Wond aan de tong van je kat – Hoe behandel je dit?

Een wond aan de tong van je kat is natuurlijk reden tot zorg voor jou als eigenaar. Katten kunnen zich verwonden aan scherpe voorwerpen, ruw voedsel (botjes van een gevangen vogel) of zelfs tijdens gevechten. Het is belangrijk om niet af te wachten om verslechtering te voorkomen. Een tong heb je immers nodig om te eten en dus om te overleven. Je wilt dus zo snel mogelijk het herstel van je kat bevorderen. In dit artikel worden de symptomen, behandeling en tips voor de verzorging van een wond aan de tong van je kat besproken.

Kat steekt zijn tong uit en heeft er zichtbaar pijn aan.

Symptomen van een wond aan de tong

In feite is het meestal wel makkelijk te zien. De tong hoort mooi licht roze te zijn met kleine haakjes erop. Is de oppervlakte van de tong niet licht roze en bevat geen haakjes dan is er een wond. In ergere gevallen kan er natuurlijk ook een behoorlijke hoeveelheid bloed gezien worden. Een tong is zeer goed doorbloed dus bij een verwonding ziet het er al snel als een bloedbad uit. Maar soms is het een eigenaar ook niet opgevallen dat de kat een wond aan zijn tong heeft. In dat geval zijn er ook nog andere symptomen die je vaak ziet bij katten met een wond aan de tong. 

Let bijvoorbeeld op tekenen zoals overmatig kwijlen, bloedingen in de mond, stinkende adem, verminderde eetlust, moeite met eten of kwijlen. Vaak hangen ze ook te tong uit hun bek. Je kat kan ook pijn vertonen bij het openen van de mond, miauwen of zich anders gedragen dan normaal. Als je een van deze symptomen opmerkt, is het raadzaam om de mond van je kat zorgvuldig te onderzoeken.

Oorzaken van een wond aan de tong bij je kat

In de meeste gevallen is een vechtpartij met een andere kat de oorzaak. Maar ook ongelukken met een auto of fiets zorgen vaak voor problemen aan de tong. Van schrik kun je immers snel op je tong bijten. Ook zien we vaak wondjes aan de tong die we “ulceraties” noemen wanneer een kat besmet is met niesziekte ofwel wanneer hij gelikt heeft aan iets dat een chemische verbranding veroorzaakt. Slakkengif bijvoorbeeld. 

De tong van deze kat hangt uit zijn mond op een aparte manier. Dit laat zien dat hij er pijn aan heeft.

Behandeling:

Kalmeer je kat als hij in paniek is:

Een kat met een wond aan de tong kan angstig en gestrest zijn. Probeer hem te kalmeren door een rustige en voor hem veilige omgeving te creëren. Laat hem desnoods even alleen als je zelf helemaal in paniek bent. Dat werkt namelijk averechts en dan zal hij zich absoluut niet laten onderzoeken. 

Onderzoek de wond in de bek van je kat:

Open de mond voorzichtig en op een rustige manier. Net ver genoeg om te kijken naar zijn tong, maar sper hem niet te ver open. Dit voelt voor je kat erg vervelend aan, zeker als hij al pijn in zijn tong heeft. Open je hem te ver dan zal hij minder willen meewerken. Beoordeel de grootte en diepte van de wond. En zoek ook naar de aanwezigheid van vreemde voorwerpen zoals een stukje bot in de wond èn in de rest van de mond. Wees voorzichtig om geen verdere schade aan de tong toe te brengen.

Stop de bloeding:

Ja, lekker dan. Dat lukt natuurlijk niet. Je hoort de wond een beetje dicht te drukken, maar dat gaat je kat echt niet toe laten. Zolang het bloed er niet met stroompjes tegelijk uit komt dan kun je het even laten gaan. De bloeding stopt in principe vanzelf wel binnen 5 minuten. Even geduld dus. Overigens kan een kat het bloed ook inslikken. De dagen daarna zul je dan zwarte ontlasting gaan zien. Dat komt doordat het bloed verteerd werd, dan wordt het zwart. Je weet waar het bloed vandaan kwam en dus kun je dat verder negeren. 

Moet je naar je dierenarts?

Indien de wond groter is dan 0,5cm ofwel een diepe wond is dan bezoek je het beste een dierenarts. Ook bij twijfel doe je dat. Is de wond maar klein en mooi schoon dan kun je het ook een paar dagen afwachten. Wondjes in de mond en dus ook op de tong genezen doorgaans zeer snel. Je zou dus in principe een dag of twee kunnen aankijken hoe de wond vanzelf zal gaan genezen. Gaat het er alleen maar erger uit zien? Dan moet je naar je dierenarts toe gaan. 

