Inleiding

Met enige regelmaat zien we super schattige pups in de kliniek. Als dierenarts altijd weer een cadeautje als die pup je vol enthousiasme komt begroeten. De meeste pups zijn gezond en hebben nergens last van, maar incidenteel komt er een binnen met kalende ogen en eventueel zelfs meerdere kale plekken op de huid. De eigenaar is zich totaal niet bewust van de aanwezige Demodex.

Demodex mijt

Als dierenarts denk je bij kalende ogen altijd als eerste aan Demodex. Voor jullie wellicht beter bekend onder de naam puppy-schurft. Het stellen van de diagnose kan heel makkelijk zijn. Met de nadruk op kàn. Want tsja, pups willen nog niet altijd even goed stil zitten zodat ik met een krabbertje flink diep in de huid kan gaan krassen. Ik zou zelf ook niet stil blijven zitten als iemand mijn huid gaat plagen. Maar de parasiet leeft in het haarzakje en dus moet ik diep krabben om er een op mijn microscoop glaasje te kunnen krijgen.

Puppy heeft demodex mijt en als gevolg daarvan kale plekken.

Maar, als het me dan uiteindelijk lukt dan is de diagnose makkelijk te stellen. Onder de microscoop zie je dan een sigaar-vormig kriebelbeestje met wat pootjes. Meestal leven ze ook nog als je ze in beeld krijgt.

Microscopisch beeld van een Demodex canis mijt

Puppyschurft niet alleen bij pups

Overigens komt puppy-schurft niet alleen maar voor bij puppy’s. Ook volwassen honden kunnen hier last van krijgen. Meestal is er dan echter wel een onderliggend probleem dat de weerstand van de hond verminderd heeft.

Behandeling van Demodex

De behandeling is in de meeste gevallen makkelijk. Bravecto of Stronghold zijn anti-vlooien-middelen (lees hier meer over vlooien), maar werken ook goed tegen demodex mijten. Je kunt ze ophalen bij je eigen dierenarts aan de balie. Daarvoor hoef je dus niet eerst bij je dierenarts Demodex te laten vaststellen. Zie je kale plekken? Dan kun je die middelen gewoon geven (mits de hond oud genoeg is!). De mijten zijn binnen no-time dood en dan kan de huid nieuwe haren gaan vormen. Wel is dit meestal een levenslang probleem en dus zult u levenslang deze middelen moeten gebruiken. 

Demodex bij een hond voor en na de behandeling

Heeft u behoefte aan overleg met mij na het lezen van dit verhaal? Dan kunt u mij even een whatsapp bericht sturen.