Een wond op de flank van een hond – Hoe behandel je dit?

Wanneer kun je een wond zelf behandelen?

Oeps! Heeft jouw hond en ongelukje gehad? Een wond op de flank moet gehecht worden wanneer het groter is dan 1,0 cm en open staat.  Wanneer de wond niet al te diep is en meer een kras of een schaafplek is dan mag het wel groter zijn. Is de wond kleiner dan 1,0 cm of is het een grotere wond die niet open staat dan kun je het thuis behandelen. Let wel op: want soms is er sprake van een steekwondje. De schade onder de huid kan dan veel erger zijn dan je van buiten kunt zien. Bij twijfel kun je het beste langs je dierenarts gaan. Zie je de onderliggende weefsels van buitenaf dan is het ook verstandiger om de wond door een dierenarts te laten beoordelen. Maar is het een klein wondje dat niet open staat? Dan kun je het gerust zelf thuis behandelen met je eigen EHBO-tas

EHBO tas voor honden

Reinigen van de wond op de flank

Wanneer je het toch zelf gaat behandelen dan moet je de volgende stappen nemen. De wond op de flank moet eerst goed schoongemaakt worden. Hiervoor kun je een gaaskompres gebruiken met wat kraanwater. Alle zandkorrels en stukjes hout of voorwerpjes moeten verwijderd worden. Het is ook verstandig om de haren om de wond heen ruim weg te scheren of te knippen. Dan kan de wond goed aan de lucht drogen en plakken de haren niet in de wond tijdens de genezing. 

Ontsmetten van de wond op de flank

Na het reinigen moet de wond ontsmet worden met betadine. Dit ontsmetten zorgt ervoor dat bacteriën en virussen dood gemaakt worden. De kans op een wondinfectie neemt dan aanzienlijk af. Je kunt hiervoor betadine-oplossing gebruiken en met behulp van een gaaskompres op de wond deppen, ofwel kun je betadine-zalf gebruiken om erop te smeren. De betadine zorgt ervoor dat de bacteriën en virussen die in de wond gekomen zijn dood gaan. 

Genezen van de wond op de flank

Nu kan de wond weer gaan genezen. Om een wondinfectie te voorkomen en de wondgenezing te stimuleren kun je de wond 2x per dag zalven met vetramil zalf. 

Dit kun je blijven gebruiken tot de wond op de flank geheel hersteld is. Meestal is dat binnen 10 dagen het geval. In deze zalf zit honing dat een anti-bacteriële werking heeft doordat het in de wond een heel klein beetje waterstofperoxide maakt. Hierdoor kunnen bacteriën zich niet gaan vermeerderen en ontstaat er geen wondinfectie. Daarnaast heeft de vetramil een genezing stimulerende werking voor de wond.

Bescherming van de wond op de flank

Mocht je hond veel last hebben van de wond op de flank en er aan probeert te bijten of te likken dan kan het verstandig zijn om een halskraag bij hem om te doen zodat hij er niet met zijn bek bij kan. Ook kan een t-shirt soms een oplossing zijn. Wil je er speciaal één voor honden dan kun je een medical pet-shirt kopen. Maar een gewoon t-shirt voor mensen helpt vaak ook als je een knoopje op zijn rug maakt zodat hij het shirt niet zo makkelijk kan verschuiven om dan alsnog bij de wond te komen.

Naar de dierenarts

Indien de wond op de flank niet na 2 dagen een mooie droge korst gevormd heeft dan moet je toch even langs de dierenarts. Het kan dan zijn dat er toch een wondinfectie is opgetreden en dan geneest het niet. Waarschijnlijk is er een antibiotica-kuur nodig om de wond te laten genezen. 

Advies vragen

Hopelijk is zijn wond nu weer snel weer in genezen! Heb je twijfels over de wond op de flank bij jouw hond? Dan mag je natuurlijk altijd even een whatsapp bericht met een foto aan mij sturen en mij om advies vragen. Op de Home-pagina vind je meer informatie over hoe dit in zijn werk gaat en wat de kosten voor het advies zijn.