De bek van een kat wordt geopend om zijn tong te onderzoeken zodat de oorzaak van de pijn gevonden kan worden.

Het bloeden is gestopt, en nu?

Pijnbestrijding

Een pijnstiller is wel zo prettig voor je kat. Een wond aan de tong doet je kat immers behoorlijk zeer. Je kunt hiervoor gebruik maken van een halve tablet van een kinder-aspirine. Die hebben doorgaans een dosering van ongeveer 80mg per tablet dus met een halve tablet geef je 40mg wat voldoende is om je kat te voorzien van een pijnstiller. Dit mag je echter maar 1x per 2 dagen geven. LET OP! ANDERE VORMEN VAN PIJNSTILLERS VOOR MENSEN ZIJN DODELIJK VOOR KATTEN. GEEF DIE DUS NIET!!! Alleen aspirine is hiervoor geschikt. Indien je geen aspirine kunt vinden dan mag je ook wat CBD-olie aan je kat geven. 

CBD olie heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. De tong van je kat zal hem dan minder zeer doen en ook de wondgenezing stimuleren. Zo is hij sneller hersteld en kun je als eigenaar weer wat ontspannen. 

Voedsel en water

Bied je kat zachte voeding aan, zoals nat voer. Hiermee zorg je ervoor dat hij voldoende water binnen krijgt en ook de nodige energie zodat hij kan herstellen. Hij hoeft niet persé een volledige maaltijd weg te werken. Maar katten kunnen erg ziek worden van een dag niet eten. Zeker katten met overgewicht. In ernstige gevallen kunnen ze er zelfs aan sterven. Het is dus echt heel belangrijk dat je kat eten binnen krijgt. 

Probeer er in elk geval een halve maaltijd bij hem in te krijgen. Indien dit moeilijk lukt kun je gebruik maken van de zeer smakelijke en energierijke Royal Canin Recovery paté dat je kunt aanlengen met water zodat het makkelijker voor je kat op te likken is. Ook is het mogelijk om deze paté in een spuitje op te zuigen en op die manier je kat te dwangvoeren. Zo voorkom je dat hij een leververvetting krijgt als gevolg van het niet eten en daarmee voorkom je dat hij zal overlijden. 

Eventueel kun je ook gebruik maken van een soort calorierijke “melk”. Ook dit is voor een kat makkelijker op te nemen en eventueel via een spuitje in zijn bekje te doen. 

Wondverzorging

Indien je kat het toe laat zou het mooi zijn om 2x daags gedurende 5 dagen de wond op de tong van je kat te behandelen met waterstofperoxide 3%. Dit doe je op een vers wattenstaafje en daarmee dep je de wond op de tong van je kat. Dit werkt antibacterieel en dus neemt de kans op een wondinfectie enorm af. Scheelt weer een ritje naar je dierenarts. Maar niet alle katten zullen je dit in dank afnemen. Ook kan het gebeuren dat je kat er een paar minuten enorm van gaat kwijlen. Dit kan geen kwaad. 

Rust en veiligheid

Geef je kat voldoende rust en creëer een veilige en rustige ruimte waar ze kunnen herstellen zonder gestoord te worden. Beperk ook het contact met andere huisdieren om mogelijke irritaties of gevechten te voorkomen. Als je je niet lekker voelt kun je immers nog wel eens een kort lontje hebben. 

Wondcontrole

Blijf de wond en de mond van je kat dagelijks controleren op tekenen van infectie, zoals zwelling, roodheid, etter of een onaangename geur. Neem onmiddellijk contact op met een dierenarts als je dergelijke symptomen opmerkt.

Cat is showing his tongue

Conclusie

Een wond aan de tong van je kat is flink schrikken! Maar doorgaans is het niet heel ernstig. Het vereist alleen even wat extra aandacht om mogelijke complicaties te voorkomen. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een grondige beoordeling als je het niet vertrouwd. Met de juiste behandeling, goede hygiëne en aandachtige wondcontrole kan je geliefde kat snel herstellen en zijn normale leven weer oppakken. Waarschijnlijk is dat al na een dag of 3-4 weer. 

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat scherpe foto’s of filmpjes mee om het probleem te laten zien. Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies.