De chip registreren en controleren van je hond of kat

Hoe doe je dat?

Met enige regelmaat worden er honden of katten vermist. Je maakt je dan erg veel zorgen en hoopt dat je maatje snel weer bij je terug komt. Om de kans hierop te vergroten is de chip correct registreren bij je kat of hond heel belangrijk. En dit gaat heel vaak mis. Ook weten veel mensen niet eens dat ze zelf kunnen controleren welke gegevens van hen geregistreerd staan bij de chip van hun hond of kat. Wij vertellen je hier hoe je kunt achterhalen welke gegevens gebruikt zullen worden als men de chip bij jouw hond of kat afleest. Hoe je dit kunt achterhalen is heel makkelijk, dus controleer snel de chip registratie van jouw hond of kat. 

Er wordt een chip afgelezen bij een ijslandse hond die gevonden werd zonder eigenaar.
Een mockup van een computer waar een chip van een kat geregistreerd wordt.

Veel voorkomende problemen bij de chip registreren van een kat of hond.

Veel voorkomende problemen bij het registreren van een chip zijn dat de gegevens niet openbaar zijn gemaakt. Zeker als dierenarts is dat vervelend. Krijg je bijvoorbeeld een ziek of aangereden dier binnen dan wil je dierenarts snel toestemming van de eigenaar om te behandelen. Overdag kan er dan nog wel met veel zoekwerk een eigenaar gevonden worden.  ’s Avonds en ’s nachts is de databank echter niet telefonisch bereikbaar. Er moet dan tot de volgende dag gewacht worden met het achterhalen van een eigenaar. Zeker wanneer het gaat om een dier waarvan euthanasie de beste optie lijkt, is snel handelen en overleggen met een eigenaar wel belangrijk. 

 

Ook staan vaak nog oude telefoonnummers genoteerd of een vast telefoonnummer terwijl men al lang geen vast telefoonnummer meer heeft.

Verhuizingen zijn ook vaak niet doorgegeven. Bij het overnemen van een huisdier hoort ook het up-do-date brengen van een chipregistratie.

Zorg ervoor dat er in elk geval een correct mobiel telefoonnummer genoteerd staat. Wanneer je jouw vermiste hond aan het zoeken bent kunt je dan in elk geval gebeld worden door de vinder. Vul het liefst zelfs ook een reserve telefoonnummer van een familielid in.

Daarnaast zijn ook de adresgegevens wel zo handig om te registreren. Zo kan bijvoorbeeld de dierenambulance een gezond dier gewoon weer bij zijn eigenaar brengen zonder dat hij eerst naar het asiel moet om te wachten tot de eigenaar gevonden is. Om het dan nog maar niet over de kosten van het asiel te hebben. 

Stap 1: Welk chipnummer heeft je hond of kat

In principe begint het registreren van de chip van je kat bij het aflezen van deze chip. De chip is bij honden verplicht om te plaatsen als ze pup zijn. Bij katten wordt het enkel gedaan wanneer de eigenaar daarom vraagt. Het kan voorkomen dat de chip stuk gaat of dat hij er vlak na het plaatsen ook weer uit gaat. Maar gelukkig is dat maar zelden het geval. Het aflezen van de chip na het plaatsen garandeert dan ook dat de chip op dat moment werkelijk uit de naald in je huisdier geplaatst werd. Tijdens de jaarlijkse vaccinatie kan je dierenarts de chip aflezen en constateren dat hij nog werkt. Op andere momenten kun je altijd vragen aan de assistente of ze bereid is de chip van je hond of kat af te lezen.

 

Je kunt de chip ook zelf aflezen, op voorwaarde dat je een chipreader hebt. De chip wordt in principe altijd aan de linkerkant op het schouderblad onder de huid geplaatst. Zowel bij honden als bij katten. Soms verplaatsen de chips zich iets, dus vind je hem niet op de linker schouder? Scan dan even het hele lichaam van je hond of kat. Heb je geen chipreader of mogelijkheid om naar je dierenarts te gaan? Lees dan toch verder want je kunt in dat geval alsnog de andere stappen controleren van de chip van je kat. Een chip gaat immers maar zelden stuk dus de kans is groot dat die van jouw hond of kat nog gewoon werkt. 

 

Stap 2: het controleren van de chip gegevens van je kat

Op het schermpje van de chipreader zie je na het aflezen van de chip van je kat of hond een 15-cijferige code. Dit is de unieke code die bij jouw hond of kat hoort. Deze chip code staat ook in het paspoort of vaccinatieboekje van je hond of kat. Dat is die streepjescode die ergens vooraan in het boekje staat. Het gebeurt met enige regelmaat dat je huisdier het verkeerde boekje mee krijgt vanuit de fokker. Dus controleer of de cijfers overeenkomen als je de chip hebt afgelezen of hebt laten aflezen. 

 

Heb je die 15-cijferige chip code van je kat of hond afgelezen ofwel gevonden in het paspoort / vaccinatieboekje? Dan kun je nu op het internet zoeken naar de registratie van de chip van jouw kat of hond. Daarvoor ga je naar de website chipnummer.nl. Hier vul je de 15-cijferige chip code in. De website zoekt in alle verschillende databanken die in Nederland een chip van een kat of hond registreren.  

screenshot van chipnummer.nl waar een chip van een kat geregistreerd kan worden.

De databank waar de chip code van jouw hond of kat gevonden werd kleurt vervolgens groen. Staat de chip van je kat of hond nergens geregistreerd? Dan blijft alles wit. In dat geval kan je hond of kat dus niet met jou herenigd worden wanneer hij vermist raakte. Ga dus nu gelijk de chip registreren van jouw kat of hond. 

screenshot van chipnummer.nl na het invullen van de chipcode van een kat om de registratie te controleren.

Licht er wel een balkje groen op dan staat je huisdier daar geregistreerd. Soms is een dier dubbel geregistreerd. Controleer in dat geval wel even beide registraties!. Je kunt dan op het groene balkje klikken zodat je op de website van de betreffende databank komt. Daar kun je dan de chip registratie van je hond of kat opvragen. Met name het telefoonnummer is belangrijk dat het correct is. 

Stap 3: Gegevens van de chip van je kat of hond registreren of aanpassen

Elke databank heeft weer zijn eigen manier van registeren. Op de website van de databank waar jouw hond of kat geregistreerd staat kun je uitzoeken hoe je de chip registratie van jouw hond of kat kunt aanpassen. Eventueel kun je ze zelfs bellen voor meer uitleg. 

Staat je huisdier helemaal niet geregistreerd? Dan is het belangrijk dat je dat onmiddellijk regelt!

 

Voor katten is het registeren vrij makkelijk. Je kunt zelf een keuze maken uit een databank waar jij je prettig bij voelt en daar de chip registratie van je kat voltooien. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van NDG.nl waar de registratie op dit moment €7,25 kost.  

 

Bij honden is het wat lastiger omdat de wetgeving aangepast is per 1 november 2021. Is je hond voor die tijd geboren dan lukt het waarschijnlijk wel om je hond zelf te registeren bij bijvoorbeeld NDG.nl. Is hij na die tijd geboren dan is het verplicht dat degene die de chip geplaatst heeft de chip ook registreert en op dat moment woont de pup nog bij de fokker. Zodra jij de pup overneemt van de fokker schrijft de fokker zich als eigenaar uit en moet jij je als eigenaar weer inschrijven. Hierbij ontvang je inlog-gegevens waarmee je ten alle tijden de chipregistratie kunt aanpassen.  

Hond die geen goede chip registratie had beland in asiel.
microchip wordt afgelezen bij een kat.

Chip registreren kan alleen als een hond of kat een chip heeft

Is uw kat nog helemaal niet gechipt? Dan is het wel zo verstandig om dit alsnog te laten doen. In juni is het de maand van het chippen. De meeste dierenartsen geven dan korting. Vraag het dus even na bij je eigen dierenarts als je er interesse in hebt!

 

Is jouw hond na 1 november 2021 geboren, maar heeft hij geen chip? Dan bestaat de kans dat je een illegaal geïmporteerde hond hebt aangeschaft. In dat geval is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Er zitten op het moment van schrijven geen gevolgen aan het hebben van zo’n hond. Je wordt echter wel geacht om mee te werken aan het onderzoek waar je hond vandaan komt. Op die manier wordt geprobeerd de illegale honden fokkerij aan banden te leggen en zo dierenleed tegen te gaan.  

Laatste opmerking over de chip registreren bij je kat of hond

Waar we je ook nog even aan willen herinneren is dat de databanken Nederlands zijn. Ga je met je hond (of kat) op vakantie en raakt hij daar kwijt, dan is het wel verstandig om zo snel mogelijk je hond (of kat) in het betreffende land ook te registreren. Het land van herkomst van de chipcode is tegenwoordig wel te herkennen, maar dat is pas sinds een paar jaar. Daarvoor mocht elke chip gebruikt worden bij een registratie in elk land.

En vooral mensen die langdurig of veelvuldig in een bepaald land zijn met hun hond of kat doen er verstandig aan hun hond of kat daar sowieso te laten registreren. Met name voor overwinteraars is dit geen overbodige luxe. 

 

Hopelijk zijn je huisdieren vanaf nu weer helemaal goed in de databanken geregistreerd! Kom je er toch niet helemaal uit, dan kun je via whatsapp advies vragen aan onze Dierenarts Nanda. Hieronder lees je meer over deze mogelijkheid.  

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda