Inleiding

Vandaag een stukje over iets anders dan medische aandoeningen. Mag ook wel een keer toch? Vandaag gaat het over DNA onderzoek voor rasbepaling. 

Stel nou dat u een hond heeft en het duidelijk geen rashond is. Superfijn, want over het algemeen genomen hebben kruisingen de minste medische problemen. Maar soms zou je toch wel willen weten uit welke rassen jouw hond dan voortkomt. Gewoon uit nieuwsgierigheid of wellicht met een reden. Je kunt dit tegenwoordig testen met een DNA-test voor je hond. Het afnemen van materiaal en opsturen doe je zelf. Het laboratorium stuurt je dan na enige tijd de uitslag. Ik vond dat wel erg lang duren, twee maanden destijds. Maar ik ben dan ook niet van het geduldige type. Inmiddels lijkt het korter te duren.  Hieronder kun je mijn eigen verhaal lezen waarom wij deze test hebben gedaan en wat het ons heeft opgeleverd.  

 

Hond Tukker

Onze eerste hond was overleden en omdat het erg stil in huis was haalden we een hond uit een asiel.  Super schattig om te zien en volgens het asiel was hij super lief, en makkelijk. Ik was gelijk verliefd. Maar in de eerste paar dagen dat hij bij ons was het bleek best wel een beetje een draak te zijn. Niks schattig en lief!  Hij vond dat hij alles zelf wel mocht bepalen en beet zodra je iets van hem wilde. Niet hard, maar wel gemeend. Hij viel andere honden aan tijdens het wandelen etc. Het spreekt vanzelf dat wij dit niet van hem konden accepteren. Daarnaast leek hij ook niet lekker in zijn vel te zitten. 

 

De eerste stappen tot verbetering

De eerste stap was een castratie. Hielp bij hem al veel, maar nog niet voldoende. We leerden hem steeds beter kennen en merkten dat het vooral mis ging als hij zelf niet goed wist hoe de situatie in elkaar stak en hij extra onzeker werd. Met behulp van gedragstraining bij experts gingen we steeds meer de goede kant op. Wij leerden tips en tricks en hij begon te accepteren dat wij de roedel-leiders waren en dat wij dus voor hem een veilige en prettige leefomgeving zouden creëren. Hij ontspande wat meer toen hij de roedel niet meer hoefde te leiden, maar toch bleef hij af en toe niet helemaal vol vertrouwen en happy te zijn. De situatie was prima te handelen en wij hadden geaccepteerd dat die hond zijn gekke trekjes had.

DNA onderzoek voor rasbepaling uitgevoerd voor hond Tukker

artikel over DNA onderzoek voor rasbepaling

Maar toen las ik toevallig een stukje in een vakblad over DNA-onderzoek voor honden-kruisingen om de voorouder-rassen te bepalen. Ik had op dat moment een eigen dierenartsenpraktijk en had het idee dat het wel eens nuttig zou kunnen zijn voor een aantal van mijn cliënten. Dus ging ik het eerst zelf proberen, want je wilt weten wat je je klanten adviseert. En eigenlijk had ik het zelf niet eens verwacht, maar tot mijn stomme verbazing kwamen er ook nog rassen uit die ik in mijn hond herkende, op 1 na.

De uitslag van het DNA onderzoek voor rasbepaling bij Tukker.

Hij bleek echt een goede mix te zijn van meerdere rassen, namelijk een Swedisch Vallhund (noemen we ook wel een Västgötaspets), een Toy-poedel en een Greyhound. Dat waren de rassen die het meest in hem zaten. Zijn uiterlijk leek op de Västgötaspets, hij was extreem intelligent en dat kennen we van de poedel. Vandaar ook dat hij zelf dus over elke situatie nadacht en hier zelf een oplossing voor zocht (helaas dus de oorzaak van het ongewenste gedrag). Maar die Greyhound was echt wel een verrassing. Er was niks sierlijks aan hem. Als hij rende was het net een blok beton dat stuiterde. Ik had er zo mijn twijfels over. 

