Wond op de rug van uw hond

Wanneer kun je een wond zelf behandelen?

Oeps! Heeft uw hond en ongelukje gehad? Een wond op de rug moet gehecht worden wanneer het groter is dan 1,0 cm en open staat.  Wanneer de wond niet al te diep is en meer een kras of een schaafplek is dan mag het wel groter zijn. Is de wond kleiner dan 1,0 cm of is het een grotere wond die niet open staat dan kunt u het thuis behandelen. Let wel op: want soms is er sprake van een steekwondje. De schade onder de huid kan dan veel erger zijn dan je van buiten kunt zien. Bij twijfel kunt u het beste langs uw dierenarts gaan. Ziet u de onderliggende weefsels van buitenaf dan is het ook verstandiger om de wond door een dierenarts te laten beoordelen. Maar is het een klein wondje dat niet open staat? Dan kunt u het gerust zelf thuis behandelen met uw eigen EHBO-tas

Reinigen van de wond op de rug

Wanneer u het toch zelf gaat behandelen dan moet u de volgende stappen nemen. De wond op de rug moet eerst schoongemaakt worden. Hiervoor kunt u een gaaskompres gebruiken met wat kraanwater. Het is ook verstandig om de haren om de wond heen ruim weg te scheren of te knippen. Dan kan de wond goed aan de lucht drogen en plakken de haren niet in de wond. 

Ontsmetten van de wond op de rug

Na het reinigen moet de wond ontsmet worden met betadine. U kunt hiervoor betadine-oplossing gebruiken en met behulp van een gaaskompres op de wond deppen, ofwel kunt u betadine-zalf gebruiken om erop te smeren. De betadine zorgt ervoor dat de bacteriën en virussen die in de wond gekomen zijn dood gaan. Daardoor wordt de kans op een wondinfectie kleiner. 

Genezen van de wond op de rug

Nu kan de wond weer gaan genezen. Om een wondinfectie te voorkomen en de wondgenezing te stimuleren kunt u de wond 2x per dag zalven met vetramil zalf. Dit kunt u blijven gebruiken tot de wond op de rug geheel hersteld is. Meestal is dat binnen 10 dagen het geval. In deze zalf zit honing dat een anti-bacteriële werking heeft doordat het in de wond een heel klein beetje waterstofperoxide maakt. Hierdoor kunnen bacteriën zich niet gaan vermeerderen en ontstaat er geen wondinfectie. Daarnaast heeft de vetramil een genezing stimulerende werking. 

Bescherming van de wond op de rug

Mocht uw hond veel last hebben van de wond op de rug en er aan probeert te bijten of te likken dan kan het verstandig zijn om een halskraag bij hem om te doen zodat hij er niet met zijn bek bij kan. Ook kan een t-shirt soms een oplossing zijn. Wil je er speciaal voor honden dan kun je een medical pet-shirt kopen. Maar een gewoon t-shirt voor mensen helpt vaak ook als je een knoopje op zijn rug maakt zodat hij het shirt niet zo makkelijk kan verschuiven om dan alsnog bij de wond te komen. 

Naar de dierenarts

Indien de wond op de rug niet na 2 dagen een mooie droge korst gevormd heeft dan moet u toch even langs de dierenarts. Het kan dan zijn dat er toch een wondinfectie is opgetreden en dan geneest het niet. Waarschijnlijk is er een antibiotica-kuur nodig om de wond te laten genezen. 

Advies vragen

Hopelijk is zijn wond nu weer snel weer in genezen! Heeft u twijfels over de wond op de rug bij uw hond? Dan mag u natuurlijk altijd even een whatsapp bericht met een foto aan mij sturen en mij om advies vragen.