Een vieze anus bij je kat – Hoe los je dit op?

Om te weten hoe je de vieze anus van je kat kunt schoonmaken, moet je eerst te weten komen wat de oorzaak van de vieze anus bij je kat is. Heeft hij bijvoorbeeld diarree die blijft plakken, lukt het hem niet om zich zelf bij zijn billen schoon te maken of is het geen poep die je ziet, maar is het anaalkliervloeistof. In dit artikel bespreken we al deze onderdelen zodat je weet wat de oorzaak bij jouw kat is en hoe je dit zelf, zonder tussenkomst van een dierenarts, kunt oplossen. 

Een kat met een vieze anus zit voor een bordje waarop staat "een beetje privacy a.u.b..

Hoe maken katten normaal gesproken hun achterwerk schoon?

Onder normale omstandigheden zijn katten zeer schoon op zichzelf. Ze wassen zich doorgaans meerdere keren per dag zeer uitgebreid. Volgens een onderzoek dat uitgevoerd werd door de university of California in 2000 bleek dat katten ongeveer 4% van de dag bezig zijn met zichzelf te reinigen. Dat is dus bijna een uur per etmaal! Dat doen ze uiteraard niet door een douche te nemen. Je zult als katten-eigenaar vast wel weten dat je kat zichzelf schoonhoudt door zichzelf te likken. En dat doen ze ook bij hun achterwerk. Op hun tong zitten haakjes waar het vuil goed achter blijft plakken. Met behulp van hun speeksel maken ze vuil wat nattig en kunnen het op die manier makkelijker van hun vacht verwijderd krijgen. 

Maar niet elke kat is even schoon op zichzelf. Je hebt er ook wel echte viezerikjes tussen zitten. Maar die hebben we ook onder de mensen. En soms kunnen ze zichzelf ook gewoon niet meer goed schoon houden. Neem bijvoorbeeld een oude kat die erg stram geworden is en last van artrose heeft. Zijn rug zal echt niet meer zo makkelijk te buigen zijn als vroeger. En dan wordt het wel lastig om je eigen billen schoon te likken. 

Hoe ontstaat een vieze anus bij je kat?

Een vieze anus kan dus ontstaan als gevolg van het feit dat je kat zijn anus niet meer goed kan schoonhouden door een lichamelijke beperking. Hierboven noemden we al de stijve gewrichten (artrose). Maar ook een kat met overgewicht zal moeite hebben om zichzelf te buigen en op die manier zijn billen schoon te houden. In deze gevallen zal er een vieze anus bij je kat ontstaan. 

Maar een vieze anus kan ook ontstaan doordat zijn anaalklieren overvol zijn. Ofwel zijn ze zelfs ontstoken. De anaalklieren zijn twee kleine kliertjes aan de zijkanten van de anus. De geproduceerde anaalkliervloeistof hoort steeds een beetje met de ontlasting meegegeven te worden. Op die manier zet je kat zijn of haar territorium af. Als de anaalklieren overvol zijn of ontstoken zijn dan heeft je kat hier ook meestal wel last van. Hij zal dan juist vaker zijn anus gaan proberen te wassen of hij schuurt met zijn anus langs voorwerpen of over de grond. 

Naast het feit dat je kat zijn eigen anus niet meer kan schoonmaken of dat het om de anaalklieren gaat is het ook mogelijk dat hij te zachte ontlasting heeft en er daarom teveel ontlasting aan zijn anus blijft plakken. Ofwel zijn de haren aan zijn anus te lang waardoor de poep aan zijn anus blijft hangen. 

Een kat probeert zijn vieze anus schoon te maken.

Je kat wast zich niet meer en krijgt daarom een vieze anus

Wast je kat zichzelf niet meer, terwijl hij het vroeger wel deed? En is hij inmiddels al een dagje ouder? In dat geval is er zeer waarschijnlijk een reden voor. Observeer je kat de komende dagen maar even goed. Loopt hij wat strammer dan vroeger? Springt hij minder graag op de tafel of op de vensterbank? Dan is de kans groot dat het gaat om artrose. Dat wil zeggen dat het kraakbeen van zijn gewrichten niet goed meer is. Er ontstaan dan ontstekingen in zijn gewrichten of zijn botten schuren over elkaar. In dat geval heeft hij (milde) pijn. Hij zal er dan ook voor kiezen om zich minder vaak, of zelfs helemaal niet meer te gaan wassen. 

