Inleiding

We spreken van een atopie wanneer het lichaam een overmatige afweerreactie heeft op stoffen in zijn omgeving. Iedereen komt in contact met bijvoorbeeld boompollen, graspollen of huisstofmijt. En ons lichaam heeft geleerd die stoffen op te ruimen zodat we er geen overlast van hebben. In een enkel geval wordt er veel te krachtig opgeruimd door het lichaam. Het afweersysteem werkt dan zodanig sterkt op die stoffen dat het lichaam zelf kapot gaat aan die overmatig reactie. We spreken dan van een allergische reactie. 

Symptomen van een atopie bij de hond

Wanneer een hond een overmatige reactie heeft op een bepaalde stof dan kan hij jeuk of huidontstekingen krijgen. Dit kunnen milde jeukklachten zijn tot extreem kapot krabben en het ontstaan van flinke wonden. Daarnaast kan het zijn dat een hond steeds opnieuw oorontstekingen krijgt of ontstekingen tussen de voetzooltjes. De meest voorkomende plekken op het lichaam zijn de oksels en liezen, de kop, de oren en de voetzooltjes. Iets minder vaak voorkomend zijn een continue loopneus of zelfs aanvallen van asthma. 

jeukende hond zonder huidwonden

Hoe vaak komt een atopie voor?

Ongeveer 1 op de 10 honden heeft last van een vorm van een atopie. Zoals gezegd heeft niet elke hond extreme klachten. De klachten ontstaan gemiddeld rond de 1,5 jaar leeftijd. De atopie op basis van boompollen en graspollen geven met name klachten in de lente- en zomermaanden. De atopie voor huisstofmijt geeft het jaar door klachten. 

Diagnose van een atopie

Eerst goed analyseren

Zien we als dierenarts een dier een aantal keren terug komen voor bepaalde huidklachten of oorontstekingen? Dan gaat er bij ons dierenartsen als het goed is een lampje branden. Kan dit wellicht een allergie zijn? We kijken even terug wanneer de eerste klachten ontstonden. Of de ingestelde behandelingen goed werkten. En hoe vaak de klachten terug komen. Wanneer een allergie nog steeds binnen dit plaatje valt dan gaan we dit verder uitzoeken, mits een eigenaar gemotiveerd is. Zelf begin ik met het geven van een Bravecto of Stronghold om zeker te zijn dat mijten en vlooien niet de oorzaak zijn (te krijgen aan de balie bij je dierenarts). Daarna overleg ik met de eigenaar wat ze als eerste willen gaan onderzoeken. 

Twee groepen binnen de allergie

In feite kan een allergie in twee groepen gedeeld worden. Ten eerste dus de atopie, waar dit stukje over gaat. Ten tweede de voedselallergie. In feite kun je als dierenarts bij een dier bloed afnemen en dit opsturen om te testen of er verhoogde waarden zijn voor bepaalde stoffen. Dit kan voor het deel van de atopie, maar inmiddels ook voor de voedselallergie. En de jeuk, huidontstekingen of oorontstekingen kunnen door beide groepen veroorzaakt worden.  De voedselallergie kun je ook uitsluiten door de voeding van je hond te vervangen voor een voeding waar hij niet allergisch op kan reageren. Meer over de voedselallergie lees je hier. 

Huid ontstekingen tussen de teenkussens als gevolg van een atopie.
Bloedonderzoek

Je kunt met een bloedonderzoek testen op de groep van atopie, de groep van voedselallergie of beide groepen tegelijk. De groep van de atopie kost rond de 200 euro. De groep van de voedselallergie ongeveer 250 euro. Beide groepen samen kosten ongeveer 450 euro. Dierenartsen mogen echter zelf hun prijzen bepalen en dus kan de prijs bij jouw dierenarts verschillen. 

De uitslag van het bloedonderzoek

Per groep krijg je ongeveer 30 bloedwaarden waar ze voor testen. Helaas is het zo dat als een bepaalde stof verhoogde waarden toont het niet persé wil zeggen die stof de oorzaak van de allergie is. Hij kan soms ook verhoogd zijn zonder klachten te hebben. Maar als de waarde normaal is, dan is de kans wel erg klein dat die stof de oorzaak is. Gezien de prijs van de onderzoeken moeten mensen dus meestal de keuze maken of ze gelijk alles willen weten en veel geld kwijt zijn, ofwel dat ze eerst een bepaalde groep laten onderzoeken en minder geld kwijt zijn. Met de uitslagen kun je vervolgens gaan kijken of je die stoffen uit het leven van je hond kunt verwijderen en dan kijken of zijn klachten ook daadwerkelijk verdwijnen. 

Behandeling van de atopie

Desensibilisatie

Het verwijderen van de allergische stof in het leven van je hond is de makkelijkste oplossing om zijn klachten te verwijderen. Helaas blijkt dit in de werkelijkheid bijna nooit te realiseren. Wel kun je zijn overmatige reactie op de stof verlagen door middel van “desensibilistatie”. Het is een beetje een ingewikkelde materie, maar het komt erop neer dat als je hem steeds een beetje van de stof waar hij allergisch voor is toedient, hij steeds minder klachten krijgt. Deze behandeling werkt voor ongeveer 70-80% van de honden. 

Vroeger moest je naar je dierenarts gaan voor injecties, maar inmiddels bestaan er ook sprays die je zelf onder de tong van je hond kunt sprayen. Deze vloeistof moet speciaal voor jouw hond gemaakt worden en ook hier zijn de kosten afhankelijk van het aantal stoffen die ze erin moeten verwerken en de hoeveelheid die nodig is. De behandeling moet ongeveer een jaar gegeven worden en in principe kun je pas verbetering verwachten na 9 maanden. Sommige honden hebben de behandeling zelfs levenslang nodig omdat ze weer jeukklachten krijgen zodra je stopt met de toediening. En helaas zijn er ook honden waarbij de behandeling in zijn geheel niet aan slaat. Vaak is er wel een tijdelijke extra behandeling nodig om de jeukklachten gedurende die 9 maanden nog wel leefbaar te houden. 

huidontstekingen rond de bek als gevolg van een atopie bij een hond
medicatie

In plaats van desensibilisatie kun je er ook voor kiezen om jeukremmende medicatie te geven. Deze zal hij dan levenslang moeten krijgen. Een hond met echte huidontstekingen zal daar mogelijk niet voldoende aan hebben en die zal medicatie moeten krijgen om de overmatige afweerreactie af te remmen. Alle medicatie kun je alleen via je eigen dierenarts verkrijgen. Er zijn goedkope medicijnen met veel bijwerkingen tot duurdere medicijnen met minimale bijwerkingen. Bespreek met uw dierenarts welke kosten u aan kunt voor uw hond zodat hij/zij hierbij de beste opties kan uitzoeken. 

Verhoging huidweerstand

Maar er zijn meer dingen die je kunt doen. Zo kun je zijn huidweerstand verbeteren door hem meer vetzuren, zink en bepaalde vitaminen in zijn voeding te geven. Dit zit bijvoorbeeld in Megaderm dat je over zijn voeding heen kunt doen. Of je geeft hem voeding waar die stoffen in verwerkt zitten. Een voorbeeld van zo’n voeding is Royal Canin Skin care. Daarnaast is het belangrijk om hem heel structureel vlo-vrij te houden omdat honden met een atopie heel makkelijk ook een allergie voor vlooien ontwikkelen.  Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van Advantix. En mocht je hond regelmatig huidinfecties hebben dan is het ook belangrijk om hem één keer per week te wassen met een anti-gisten shampoo zoals Malaseb (verkrijgbaar bij je dierenarts aan de balie) om te zorgen dat die gisten niet de overhand krijgen in kleine huidwondjes. 

Genezing van een atopie

Het is helaas zelden het geval dat een hond volledig geneest. Zelfs bij desensibilisatie zal hij mogelijk af en toe terugvallen. In feite is het dus zo dat een hond levenslang bepaalde medicatie nodig zal hebben. Het zal dus een levenslang proces blijven van zoeken naar geschikte oplossingen om de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te houden voor uw hond. 

Heeft u meer vragen?

Indien u meer vragen heeft over de huid van uw hond dan kunt u mij om advies vragen via whatsapp.