Inleiding

Veel dier-eigenaren weten inmiddels wel hoe dat voelt. Het is een onbeschrijfelijk naar gevoel om afscheid van een huisdier te moeten nemen. De liefde was groot, het verdriet wanneer je hem/haar moet missen bijna nog groter.

Helaas is het laten inslapen van een huisdier voor een dierenarts wekelijkse kost. Wij voelen het verdriet op dat moment zelf uiteraard niet zo erg als u dat doet, maar zien het natuurlijk bij u als eigenaar en proberen u daar zo veel mogelijk steun in te bieden. In veruit de meeste gevallen kan ik professioneel blijven, maar vooral wanneer een grote stoere vent vol met tattoeages als een klein kind hartverscheurend loopt te huilen, dan heb ook ik het behoorlijk moeilijk.

Silhouet van een kat op een tak voor de maan.

Tijd om definitief afscheid van je huisdier te nemen.

Ik zal niet uitgebreid vertellen over hoe een euthanasie in zijn werk gaat. Elke dierenarts doet dat namelijk weer op zijn eigen manier. Maar het staat vast dat een dier eerst in slaap gebracht wordt door middel van een narcose-injectie om vervolgens een injectie te krijgen met een middel dat het hart laat stoppen met kloppen. En of dit nu in een praktijk gebeurt of thuis, het verloopt overal op die manier en het is altijd een verdrietig moment waarop je definitief afscheid van je huisdier neemt. 

Afscheid van een huisdier: hond rent over het strand

Opties voor na het afscheid nemen van je huisdier

Wanneer een dier overleden is dan zijn er verschillende mogelijkheden. Natuurlijk kunt u hem/haar zelf in de tuin begraven (officieel mag het niet, maar het wordt wel gedoogd), maar u kunt hem/haar ook bij de dierenarts achterlaten zodat hij met andere dieren tegelijk gecremeerd wordt. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een individuele crematie. Deze laatste optie kunt u zelf regelen met een crematorium of u vraagt uw dierenarts om dit te regelen. Ook bestaan er dierenbegraafplaatsen. Deze optie wordt meestal door de eigenaar zelf geregeld, maar wanneer u uw dierenarts erom vraagt zal deze het ongetwijfeld voor u willen regelen.

Close-up van een kat

Tastbare herinneringen

Zodra uw hond of kat dan overleden is, dan willen veel mensen ook nog iets tastbaars van ze bewaren. Sommige mensen hebben voldoende aan het halsbandje, een schilderij of een mooie foto. Maar steeds vaker willen mensen ook iets dat echt afkomstig is van hun huisdier overhouden. Inmiddels zijn er best wel veel opties waar u uit kunt kiezen.

 

 

Urntje

Zo is er ten eerste natuurlijk de welbekende urn met daarin de as van uw huisdier. U kunt ze bestellen via het crematorium waar u uw huisdier laat cremeren, ofwel u bestelt ze zelf op internet en vult zelf deze urn met de as die u van het crematorium heeft teruggekregen in een uitstrooi-koker. Op internet kunt u vele verschillende opties kunnen vinden, maar zelf vind ik deze erg mooi. Ook bestaan er urnen waarin een waxinelichtje geplaatst kan worden. Voor als u bijvoorbeeld een kaarsje aan wilt steken ter herinnering aan uw huisdier.

As-sierraad

Wanneer u geen behoefte heeft aan een urn in huis dan kunt u ook kiezen voor een as-sierraad. Bij sommige kun je de as van buitenaf zien zitten zoals bij deze.  of je kiest voor een ketting waarbij je de as niet van buitenaf kunt zien. 

Plukje haar in een doosje

Natuurlijk kunt u ook gewoon zelf een plukje haar afknippen bij uw huisdier. Of u knipt een snorhaar af. Dit plukje of snorhaar kunt u dan bewaren in een mooi doosje of as-sierraad. Hiervoor kun je de bovenstaande kettingen ook goed gebruiken. Uiteraard kunt u het uw dierenarts ook even vragen om een pluk haar af te knippen als u het zelf vervelend vindt om te doen. Er zijn veel mensen die hun overleden huisdier niet meer willen aanraken. 

Pootafdruk

Veel mensen kiezen er ook voor om een pootafdruk te nemen vlak voor of na het overlijden van hun huisdier.  Dat kan op twee manieren. Zo kun je kiezen voor een afdruk in klei of voor een afdruk van inkt

Tattoeage

Verder heb je ook nog de opties voor tattoeages. Zo kun je bovenstaande pootafdruk natuurlijk ook op je lichaam laten vereeuwigen, ofwel neem je gewoon een afbeelding van je hond. Maar je kunt ook een beetje van de as van je huisdier laten vermengen met de inkt en die laten gebruiken voor een tatoeage. Uiteraard is dit niet mijn vakgebied, dus mocht u hier interesse in hebben neem dan even contact op met een tattoo-shop. 

Afscheid van een huisdier: schaduwfoto van een hond.

Hopelijk nog geen tijd om afscheid te nemen van je huisdier

Al met al mogelijkheden genoeg om de fijne herinnering aan je hond of kat in iets tastbaars om te zetten. Maar laten we hopen dat u voorlopig nog geen afscheid hoeft te nemen van uw huisdier.

Behoefte om even met mij te overleggen?

Wilt u met mij overleggen over iets dat u bezig houdt of wilt u mijn mening over iets horen? Dan kunt u mij een whatsapp bericht sturen.