Wat is hyperthyroidie?

Bij de kat kunnen er op oudere leeftijd behoorlijk wat medische problemen ontstaan. Eèn daarvan is hyperthyroidie, een verhoogde schildklier waarde in het bloed bij de kat. Hun schildklier gaat te hard werken als gevolg van een goedaardige tumor en de schildklierwaarde in het bloed wordt daardoor verhoogd. Het komt vaak voor, maar veel eigenaren zien het niet bij hun kat. “Hij wordt gewoon oud” is meestal hun mening. 

Een Tumor

In veruit de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door een goedaardige tumor in de schildklier. Echter niet altijd, het kan ook om kanker gaan. Er ontstaat dan meer schildklierweefsel en dit weefsel produceert dus ook meer schildklierhormoon dan de kat nodig heeft. De tumor is zoals gezegd meestal goedaardig en dus geen kanker. De tumor wordt ook zelden zo groot dat die tumor qua grootte een probleem wordt. Maar die overmatige hoeveelheid schildklier hormoon is wel een probleem en moet worden opgelost. 

Diagnose

Hoe kom je er als eigenaar nou achter dat er een verhoogde schildklier waarde bij jouw kat is? Bij oudere katten die bij mij op het spreekuur komen ga ik naast het standaard lichamelijk onderzoek ook de schildklier bevoelen. Hij zit in de hals in de buurt van het strottehoofd. Deze is in een normaal geval wel te voelen, maar niet zo makkelijk. Wanneer de schildklier vergroot is dan voel ik hem wel redelijk gemakkelijk. Een vergrote schildklier wil niet altijd zeggen dat hij ook extra hormoon aanmaakt. Dus ik kijk ook altijd naar de kat zelf. Meestal zijn ze wat afgevallen ondanks een (zeer) goede eetlust. De vacht wordt minder goed verzorgd. Bij ernstige gevallen kan ik een hartruis horen of tekenen zien van een te hoge bloeddruk. Ik vraag de eigenaar ook naar de eetlust en het gedrag. Daarnaast drinken katten met een schildklierprobleem meer dan vroeger. 

Wanneer er twijfel is of wanneer ik echt denk dat er sprake is van een schildklierprobleem dan adviseer ik aan de eigenaar om een bloedonderzoek te laten doen. Zelf kies ik dan altijd voor een profiel voor oudere katten zodat gelijk ook gekeken wordt naar andere problemen die bij oudere katten voorkomen. In het geval van de schildklier kijken we naar het hormoon “Thyroxine” Ook wel “T4” genoemd bij een bloedonderzoek. 

Hyperthyroidie: een verhoogde schildklier waarde bij de kat zorgt ervoor dat katten vermageren.

Wat doet het schildklierhormoon?

Maar wat houdt dat nou eigenlijk in dat hyperthyroidie, een verhoogde schildklier waarde bij een kat? Door het schildklierhormoon wordt het hele lichaam gestimuleerd om bepaalde processen in de cellen goed te laten verlopen. Die processen zijn nodig om in leven te blijven. Maar wanneer er een teveel aan schildklierhormoon ontstaat worden die processen teveel gedaan. Het lichaam van de kat gaat dus een beetje sneller “werken”. En dit kost veel energie. Daarom vallen katten met een te hard werkende schildklier ook langzaam maar zeker af. Hoe langer het probleem al speelt hoe magerder de dat dus is. 

Voorkomen

Hyperthyroidie, een verhoogde schildklier waarde bij de kat, komt bij alle kattenrassen wel voor. Hoewel de siamese kat en de himalaya kat er minder gevoelig voor zijn. Gemiddeld is een kat ongeveer 12-13 jaar oud waneer de symptomen ontstaan. In elk geval dus op een al wat oudere leeftijd. 

Hyperthyroidie: een verhoogde schildklier waarde bij de kat zorgt ervoor dat katten vermageren.

