slechte kwaliteit zijn of wanneer onderzoeken al te lang geleden uitgevoerd zijn kan het voorkomen dat dierenarts Nanda bij haar second opinion toch zal adviseren om onderzoeken opnieuw te laten uitvoeren. 

Een dierenarts bekijkt het medisch dossier van een zieke hond

Wat kost een second opinion?

Een second opinion kost €25,-. Heeft dierenarts Nanda het dossier uitgezocht? En je hebt als eigenaar geen vragen meer over? Dan zal ze je een tikkie toesturen zodat je kunt betalen voor haar second opinion. 

Wat kun je verwachten?

In de meeste gevallen kan dierenarts Nanda advies geven bij een second opinion waar een eigenaar wat aan heeft. Bijvoorbeeld over welke onderzoeken nog gedaan zouden kunnen worden. Of ze kan uitleggen aan welke medische oorzaak ze zelf zit te denken. Vervolgens kun je je eigen dierenarts vragen om een onderzoek om die diagnose te bevestigen. Ook gebeurt het vaak dat mensen de van hun eigen dierenarts gekregen uitleg niet begrepen hebben. Door die nogmaals uit te leggen zonder tijdsdruk begrijpt een eigenaar ineens wat een bepaalde ziekte inhoudt. En dat de eerste diagnose dus toch klopt. Als je niet weet wat een ziekte veroorzaakt, weet je ook niet of de diagnose wel klopt. Van veel medische problemen kunt u ook uitleg vinden in de kennisbank

Wat is een second opinion NIET?

Een second opinion voor een zieke hond of kat is enkel bedoeld om je huisdier te helpen genezen of zijn klachten te verminderen. Een dierenarts op welke manier dan ook beledigen of zwart maken is zeker niet onze insteek! Toch komt het ook geregeld voor dat mensen vragen of wij rare dingen opmerk in het medische dossier van hun huisdier dat inmiddels overleden is. De eigenaar geeft dan vaak aan dat ze het gevoel hebben dat hun dierenarts iets verzwijgt of vreemd tegen ze doet. Om de dood van hun huisdier te verwerken willen ze graag meer zekerheid dat hun dier de juiste behandeling kreeg. 

Wil jij een second opinion voor je zieke hond of kat?

In dat geval kun je gebruik maken van de whatsapp knop rechts onder in beeld of hieronder op de pagina. Je kunt aangeven dat je graag een second opinion wilt. Dan zal dierenarts Nanda je op weg helpen naar het herstel van je hond of kat. Veel succes!