Je kat heeft ingevallen flanken – Wat kun je er tegen doen?

Wat zijn de flanken bij een kat?

De regio net voor de heupen en achter de laatste rib noemen we de flank bij een kat. Wanneer je kat ingevallen flanken heeft dan zie je op die plek een holte ontstaan. In dit artikel bespreken we wat de oorzaak kan zijn als je kat ingevallen flanken heeft. 

Wanneer krijgt een kat ingevallen flanken?

Ingevallen flanken ontstaan bij katten wanneer ze gewicht verliezen. Dus wanneer ze te mager worden. De oorzaak van het te mager worden bespreken we in de volgende paragraaf. Doordat een kat gewicht verliest wordt in eerste instantie vetweefsel verbrand. Het hangbuikje dat veel katten hebben verdwijnt en bij verder afvallen zal ook het vetweefsel dat onder de huid van je kat zit verdwijnen. Vervolgens zal je kat ook wat minder gaan bewegen. Hij heeft immers een gebrek aan calorieën om te gebruiken dus hij is er zuinig op. Hij zal er spaarzaam mee om moeten gaan. Doordat hij minder beweegt zullen ook zijn spieren dunner worden. En juist op de plek waar de flanken zitten daar zit normaal gesproken veel spierweefsel en vet. Wanneer je kat dus ingevallen flanken heeft gekregen is hij al behoorlijk veel afgevallen. 

Ingevallen flanken bij een magere kat

Waarom verliest mijn kat gewicht en krijgt hij ingevallen flanken?

Zoals gezegd krijgt een kat dus ingevallen flanken doordat hij afvalt. Dat had je inmiddels al begrepen. Maar waardoor valt je kat nou af? In elk geval is het zo dat je alleen maar kunt afvallen wanneer je meer calorieën verbruikt dan dat je opeet. In de meeste gevallen geven mensen al meer voeding aan hun kat omdat ze al vonden dat hij wat ingevallen flanken kreeg. En dit hielp bij jullie blijkbaar niet, anders was je niet op deze pagina terecht gekomen. In dat geval is er dus waarschijnlijk een verlies aan calorieën ergens in of via het lichaam. 

Te weinig calorieën binnen krijgen

Je kat krijgt te weinig calorieen binnen wanneer hij slecht eet of wanneer hij teveel beweging heeft. Bij oudere katten kan dit ontstaan door gebitsproblemen. En bij katten van alle leeftijden kan het ontstaan door misselijkheid of buikpijn. Controleer je (seniore) kat dan ook op eventuele gebitsproblemen

Katten tot de leeftijd van een jaar of 8 kun je in het geval van slecht eten beter een licht verteerbare voeding gaan geven zodat ze minder last krijgen van hun buik en minder misselijkheid ervaren. Ook is het verstandig om ze meerdere keren per dag wat voeding aan te bieden in plaats van 1 a 2 keer. Op die manier zullen ze wat meer voeding opeten en dus meer calorieën binnen krijgen. 

Ook kunnen katten stress hebben en daardoor slecht eten. Heb je het idee dat je kat veel stress heeft, probeer dan de oorzaak van de stress weg te nemen. Weet je niet wat de oorzaak is? Dan kun je hem Zylkene geven. Dit verhoogt de hoeveelheid serotonine in zijn hersenen waardoor hij zich zelfverzekerder en relaxter voelt en dus beter en meer gaat eten. 

Te veel calorieën verliezen

Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden. Een kat kan gewoon van het hyperactieve type zijn en dus vergeleken met andere katten meer voeding nodig hebben. Maar het is ook mogelijk dat een kat wormen in zijn darmen heeft zitten die aan het mee-eten zijn met jouw kat. Ofwel verliest je kat eiwitten via zijn darmen als hij diarree heeft, of via zijn nieren als hij chronisch nierfalen heeft. Bij suikerziekte verliest je kat suiker via zijn nieren. Ook is het mogelijk dat je oudere kat een te hard werkende schildklier heeft. In dat geval worden alle cellen in zijn lichaam overmatig geactiveerd en dat kost heel veel energie. En helaas is kanker ook vaak een grote boosdoener als het op gewichtsverlies aankomt. Kanker groeit namelijk en heeft daar veel energie voor nodig. 

Heb je een oudere kat waarbij ingevallen flanken ontstaan zijn? Dus zeg maar vanaf een jaar of 8-9? Dan is de kans aanwezig dat er sprake is van nierfalen, suikerziekte of een te hard werkende schildklier. Deze ziektes komen vooral voor bij oudere katten en niet bij jonge. Heb je een jonge kat met ingevallen flanken dan is de kans groter dat hij last van wormen heeft of darmproblemen waardoor hij eiwitten via zijn ontlasting verliest. Of hij is gewoon overmatig actief aan het buiten spelen. 

Mijn kat heeft ingevallen heupen

Veel mensen noemen ingevallen flanken ook wel ingevallen heupen. Maar soms zijn ook gewoon de heupen heel botterig geworden. De heupen bestaan immers ook uit heel veel spieren om de achterpoten te kunnen bewegen en het gewicht van het lichaam te kunnen dragen. Wanneer je kat afvalt dan zal hij eerst ingevallen flanken krijgen en steken de heupen op het oog meer uit. Maar later zal er ook bij de heupen minder spierweefsel achterblijven en gaan de heupen meer uitsteken. 

Wanneer is een kat te mager?

Eigenlijk zijn in Nederland en Belgie de helft van alle katten te dik. Ons beeld van een “magere” kat is dus een beetje vertroebelt. Op onderstaande foto’s kun je goed het verschil zien tussen een te dikke kat, een kat met een gezond gewicht en een te magere kat. Een gezonde kat heeft dus geen ingevallen flanken en een strakke buik. Op de ribben voel je nauwelijks onderhuids vet bij een kat met een gezond gewicht. 

Kat met ingevallen flanken en dus te laag gewicht.
Kat met ingevallen flanken en dus te laag gewicht.
Een kat met een gezond gewicht.
Een kat met een gezond gewicht.
Een te dikke kat met een hangbuik.
Een te dikke kat met een hangbuik.

Wat kan ik mijn kat geven om aan te sterken?

Als je het idee hebt dat je kat enkel te weinig calorieën binnen krijgt dan kun je hem tijdelijk extra bijvoeren met een hoogwaardige kwaliteit energierijke blikvoeding. Hiervoor kun je gebruik maken van bijvoorbeeld Purina convalescence blikvoer. Daarnaast blijf je hem zijn gewone brokken geven. Je kat zou binnen een week of twee, drie al duidelijk in gewicht moeten toenemen. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een medische oorzaak voor de ingevallen flanken bij je kat. 

We adviseren om katten 1x per 3 maanden te ontwormen. Heb je je kat al langere tijd geen ontworming gegeven en krijgt hij nu ingevallen flanken? Dan kun je hem in elk geval een ontworming geven en kijken of hij dan stopt met afvallen. 

Wel is het verstandig om je kat vooraf gaand aan een behandeling even te wegen. Je wil immers snel zien of hij weer gaat herstellen en snel kunnen ingrijpen als het niet werkt. Je kunt je kat wegen door hem in je armen te nemen en dan samen op je eigen weegschaal te gaan staan. Vervolgens ga je er op zonder hem. Het verschil tussen de twee gewichten is het gewicht van je kat. Weeg hem voorlopig even elke week en schrijf zijn gewicht op! Je kunt ook een baby-weegschaal gebruiken om je kat te wegen als je dat makkelijker vindt. 

Blijft je kat ondanks de behandeling nog verder afvallen? Dan is het verstandig om met je kat naar je dierenarts toe te gaan. 

Wanneer moet je naar je dierenarts als je kat ingevallen flanken heeft?

Heb je een oudere kat die begint af te vallen? In dat geval is het in alle gevallen belangrijk dat er door middel van een bloedonderzoek gezocht wordt naar de oorzaak van de ingevallen flanken bij je kat. Dit kost meestal rond de 150,- euro en dan wordt er in elk geval gecontroleerd op nierfalen, suikerziekte en een overactieve schildklier. En natuurlijk onderzoeken ze ook nog vele andere bloedwaarden waaruit naar voren kan komen wat er bij jouw kat aan de hand is. 

Maar ook bij een jongere kat die gewicht blijft verliezen terwijl je hem al een ontworming hebt gegeven en extra bijgevoerd hebt moet door een dierenarts onderzocht worden. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met ingevallen flanken en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!