De uitslag van de test bij mijn hond Tukker.

Gevolgen naar aanleiding van het DNA onderzoek

Ik besloot vaker met hem te fietsen om te kijken of zijn gedrag zou verbeteren. Langzaam natuurlijk. Hij was maar 15kg en een blok beton. De eerste weken eerst even conditie trainen. In principe hoort een hond in een draf naast je te lopen met fietsen. Maar naarmate zijn conditie verbeterde begon hij steeds meer in galop te willen rennen. Erg grappig om te zien, een blok beton in galop. Op een bepaald moment wilde hij eigenlijk niet meer eerst warmlopen, maar het liefst gelijk in galop. Ik liet hem verplicht eerst warmlopen, maar daarna vloog hij er vandoor. Nog steeds niet zo snel en sierlijk als een Greyhound, maar wel met diezelfde blik in zijn ogen. Hij had dit nodig! En vanaf die tijd begon hij steeds meer vertrouwen te krijgen. Hij kon zijn inwendige onrust oplossen door te rennen en kalmeerde steeds meer. 

Het ging met sprongen vooruit.

Ook andere honden viel hij niet meer aan. We hadden hem inmiddels ook geleerd dat als hij een andere hond zag dat hij dan naar ons toe moest komen om iets lekkers te halen. Zijn liefde ging ook wel door de maag. Als hij dan bij ons kwam en iets lekkers had gekregen dan lieten wij hem daarna nog allerlei denk-spelletjes doen om nog meer lekkers te krijgen en hem af te leiden van de andere hond. Hij linkte de honden niet meer aan angst maar aan lekkers en aan de kans om te leren. Zijn poedel-afkomst werd dus ook gestimuleerd. 

Ras specifieke behoeften

Doordat we te weten kwamen welke rassen er aanwezig waren in zijn DNA konden we bepaald gedrag ineens begrijpen en op die manier een behandelplan opstellen. Elk hondenras heeft kenmerkende karaktereigenschappen. Door die te weten kan het je helpen om iets te bedenken waar je hond behoefte aan kan hebben. Blijkt er bijvoorbeeld een Border-collie in je hond te zitten, dan moet je gaan werken met je hond om hem happy te krijgen. Maar zit er een Hound-dog in dan moet je hem vooral een extreem lui leven bieden om zich happy te voelen. Leg je een Border-collie verplicht op de bank dan gaat het mis, maar ga je met een Hound-dog een actief leven willen hebben dan kun je het ook wel schudden.

Waar vindt je de test voor DNA onderzoek voor rasbepaling

De test blijkt nog steeds te bestaan, maar is veel verder uitgebreid met nuttige informatie. En inmiddels is hij er ook voor katten. Heeft u er interesse in dan kunt u deze link gebruiken voor een hond.  De DNA-test voor de kat heb ik nog niet kunnen vinden op een nederlandse site. Maar u kunt hem wel hier bestellen. Op deze website van het lab kunt u ook nog meer informatie vinden. Houdt dan wel rekening met extra douane kosten aangezien zij buiten de EU zitten. 

Hoe werkt de test?

De test gebeurt op basis van cellen in het speeksel. Je hoeft dus alleen maar met een soort kwastje dat je ontvangt over de binnenkant van de wang van je hond of kat te wrijven. In het pakketje dat je ontvangt als je de test besteld hebt zit een duidelijke uitleg over wat je moet doen. 

Overleg met mij

Ik hoop dat ik met dit verhaal ook andere honden (en katten) kan helpen om weer in balans te komen en een happy leven tegemoet kunnen gaan. Mocht je nog even met mij willen overleggen dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. 

N.B. Tukker is inmiddels een paar jaar geleden overleden. Maar door hem en de kennis die we door hem kregen hebben we gezocht naar een ras met dezelfde karaktertrekken en bijna hetzelfde uiterlijk. De ijslandse hond. Mocht je nog meer over mij willen weten dan kun je terecht op deze pagina

Tukkers opvolger: hond Skylda
Tukkers opvolger, hond Skylda