Chip hond of kat registreren: het gaat vaak mis!

Ik ben een van de weinige dierenartsen die de registraties van de chip bij huisdieren controleert. Het is echt absurd hoeveel dieren wel een chip hebben, maar waarbij de registratie niet goed gegaan is! Door middel van dit bericht hoop ik dat u de chip van uw hond of kat zelf wilt controleren zodat zij in geval van nood gewoon weer bij u terug gebracht kunnen worden. Doe dit het liefst gelijkt bij aanschaf van een pup of kitten! Ook leest u hier hoe u de chip van een hond of kat kunt registreren. 

Stap één.

In principe begint het bij het aflezen van de chip. Heel zelden gebeurt het dat de chip wel geplaatst is, maar dat deze stuk gegaan is ofwel dat hij er bij het plaatsen ook weer snel uit gegaan is. Het aflezen van de chip na het plaatsen garandeert dan ook dat de chip op dat moment werkelijk uit de naald in uw huisdier gekomen is. Tijdens de jaarlijkse vaccinatie kan uw dierenarts de chip even aflezen en constateren dat hij nog werkt. Ofwel vraagt u de assistente of ze het even vlug kan doen. 

U kunt dit aflezen ook zelf doen, mits u een chipreader heeft. De chips worden in principe allemaal aan de linkerkant op het schouderblad geplaatst. Soms verplaatsen ze zich iets, dus vindt u hem niet op de linker schouder dan zult u even het hele lichaam moeten afscannen met de chipreader. Heeft u geen chipreader, lees dan even verder want u kunt dan alsnog de andere stappen wel controleren. Een chip gaat maar zelden stuk. 

Chip wordt afgelezen bij een kat

Chip hond of kat registreren kan alleen met de juiste chip code.

Op het schermpje van de chipreader krijgt u na het aflezen van de chip een 15-cijferige code te zien. Dit is de unieke code van uw hond of kat. Deze chip code kunt u ook controleren in het paspoort of vaccinatieboekje van uw hond of kat. Dat is die streepjescode die ergens in het boekje staat. Het gebeurt met enige regelmaat dat uw huisdier het verkeerde boekje mee krijgt vanuit de fokker. Dus controleer of de cijfers overeenkomen. 

Chip hond of kat registreren en vervolgens jaarlijks controleren.

Met de 15-cijferige chip code die u bij uw huisdier heeft afgelezen ofwel die u gevonden heeft in het paspoort/vaccinatieboekje kunt u nu op het internet gaan zoeken hoe uw hond of kat geregistreerd staat. 

Daarvoor gaat u naar de website chipnummer.nl. Hier vult u de 15-cijferige code in in het veld dat u daar ziet verschijnen. 

Screenshot van de startpagina van chipnummer.nl

De website zal voor u gaan zoeken in de databanken die in Nederland gebruikt worden om dieren te registreren. Waar de website de chipcode van uw dier gevonden heeft wordt groen gekleurd. 

Chip hond of kat controleren: screenshot van zoekresultaten op chipnummer.nl

Blijven alle balkjes wit, dan is uw huisdier niet geregistreerd! In dat geval kan uw hond of kat dus niet met u herenigd worden wanneer dat nodig is. 

Screenshot van een niet geregistreerde chip op chipnummer.nl

Licht er wel een balkje groen op dan staat uw huisdier daar geregistreerd (soms is een dier dubbel geregistreerd, controleer in dat geval wel even beide registraties!). U kunt dan op dat balkje klikken zodat u op de website van de betreffende databank komt. Daar kunt u dan de gegevens van uw hond of kat zien. Met name het telefoonnummer is belangrijk. 

Chip hond of kat registreren: veel voorkomende problemen.

Veel voorkomende problemen zijn dat de gegevens niet openbaar zijn gemaakt. Zeker als dierenarts is dat vervelend. Krijgen wij bijvoorbeeld een ziek of aangereden dier binnen dan willen we snel toestemming van een eigenaar om te gaan behandelen. Overdag kunnen we dan nog wel met veel zoekwerk de eigenaar traceren, maar ’s avonds en ’s nachts is de databank niet telefonisch bereikbaar zodat we tot de volgende werkdag moeten wachten om te kunnen achterhalen wie de eigenaar is. Zeker wanneer het gaat om een dier waarvan wij vinden dat er euthanasie noodzakelijk is willen wij dit uiteraard liever niet doen als de eigenaar niet op de hoogte is. 

Ook staan vaak nog oude telefoonnummers genoteerd of een huisnummer terwijl men al lang geen vast huisnummer meer heeft. Verhuizingen zijn ook vaak niet doorgegeven. Bij het overnemen van een huisdier hoort ook de chipregistratie up to date brengen. 

Chip hond of kat registreren kan ook makkelijk via de telefoon.

Zorg ervoor dat er in elk geval een mobiel telefoonnummer genoteerd staat. Wanneer u uw vermiste hond aan het zoeken bent kunt u dan in elk geval gebeld worden door de vinder. Liefst zelfs een reserve nummer van een familielid. Ook de adresgegevens zijn wel zo handig om erin te zetten. Zo kan bijvoorbeeld de dierenambulance een gezond dier gewoon weer bij zijn eigenaar brengen zonder dat hij eerst naar het asiel moet om te wachten tot de eigenaar gevonden is. 

Chipregistratie aanpassen indien onjuist

Elke databank heeft weer zijn eigen manier van registeren. Op de website van die databank kunt u uitzoeken hoe u de chipgegevens van uw hond of kat kunt aanpassen indien dat nodig blijkt te zijn. Eventueel kunt u ze even bellen voor meer uitleg. 

Geen registratie?

Staat uw huisdier helemaal niet geregistreerd? Dan is het belangrijk dat u dat onmiddellijk doet!

Chip hond of kat registreren: vooral kittens gaan graag op avontuur.

Voor katten is het vrij makkelijk. U kunt zelf een keuze maken uit een databank en daar de registratie voltooien. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van NDG.nl waar de registratie op dit moment €6,50 kost.  

Bij honden is het wat lastiger omdat de wetgeving aangepast is per 1 november 2021. Wanneer uw hond voor die tijd geboren is lukt het waarschijnlijk wel om uw hond zelf te registeren bij bijvoorbeeld NDG.nl. Is hij na die tijd geboren dan is het verplicht dat degene die de chip geplaatst heeft de chip ook registreert en op dat moment woont de pup nog bij de fokker. Zodra u de pup overneemt van de fokker schrijft de fokker zich als eigenaar uit en moet u zich als eigenaar weer inschrijven. Hierbij ontvangt u inlog-gegevens waarmee u ten alle tijden de chipregistratie kunt aanpassen. 

Chip hond of kat registreren kan alleen als een hond of kat een chip heeft.

Is uw kat nog helemaal niet gechipt? Dan is het wel zo verstandig om dit alsnog te laten doen. In juni is het de maand van het chippen. De meeste dierenartsen geven dan korting. Vraag het dus even na bij je eigen dierenarts als je er interesse in hebt!

Tot slot.

Waar je ook nog even aan moet denken is dat de databanken Nederlands zijn. Gaat u met uw hond (of kat) op vakantie en raakt hij daar kwijt, dan is het wel verstandig om zo snel mogelijk uw hond (of kat) in het betreffende land ook te registreren. En vooral mensen die langdurig of veelvuldig in een bepaald land zijn met hun hond of kat doen er verstandig aan hun hond of kat daar sowieso te laten registreren. Met name voor overwinteraars is dit geen overbodige luxe. 

Hopelijk zijn uw dieren vanaf nu weer helemaal goed in de databanken geregistreerd! Komt u er toch niet helemaal uit, dan kunt u via whatsapp mij om advies vragen.