Hoe komt mijn hond van zijn vlooien af?

Vlooien, wat zijn dat nou eigenlijk?

Vlooien op de hond zijn kleine donkergekleurde parasieten die horen tot de groep van de insecten. Ze zuigen bloed bij het dier waarop ze leven, in dit geval de hond. Dat bloed hebben ze nodig voor het maken van eitjes. Ze leven niet hun hele leven op dieren, maar alleen de periode waarin ze zich voortplanten. De rest van hun leven verblijven ze in hoekjes in uw huis zoals achter plinten en in naden van de vloer. Er zijn vele verschillende soorten vlooien, maar in Nederland zijn de meeste vlooien op de hond de zogenaamde “kattenvlo”. Andere soorten, zoals de “hondenvlo” komen niet vaak bij onze honden voor. Dat het de “kattenvlo” genoemd wordt is echter een beetje een foutje. Ze hebben die vlo gewoon als eerste gezien op de kat, maar later bleek die soort ook op andere diersoorten te leven. 

Microscopisch beeld van een vlo

Hoe herken je vlooien bij je hond?

Vlooien bij de hond geven jeuk. Dit komt doordat de vlooien wandelen over het lichaam van uw hond en omdat ze bij je hond bloed zuigen. Heb je een vlooienkam in huis dan kun je die gebruiken om je hond te kammen op zijn rug in de richting van zijn staart. Heeft hij vlooien, dan zie je er meestal wel één of twee in je kam. Ook kun je een jeukende hond even goed inspecteren. Je ziet dan vaak zwarte “zandkorrels” tussen zijn vacht. Deze zitten altijd dicht op de huid. Twijfel je of dit toch niet stiekem zand is? Dan doe je wat van die korrels op een wit papier. Met een natte vinger kun je er dan overheen vegen. Wordt de veeg zwart-grijs dan is het zand. Wordt het rood-bruin dan is het vlooienpoep en heeft je hond dus vlooien. . 

Levenscyclus van vlooien op je hond

In feite leven ze dus niet hun hele leven op de hond. Ze beginnen als eitje dat op de grond of in de mand ligt. Uit dat eitje komt een soort klein wormpje. Dit kleine wormpje gaat vervellen en wordt een tweede soort wormpje dat iets groter is. Dit tweede wormpje gaat opnieuw vervellen en wordt een derde wormpje, ook weer iets groter. Dit laatste wormpje gaat vervolgens een cocon vormen. We noemen hem dan een pop. Deze pop kan erg lang in leven blijven. De vlo kan wel tot een jaar wachten in deze cocon. 

Wanneer de cocon dan trillingen voelt (hij denkt dan dat er een lekkere smakelijke gastheer langs komt) verlaat hij zijn cocon in de hoop dat hij wat bloed kan opzuigen. Op dit moment is de vlo inmiddels volwassen en kan met behulp van het opgenomen bloed van de hond eitjes gaan maken. Deze eitjes worden op de hond gelegd, maar vallen van hem af in zijn omgeving. Dus in uw huis. 

Kan een mens vlooien krijgen van een hond?

In principe komen er ook vlooien voor die specifiek op mensen leven. In Nederland hebben we die echter niet. De vlooien die op mensen springen zijn de bij de hond voorkomende vlooien, de zogenaamde “kattenvlo”. Dit ontstaat met name vaak wanneer mensen terug van vakantie komen of een huis betreden dat even heeft leeg gestaan. De eitjes die in uw huis terecht zijn gekomen hebben inmiddels tijdens uw afwezigheid allemaal hun levenscyclus doorlopen en zitten nu in hun cocon-stadium met smart te wachten tot er trillingen waar te nemen zijn. Na uw vakantie komt u uw huis binnen en door uw bewegingen worden trillingen veroorzaakt. De vele hoeveelheden coconnetje komen massaal uit en bespringen u met zijn allen. Ze hebben immers allemaal honger. Niet zo leuk thuiskomen dus voor zowel u als voor uw hond. Want ook uw hond wordt massaal als lekker hapje gezien. 

Een menselijke voet vol met rode vlekjes als gevolg van vlooien in hun huishouden.
Een voet met rode vlekjes als gevolg van vlooienbeten.

Wat moet je doen als je hond vlooien heeft?

vlooiendruppels

Het meest belangrijke is om alle honden, katten en konijnen in huis een anti-vlooienmiddel te geven. Zowel katten als konijnen zijn erg gevoelig voor bepaalde vlooienmiddelen. Gebruik dus nooit de middelen van de hond op uw kat of konijn. Zij zullen hier van sterven! Voor de hond werkt advantix erg goed. Voor katten werkt Advantage goed. Konijnen kun je het beste Stronghold geven (alleen bij dierenarts aan de balie te verkrijgen). 