Is je kat nog relatief jong maar heeft hij een beetje een hangbuikje? Of wellicht is hij ook gewoon ronduit te dik? In dat geval zal het vetweefsel dat in zijn buik zit hem belemmeren om zijn eigen achterste schoon te maken. Het gevolg is dan natuurlijk dat je een vieze anus bij je kat zal zien. Zorg er in dat geval voor dat hij gaat afvallen. Minder voeding, minder snoepjes en meer beweging. Alleen dan zal je kat op termijn zijn eigen anus weer schoonmaken. Of wil jij dat voor de rest van zijn leven voor hem blijven doen?

De ontlasting blijft hangen bij je kat

Uiteraard speelt het vooral bij langharige katten dat af en toe hun ontlasting aan hun haren blijft hangen. Gebeurt dit regelmatig? Probeer dan eerst eens of het helpt als je de haren rond zijn anus wat korter knipt. En dan gaat het vooral om de haren in de directe omgeving van zijn anus. Je hoeft echt niet zijn hele achterste kaal te maken. 

Blijft zijn ontlasting echter ook hangen zonder dat je kat lang haar heeft of als je het kort geknipt hebt? In dat geval kan het zijn dat je kat zijn voeding niet goed verteert. Dan blijven er teveel stoffen over in zijn ontlasting die hij eigenlijk had moeten verteren. En die stoffen trekken dan ook weer extra vocht met zich mee. De ontlasting blijft dan dus steeds een beetje te nattig. Het gevolg is dat die ontlasting makkelijker blijft plakken en er een vieze anus bij je kat ontstaat. 

Is het wel ontlasting die zorgt voor een vieze anus bij je kat?

Zoals we eerder in dit artikel al schreven kan het ook zo zijn dat de anaalklieren van je kat overvol zijn en dan steeds een beetje van de anaalkliervloeistof uitscheiden. Ook in dat geval zie je een vieze anus bij je kat. Deze vloeistof ruikt ook niet naar ontlasting, maar heeft een vieze, muffe, visachtige en erg sterke geur. Over het algemeen is het ook wat wateriger dan ontlasting, maar dat is niet altijd het geval. De kleur kan donkerbruin zijn, maar ook licht geel en alles er tussenin. 

Als je kat overvolle anaalklieren heeft dan gaat hij over het algemeen wat vaker aan zijn anus likken of met zijn billen over de vloer schuren of tegen andere oppervlakken lopen schuren. Dit doet hij om het jeukende gevoel kwijt te raken. 

Je kat stinkt uit zijn achterste, maar ziet er niet vies uit

Ook in dit geval zal het gaan om de anaalkliervloeistof. Waarschijnlijk heeft die een zeer intense geur bij jouw kat gekregen. Meestal kun je dit wel met het aanpassen van de voeding verbeteren. We leggen je verderop in dit artikel uit wat je dan kunt doen. 

Kat met een schone anus, maar wel een enorme stank uit zijn achterste.

Je kat stinkt naar rotte eieren

Sommige mensen vinden dat hun kat stinkt naar rotte eieren. Doorgaans blijven ze nog even langer zoeken naar de oorzaak van de geur en komen dan tot de conclusie dat die geur uit de anus van hun kat komt. Helaas, ook in dit geval gaat het zeer waarschijnlijk om zijn anaalklieren. 

Waarom ruikt mijn kat naar poep?

In principe zal de oorzaak meestal liggen in het feit dat er ergens nog een klein stukje poep achter gebleven is. Kijk dus even goed of je dat ergens kunt vinden. Maar daarnaast kan het ook voorkomen dat je kat naar poep ruikt als zijn poep een zeer intenste geur heeft. Dat gebeurt vooral wanneer je kat een minder goede kwaliteit voeding van je krijgt. Maar daarnaast blijkt uit hetzelfde onderzoek waar we eerder al naar verwezen, dat onderzoek dat uitgevoerd werd door de universiteit van California in 2000, dat katten hun eigen poepbacteriën over hun vacht verspreiden doordat ze zichzelf likken en wassen. Deze poepbacteriën zullen stoffen in hun omgeving nodig hebben om te kunnen overleven en produceren bij de vertering van die stoffen bepaalde gassen die je herkent aan hun poep-geur. En wij maar denken dat katten zulke schone dieren zijn…

Hoe kun je zelf de vieze anus van je kat schoonmaken?

