Inleiding

Wanneer dieren wat ouder worden dan komen ze vaak wat moeilijker overeind. Vooral wanneer ze de dagen ervoor wat meer activiteiten hadden en ook wanneer de lucht wat vochtiger is zoals in de lente en herfst. Veelvuldig denken mensen dat deze artrose, wat dat is het, een gevolg is van ouderdom en dat er niets aan te doen is, maar niets is minder waar.

Wat is artrose?

In de meeste gevallen is er sprake van artrose bij stijve dieren. Er is dan een slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Er is ook vaak een ontstekingsreactie gaande in de gewrichten wat gepaard gaat met pijn bij de beweging van het betreffende gewricht. Daarnaast kunnen de botten gaan vervormen in een poging het gewricht wat stabieler te krijgen. Soms komt artrose voor in slechts één gewricht, maar meestal zijn er meerdere gewrichten die er last van hebben. Vooral de heupen, knieën, ellebogen en polsen zijn vaak aangetast. 

Hond kan niet meer opstaan als gevolg van artrose

Symptomen

De volgende klachten kunt u zien bij een hond of kat met artrose. Zoals moeilijk in de benen komen, vooral stijfheid nadat een dier even geslapen heeft. Ze kunnen wat minder speels worden. Bij ernstige gevallen hebben de dieren zelfs minder zin in wandelingen (sommige honden gaan tijdens de wandeling zelfs liggen). Bij katten zie je ook vaak dat ze minder hoog kunnen springen. In vergevorderde gevallen kan een dier zelfs pijnuitingen hebben wanneer je een gewricht aanraakt.

Hoe kun je dieren met artrose ondersteunen?

Er zijn verschillende mogelijkheden. In de eerste plaats is het belangrijk dat een dier met artrose wel in beweging blijft. En dan niet 1x per week 10 kilometer gaan wandelen, maar meerdere keren per dag een wandeling die hij of zij aan kan. Laten we zeggen een half uurtje als dat nog mogelijk is. 

Verder is het belangrijk dat de gewrichts-kapsels goed gevoed worden met hoogwaardige voedingsstoffen en dat het gewrichtsvocht van goede kwaliteit is. Hiervoor kunt u chondroïtinesulfaat en glucosamine geven. Uit onderzoeken is gebleken dat de plantaardige varianten hiervan nauwelijks werken bij honden en katten. De varianten op basis van dierlijke producten werken het beste. De meest gunstige is de chondroitinesulfaat en glucosamine die afkomstig is van de groenlipmossel. Zo is er bijvoorbeeld dit middel voor honden en katten. Deze middelen zorgen voor een betere glij-functie van de gewrichten en het herstelt het kraakbeen voor een groot deel.

Artrose bij de hond geeft pijn bij het lopen.

Wat kunt u dan verwachten met de artrose?

Deze producten moet u dagelijks aan uw huisdier geven en dan na een maand beoordelen in hoeverre er herstel is opgetreden. In de meeste gevallen is het dier een stuk vrolijker en soepeler geworden. Indien het goed aanslaat dan is het advies om dit product levenslang te gaan geven. Wanneer het onvoldoende helpt dan zal er aanvullende pijnstilling gegeven moeten worden. Toch is het verstandig om deze middelen te blijven geven, naast de aanvullende medicatie aangezien gebleken is dat je dan minder nodig hebt van de aanvullende medicatie.

Alternatieven bij artrose

Indien er aanvullende pijnstilling gegeven moet worden kunt u eerst kijken of Boswelia Serrata (bv de producten Flexadin advanced voor katten en honden minder dan 10kg, of deze voor honden van meer dan 10kg effect hebben. Als alternatief kunt u ook  CBD-olie bij uw huisdier proberen. (Grote hond, kleine hond en kat) Meer informatie over deze pijnstillers kunt u hier lezen. 

Afvallen

Overigens is het ook heel belangrijk dat een dier geen overgewicht heeft. Hoe minder gewicht een dier hoeft mee te zeulen hoe minder de gewrichten belast worden.

Fysiotherapie / hydrotherapie

Naast deze middelen kan fysiotherapie of hydrotherapie ook bij sommige dieren goed helpen. Dit is echter niet mijn vakgebied en dus is het advies om contact te zoeken met een dieren fysiotherapeut indien u hier interesse in heeft. 

Officiële pijnstillers bij artrose

Wanneer bovenstaande middelen onvoldoende werking hebben dan is uw hond of kat wellicht toe aan een sterkere pijnstiller. We noemen dit ook wel een NSAID. Een voorbeeld hiervan is Metacam, Novacam, Rimadyl, Carprodyl etc. Er zijn vele mogelijkheden. Deze middelen zijn echter enkel door een dierenarts voor te schrijven wanneer deze uw hond of kat zelf onderzocht heeft. Deze middelen zullen in principe dan levenslang gegeven moeten worden aan uw huisdier. Helaas heeft het levenslange gebruik wel een extra belasting voor de nieren en lever. Het is dus wel belangrijk om hier pas mee te beginnen wanneer de levenskwaliteit van uw huisdier wel echt minder is en niet preventief. Hij/zij zal er wellicht iets minder oud mee worden, maar ik persoonlijk vind het wel belangrijker dat een dier minder pijn heeft dan dat hij/zij ouder wordt. Kwaliteit van leven gaat boven kwantiteit.

Hond met artrose leeft aanzienlijk op na het geven van pijnstillers

Prednison bij artrose

En stel nu dat de NSAID’s ook niet meer voldoende zijn? Dan is er nog de optie om over te stappen op prednison (ook enkel via de dierenarts te verkrijgen). En ja, dit is echt troep. Maar het werkt wel heel krachtig en kan in de laatste levensfase nog even wat maanden extra geven aan uw hond of kat. Maar onthoud wel dat het echt de laatste fase is en het zal geen jaren meer duren voordat u afscheid zult moeten nemen, eerder maanden.  De volgende stap is bij veel mensen namelijk euthanasie. Maar omdat het koppie van uw hond of kat nog wel goed werkt is dat altijd een erg moeilijke beslissing.

Overleg met mij

Mocht u twijfelen of uw huisdier last van artrose heeft dan mag u natuurlijk ook altijd gebruik maken van de appfunctie van deze website en mij om advies vragen. U appt dan even een filmpje van hem of haar in beweging en dan zal ik daarop reageren. Nadien stuur ik u een tikkie zodat u kunt betalen voor mijn advies.