Vlooientabletten

Er zijn ook diverse tabletten te verkrijgen die werken tegen vlooien. Ik ben daar een klein beetje terughoudend in om die te gebruiken. Wanneer een dier er allergisch op reageert (wat maar zelden het geval is!) dan zit het wel voor een maand of langer in het lichaam. Je kunt het er niet uithalen. Ze zijn echter wel handig voor honden die graag en veel zwemmen. De pipetjes blijven over het algemeen veel meer op de huid zitten (niet allemaal) en wanneer een hond dan gaat zwemmen gaat er steeds een beetje van het middel af. Slecht voor de waterdiertjes en de werkzaamheid vermindert dan. Dus voor liefhebbers voor zwemmen kun je het beste wel tabletten gebruiken. Voor katten zijn er ook een aantal op de markt, maar op het moment van schrijven is onze ervaring met deze middelen minder prettig. 

vlooienshampoo voor de hond

Er zijn tal van vlooienshampoo’s op de markt. Allemaal hebben ze als doel om de vlooien te doden. Ze werken echter niet preventief. Vlooiendruppels hebben dus de voorkeur boven vlooienshampoo. Wanneer een hond echter zodanig vol zit met vlooien is het wel beter om de vlooien allemaal gelijk dood te maken met behulp van een shampoo. Zo hoeven ze niet allemaal eerst uw hond te bijten voordat ze dood gaan, iets dat bij de meeste vlooiendruppels wel nodig is. Zo voorkom je dat je hond nog meer bloed verliest en in ernstige gevallen voorkom je dus dat een bloedarmoede verergert. 

Vlooien en teken band

Heb je de voorkeur voor een vlooienband? Dat kan ook. Gebruik in dat geval een band die ook tegen teken werkt. Seresto is daar een goed voorbeeld van. Let er wel op dat een vlooienband behoorlijk strak moet zitten. Als u hem bij uw hond om doet moet u er met moeite twee vingers tussen uw hond en de band kunnen krijgen. De reden hiervoor is dat zo’n band alleen de werkzame stof afgeeft wanneer hij wat buigt. Als hij te los zit zal hij weinig buigen en bewegen, waardoor hij te weinig van de werkzame stof zal afgeven. En in dat geval werkt het niet voldoende. 

Omgeving stofzuigen in geval van vlooien bij je hond

Door te stofzuigen zorgt u er uiteraard voor dat u de vele eitjes opzuigt. Maar niet alleen dat, u zorgt ook voor een trilling waardoor de eitjes uitkomen. Ze zijn dan veel minder lang levensvatbaar, waardoor u sneller van het probleem af bent en er niet nog een jaar steeds mee bezig hoeft te zijn. Stofzuig in elk geval even elke dag, gedurende een week. Zodra de ergste vlooienplaag voorbij is volstaat u met 1x per week heel goed stofzuigen. Omdat u echter de vlooien opzuigt is het wel verstandig om een vlooienband in de stofzuigerzak te doen. De vlooien die in de zak komen gaan dan dood waardoor ze niet meer vrolijk de stofzuiger uit kunnen kruipen. 

Hond wil zelf graag van zijn vlooien af en gaat dus zelf stofzuigen met de robotstofzuiger.

Omgevingsspray tegen vlooien bij je hond

In feite is een vlooiendruppel en het stofzuigen in de meeste gevallen voldoende. Is er echter sprake van een extreme hoeveelheid vlooien dan kan kunt u beter ook een omgevingsspray in uw huis gebruiken. Een zeer goede spray is de HG vlooienspray. 

Oma-weet-raad vlooien behandeling bij je hond

Knoflook

Vroeger wist men altijd wel wat er tegen iets werkte en wat niet. Het ging toen vooral om de huis-tuin-en-keuken middelen. “Oma weet het” hoor je vaak als iemand een oplossing zoekt voor een probleem. Zo weet oma ook wat je moet doen tegen vlooien bij je hond of kat. En daarbij is vlooien op een natuurlijke manier bestrijden op dit moment erg in trek. Een van de bekendste oma-weet-het behandelingen is knoflook. Wat men echter niet beseft is dat knoflook giftig is voor honden en katten. Hun rode bloedcellen kunnen hiervan kapot gaan met als gevolg dat ze (extreme) bloedarmoede kunnen krijgen. En dat kregen ze ook al van eventueel aanwezige vlooien. Geen goed idee dus. Hoewel je wel je hond of kat kunt inwrijven met knoflook. Op die manier krijgt hij het nauwelijks in zijn lichaam. Maar of je zelf nou zo gelukkig wordt van die geur…