Is er slechts af en toe sprake van een vieze anus bij je kat? Dan kun je gebruik maken van een antibacterieël doekje om zijn billen op een hygiënische manier te reinigen. Je kunt het beste hiervoor chloorhexidine reinigingsdoekjes gebruiken, zoals bijvoorbeeld de doekjes van Maxani. De chloorhexidine zorgt ervoor dat bacterievorming tegen gegaan wordt zodat je niet alleen de poep op het oog verwijderd, maar ook de bacteriën die ze hebben achtergelaten aanpakt. 

Hoe voorkom je een vieze anus bij je kat?

In dit geval hangt de oplossing een beetje af van de oorzaak. 

Artrose

In heel ernstige gevallen van artrose is het beter om met je kat naar je dierenarts toe te gaan. Deze kan je kat goed onderzoeken en als het echt nodig is je kat een pijnstiller voorschrijven voor de rest van zijn leven. Maar ben je van mening dat hij wel wat stram is en niet meer zo vlot kan lopen en springen, maar ook niet echt heel veel last lijkt te hebben van zijn gewrichten? In dat geval is het verstandig om je kat een voedingssupplement te geven die ervoor zorgt dat de gewrichten van je kat weer wat makkelijker kunnen bewegen en je kat dus minder pijn zal ervaren wanneer hij zijn achterste wil wassen. 

Overgewicht

Wanneer je kat overgewicht heeft gekregen in de loop der tijd dan is het belangrijk dat hij minder caloriën gaat binnen krijgen dan dat hij gebruikt. Geef hem dus 75% van de voeding die hij normaal eet en stimuleer hem zoveel mogelijk om meer te gaan bewegen. Dat kun je bijvoorbeeld stimuleren met dit speelgoed:

Valt je kat niet af? Dan kun je ook overstappen op een voeding waarin minder caloriën zitten. Probeer je kat één keer per maand te wegen of vaker. Dit kun je doen door met je kat op een weegschaal te gaan staan en vervolgens jij alleen. Het verschil tussen de twee gewichten is het gewicht van je kat. 

Lange haren

Zoals we al eerder zeiden is het verstandig om lange haren kort te knippen als de ontlasting van je kat hierin blijft plakken. Dit kun je het beste doen met een scherpe schaar met een afgeronde punt. Op die manier is de kans op verwondingen tijdens het knippen zeer klein. 

Plakkerige ontlasting

Wanneer ontlasting te nat is dan wil dit zeggen dat de vertering niet optimaal verloopt. Door een voeding aan je kat te gaan geven die lichter verteerbaar is zal de ontlasting iets vaster worden en waarschijnlijk ook iets minder in hoeveelheid. Daardoor is de kans op een vieze anus bij je kat vele malen kleiner. 

Overvolle anaalklieren bij je kat

De anaalklieren bij je kat zitten aan de zijkanten van de anus. Je moet het zien als een klein ballonnetje met de opening op de rand van de anus. Je kunt de anaalklieren bij je kat dan ook vrij gemakkelijk leeg drukken. Als je kat tenminste wil meewerken. Je kunt de anaalklieren legen door een toiletpapiertje een paar keer dubbel te vouwen. Je moet goed voelen wat je doet, dus vouw het niet te vaak om. 

Vervolgens leg je dit doekje over de anus van je kat. Je kunt dan aan de zijkant van de anus, op ongeveer 4u en 8u een verdikking voelen. Als je achter die verdikking een beetje “knijpt” en dan naar voren kracht zet dan komt de anaalkliervloeistof uit de anaalklieren. Trek wel eerst een wegwerp handschoen aan want de vloeistof stinkt verschrikkelijk en je wast het niet gemakkelijk van je hand af. Probeer het gewoon maar eens. Je zult zien dat je er wat vloeistof uit krijgt en dan begrijp je beter hoe je hem nog meer kunt legen. Het lijkt enger dan dat het is! Maar vies is het wel.

De vieze anus bij je kat is nog niet over, wat nu?

Helpen bovenstaande oplossingen nog onvoldoende? In dat geval kun je nog proberen of darmflora stimulerende middelen een oplossing bieden ofwel probeer je glandex om de anaalklieren te ondersteunen. 

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

Hopelijk heb je met bovenstaande adviezen al genoeg informatie om de vieze anus van je kat te lijf te gaan. Mocht je toch nog de behoefte hebben om te overleggen met dierenarts Nanda dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp-knop. Wat de kosten zijn voor het advies en hoe het in zijn werk gaat lees je terug op de Home-pagina. Veel succes!