Behandeling

Wanneer een kat een te hard werkende schildklier heeft zullen we er wat aan moeten doen. En daar zijn verschillende opties voor:

radioactieve jodium behandeling.

Er is een mogelijkheid om in een speciaal ziekenhuis een radio-actieve jodium behandeling te doen. De kat wordt dan opgenomen voor ongeveer 10 dagen en krijgt radioactieve jodium via een infuus toegediend. Aangezien de kat dan radioactief is moet deze in die speciale kliniek blijven. Het radioactieve jodium wordt opgenomen door de schildklier en die radioactiviteit maakt het schildklierweefsel stuk. De hormoonproductie zal dan dus afnemen tot een normaal gehalte. Dit is de veiligste methode, maar ook de duurste. In een zeldzaam geval kan er te weinig hormoon aangemaakt worden na de behandeling wat dan weer met medicijnen opgelost moet worden. Dit komt echter maar zelden voor.

Een Operatie

Een operatie kan gedaan worden om de schildkliertumor te verwijderen. Tegen de schildklier aan ligt de bijschildklier en die mag niet kapot gaan. Aangezien een schildklier en bijschildklier erg klein en delicaat zijn is er altijd een risico dat die bijschildklier beschadigd raakt. Hieraan kan een kat na de operatie overlijden. Maar gaat de operatie goed, dan is de kat in principe schildklierprobleem vrij. 

Medicijnen

De goedkoopste oplossing is om schildklierremmers te geven. U moet dan elke dag medicatie gaan geven aan uw kat. Na het starten van de medicatie moet op bepaalde tijdstippen weer het schildklierhormoon in het bloed gemeten worden om te kijken of de dosering juist is. Is dit niet het geval dan moet de dosering aangepast worden en moet er later weer bloedonderzoek plaats vinden. Maar is de dosering juist dan moet het bloedonderzoek ook elke 6 maanden herhaald worden om te controleren of de tumor niet inmiddels meer hormoon is gaan produceren. Want als dat het geval is dan moet de dosering weer aangepast worden. 

Speciale voeding

Er is echter ook sinds een aantal jaren een alternatief wat bijzonder goed blijkt te werken bij veel katten. En dat is het geven van een speciale voeding. En wel Hill’s y/d thyroid care brokken en/of Hill’s y/d thyroid care vlees. Hierin zit veel minder jodium dan in gewoon kattenvoer. En wanneer er geen jodium is dan kan de kat ook het schildklierhormoon niet aanmaken. Eigenlijk vrij simpel dus. Deze voeding moet uw kat dan wel de rest van zijn leven krijgen en ook absoluut geen andere voeding erbij gaan geven!!! Wel is het verstandig om 3 weken na de start van die voeding het schildklierhormoon in het bloed te herhalen om te controleren of er ook werkelijk minder hormoon gemaakt wordt. Wanneer er nog altijd teveel hormoon gemaakt wordt heeft uw kat een extra behandeling nodig van één van bovenstaande opties. 

Levensverwachting met een behandeling

Wanneer de schildklier weer een normale hoeveelheid hormoon produceert is het ook altijd belangrijk om opnieuw naar de nierwaarden te kijken. Heel vaak heeft het lichaam zo hard gewerkt dat de nierwaarden normaal gebleven zijn terwijl de nieren eigenlijk al wel aan het verslechteren waren. Wanneer de schildklier weer normaal werkt en het lichaam in een normaal tempo gaat werken kan dan ook blijken dat de nieren slecht waren en dan moeten we als dierenarts ook daar wat aan gaan doen. De overproductie van de schildklier verbloemde het probleem van de nieren. 

Wanneer alles verder weer normaal blijkt te zijn dan is de levensverwachting voor uw kat zeer goed. Zolang de schildklier goed gecontroleerd wordt elke 6 maanden dan zal uw kat niet meer ziek worden of overlijden aan de gevolgen van zijn schildklierprobleem. 

Wilt u meer informatie of heeft u behoefte aan advies dan kunt u mij via whatsapp een berichtje sturen.