Azijn

Maar oma-weet-raad is niet voor één gat te vangen! Naast knoflook wordt er ook vaak geadviseerd om een mengsel van water met natuurazijn of wittewijn-azijn te maken en hiermee je hond in te sprayen. Katten worden minder blij als je ze nat maakt. Ook kun je met dit mengsel de vloer en het kussen van je hond of kat behandelen. En eventuele dekens van je hond of kat kun je wassen met een scheut azijn. Er zijn geen vergiftigingen bekend van deze behandeling. Deze combinatie zorgt voor een zure leefomgeving voor de vlo. En daar houden ze niet van. Maar om je hond of kat er helemaal vlo-vrij mee te krijgen is wel een intensief traject. Om te voorkomen dat je hond of kat vlooien krijgt kan het wel handig zijn. Maar dan moet hij ze dus niet al hebben. 

Oma weet raad bij vlooien

Ziektes als gevolg van vlooien bij de hond

Bloedarmoede

In de eerste plaats zuigen de vlooien bloed op. Zitten er zeer veel vlooien op een dier dan kan dit tot extreme bloedarmoede leiden. Met name pups en kittens kunnen hieraan overlijden. Voorkom dan ook dat pups en kittens vlooien krijgen door ze een goed anti-vlooienmiddel te geven. Voor zowel pups als kittens die ouder zijn dan 6 weken gebruiken ik het liefst stronghold pup/kitten. Voor de geboorte dient de moederhond al met een vlooienmiddel behandeld te worden dat veilig is voor drachtige dieren. Hiervoor is Stronghold ook geschikt. U kunt Stronghold helaas enkel ophalen bij de balie van uw dierenartsenpraktijk. 

Een lintworm
Lintworm als gevolg van een besmetting via vlooien-eitjes

Lintwormen

De vlo kan drager zijn van een lintworm-eitje. Honden happen en bijten naar de vlooien omdat ze er jeuk van ervaren. Het is dan ook geen zeldzaamheid dat een hond een vlo zal opeten. In dit geval zal de vlo verteren in de maag en darmen, maar het lintworm eitje zal juist uitkomen en daar een volwassen lintworm gaan vormen. Stel nou ook dat uw hond eerst zo’n vlo heeft gebeten en vervolgens u lekker in het gezicht likt? U kunt dan ook een lintworm krijgen. Het gebeurt niet vaak, maar toch… Vergeet dus naast een vlooienbehandeling dus ook niet dat uw hond ontwormd moet worden als u vlooien bij hem ontdekt heeft. Hiervoor kunt u Milbemax tabletten gebruiken. Meer over wormen kunt u hier lezen. 

Vlooienallergie bij de hond

Vlooien die over het lichaam van de hond lopen en bloed zuigen veroorzaken al flinke jeuk. Maar dat is nog niets vergeleken met een vlooienallergie. Wanneer er sprake is van een vlooienallergie dan heeft een hond een allergische reactie op het speeksel dat de vlo in de hond spuit bij het bijten. Dit is dus iets anders dan “gewoon” jeuk hebben van vlooien. Vlooien op zichzelf geven jeuk over het hele lichaam, maar een vlooienallergie geeft met name jeuk op de onderrug. Dus dat is het achterste deel van de rug in de buurt van de staart. Ook de staart wordt vaak helemaal open gebeten. Maar ook andere lichaamsdelen kunnen soms zodanig veel jeuken dat een hond daar veel wonden veroorzaakt door er te bijten en te schuren. Alles om die jeuk maar weg te krijgen! 

In het geval van een vlooienallergie is het noodzakelijk dat er geen enkele vlo uw hond bijt. Zodra er één vlo hem gebeten heeft kan hij gedurende ongeveer 10 dagen jeuk hebben. U begrijpt dat in dit geval een vlooienpreventie heel noodzakelijk is. Zeker in dit geval is een vlooienshampoo alleen dus niet de oplossing. Advantix is in dit geval een heel goede preventieve behandeling. Wel moet u dit dan heel structureel elke 4 weken bij uw hond op doen. Vergeet u dit even dan kan er al vrij makkelijk een vlo op uw hond overspringen bij het spelen met een andere hond. Met 10 dagen jeuk als gevolg….

kale ontstoken rug bij een hond kan veroorzaakt worden door een vlooienallergie

Heb je behoefte aan overleg over vlooien bij je hond?

Heb je een kat of hond met vlooien en wil je er graag advies over hebben? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!