Tandvleesontsteking – Hoe los je dit op?

Wat is een tandvleesontsteking?

Wanneer er sprake is van tandvleesontsteking dan ziet het tandvlees er veel te rood, vaak etterig en pijnlijk uit. In veruit de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door tandsteen dat zich op de tanden gevormd heeft. Maar in sommige gevallen is er een andere oorzaak. In vrijwel alle gevallen is er wel sprake van een overmatige hoeveelheid bacteriën op dat deel van het tandvlees waardoor het tandvlees gaat ontsteken. 

Tandvleesontsteking als gevolg van nierfalen.

Maar een andere oorzaak van tandvleesontsteking is bijvoorbeeld wanneer er sprake is van nierfalen. In dat geval kan er ook een tandvleesontsteking ontstaan doordat bacteriën de afvalstoffen die het lichaam niet kwijt kan wel erg lekker vinden en er goed van gaan groeien. Normaal worden die afvalstoffen van je lichaam met behulp van je nieren verwijderd, maar als deze niet goed werken dan zullen de afvalstoffen zich gaan ophopen in het lichaam en dus ook in de bek. Met een tandvleesontsteking als gevolg. De belangrijkste klacht van nierfalen is heel veel drinken. Ziet u dus een tandvleesontsteking maar geen tandsteen, meet dan de hoeveelheid water die uw hond per 24u drinkt. Normaal is dit ongeveer 50 ml per kg lichaamsgewicht. Wanneer dit meer dan 100 ml per kg lichaamsgewicht is dan is het belangrijk om contact op te nemen met uw dierenarts en een bloedonderzoek te laten uitvoeren. 

Hoe behandel je een tandvleesontsteking?

Wanneer er geen onderliggende problemen zijn kunt u de ontstekingen proberen tegen te gaan door gebruik te maken van Hexarinse.  Dit kunt u langdurig gebruiken. Ook waterstofperoxide helpt, maar dat kun je niet te lang blijven gebruiken. Maar voor maximaal een week is dat prima. Beiden hebben als functie om de bacteriën te doden zodat het lichaam de ontstekingsreactie kan gaan oplossen. Is er een onderliggend probleem, dan dient eerst dat probleem opgelost te worden. In veel gevallen lost de tandvleesontsteking dan vanzelf op.

Verschillende kleuren tandvlees bij een kat. Linker pijl wijst naar tandvleesontsteking als gevolg van de aanwezige tandsteen. Rechter pijl wijst naar normale tanden en tandvlees. Bij een hond ziet dat er vergelijkbaar uit.

Overleg met mij

Wilt u even met mij overleggen over de bek van uw hond? Dat kan via onderstaande whatsapp knop.