Diarree

Diarree bij huisdieren kan natuurlijk een keer voorkomen. Meestal is dit na een dag of 5 weer over. Maar in sommige gevallen blijft een hond of kat maar diarree houden. Doorgaans geen extreme diarree, maar wel zodanig dun dat er geen vorm meer in zit nadat hij vakkundig gevormd werd. Wanneer een dier-eigenaar hiervoor bij ons als dierenarts komt, dan doen we vaak als eerste een Giardia test. Tenministe, als er bij het lichamelijk onderzoek niet iets anders naar voren komt zoals een verdenking op wormen of een voedselallergie. In de meeste gevallen is er sprake van een diarree die soms weer een dagje goed/beter is en soms weer wat erger. Soms met een beetje bloed door de diarree en soms ook weer niet.

In geval van diarree door giardia zijn wc-rollen geen overbodige luxe

Wat is Giardia?

Het is een één-cellige parasiet die zijn levenscyclus in de darmen heeft. Hij komt binnen via de mond in de vorm van een cyste. Die cyste is erg goed bestand tegen maagzuur. Na het contact met het maagzuur gaat hij de dikke resistente wand van zich afwerpen. Ter hoogte van de darmen kruipt hij de darmcellen in. Daar vermeerdert hij zich en vormt hij twee nieuwe giardia-parasieten. Bij vermeerdering in de darmcel gaat die cel stuk. De twee nieuwe parasieten kunnen dan opnieuw een darmcel in gaan om te vermeerderen ofwel een dikke resistente wand om zich heen gaan vormen. Deze laatste vorm noemen we ook wel cysten en zij worden met de ontlasting uitgeworpen en verspreid over het leefgebied van andere dieren.  Die dikke wand zorgt ervoor dat ze lang kunnen overleven. De cyste wordt dan door een ander dier weer samen met bijvoorbeeld gras (met ontlasting) opgegeten. 

 

Wanneer er sprake is van een Giardia besmetting dan heb je dus op meerdere plekken in je darmen kapotte darmcellen. Hierdoor kunnen je darmen minder goed werken en ontstaat er diarree.

Welke diersoorten kunnen Giardia krijgen?

Er zijn verschillende soorten Giardia. Niet elke diersoort kan elke Giardia-soort krijgen, maar de meeste diersoorten, dus ook de mens, zijn wel gevoelig voor meerdere soorten. Zo kan Giardia bij de hond of kat dus ook besmettelijk zijn voor zijn baasje, maar het hoeft niet. Daarnaast is het zo dat als je darmweerstand heel goed is, Giardia dan minder makkelijk je darmcellen kan binnendringen. Je bent dan dus minder gevoelig voor Giardia. Het zit dan wel in je lichaam, maar je krijgt er geen diarree van. Je bent dan “drager” van de parasiet.

Symptomen bij een Giardia besmetting

In de meeste gevallen is diarree de hoofdklacht. Vaak hebben dieren ook wel een beetje buikpijn, verminderde eetlust, misselijk, slecht eten etc. Er kan soms een beetje bloed bij de ontlasting zitten en de ontlasting kan ook slijm bevatten. Maar soms hebben ze alleen een beetje breiige ontlasting en verder nergens last van. En zoals gezegd zijn er ook dieren die wel de parasiet bij zich dragen, maar symptoomloos zijn.

microscopisch beeld van een Giardia parasiet
microscopisch beeld van een Giardia parasiet

Diagnose van Giardia

De parasiet wordt niet op elk moment van de dag en met elke ontlasting uitgescheiden. Daarom is testen wat lastiger. De test is dan heel vaak vals negatief, met andere woorden: die test zegt dat er geen Giardia is terwijl er wel degelijk Giardia in de darmen zit.  In het test-moster zat dan net even geen Giardia. Door alle ontlasting van 3 dagen op te vangen en er een mengsel van te maken heb je de meeste kans om de parasiet te gaan aantonen. Lekker smerig klusje, maar wel effectief. Wanneer uw hond of kat diarree heeft moest u eerder naar de dierenarts voor deze test. Gelukkig is de test nu ook voor vrije verkoop beschikbaar gemaakt. Maar zorg er dus wel voor dat je de test doet met een 3-daags-ontlasting-monster. Anders heb je kans op een vals negatieve uitslag.

De behandeling

Hopelijk is de test negatief. Hoewel, als er al langer sprake is van diarree en het is geen Giardia dan is het vaak iets dat wat lastiger te behandelen is. Dus eigenlijk is het wel fijn als er wel sprake is van Giardia. 

Giardia doden met Panacur

Dat valt meestal goed te behandelen met Panacur, ook vrij verkrijgbaar. De dosering is in dat geval 1x daags 50mg per kilogram lichaamsgewicht van uw huisdier en dat 5 dagen lang. Heeft uw dier een gewicht tot 5kg? Die moet deze panacur hebben. Dieren die meer dan 10kg wegen nemen deze panacur. Een dier met een gewicht van 5-10kg kan kiezen tussen beide panacur-soorten.  Hou er in alle gevallen rekening mee dat de pillen best wel groot zijn! Dat maakt het soms lastig om het aan je dier te geven. De te geven dosering staat in de bijsluiter, maar geef liever 5 dagen in plaats van 3 dagen (1x per dag, 5 dagen lang) en herhaal deze kuur na 3 weken. De bijsluiters vindt je hier voor de 250mg tabletten en hier voor de 500mg tabletten.   Voor sommige dieren heb je dus meerdere verpakkingen nodig!

Resistente cysten weg wassen

Op de 4e dag van de kuur is het verstandig uw hond of kat even te wassen zodat alle parasieten die nog op de vacht zitten weg gewassen worden en niet kunnen zorgen voor een herinfectie doordat ze zichzelf gewassen hebben. 

Reinigen leefomgeving

Ook dient u ervoor te zorgen dat de leefomgeving van uw huisdier goed schoon is en er nergens nog restjes diarree met daarin nog parasieten aanwezig kan zijn. U kunt hier bijvoorbeeld Halapur voor gebruiken.

Herbesmetting
In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er al snel weer een nieuwe besmetting ontstaat. In de meeste gevallen is er dan een andere oorzaak die de weerstand van de darmen verminderd. U kunt dan het beste nog een ondersteunende voeding voor de darmen gaan geven en de kuur nogmaals herhalen. Mocht ook dit niet toereikend zijn dan is het verstandig om toch even contact te zoeken met uw dierenarts. Hier vindt u darm ondersteunende brokken voor uw kat. En dit is vlees voor de katVoor een hond heeft u deze brokken nodig. Maar als u vlees (erbij) wilt geven dan is het deze. 

Whatsapp mogelijk

Hopelijk hebben u en uw hond of kat nu snel een diarree-vrij leven! Mocht u nog even willen overleggen met mij omdat u ergens over twijfelt dan kunt u mij een whatsapp berichtje sturen.