Oorzaak van een hond met blauwe tong

De meeste gezonde honden hebben een roze tong. Maar heel soms is dit bij een hond niet het geval. Dan heb je een hond met een blauwe tong. Honden met een blauwe tong kun je indelen in twee groepen. De eerste groep is de groep met honden waarbij de tong blauw wordt doordat er niet genoeg zuurstof in het bloed van de tong zit. Ofwel is de bloedsomloop in het lichaam beperkt en dus ook in de tong. Wanneer bloed zuurstof bevat ziet het er helderrood uit. Heeft bloed te weinig zuurstof dan wordt het donkerrood. 

De tweede groep van honden met een blauwe tong wordt veroorzaakt door pigmentvorming in de tong. Het zogenaamde melanine. 

Siberische husky met blauwe vlekken op zijn tong.
Een normale honden-tong ziet er roze uit.

Onvoldoende zuurstof in het bloed

Een hond met een blauwe tong kan die blauwe tong krijgen doordat er niet genoeg zuurstof in het bloed van de tong zit. Maar ook kan het ontstaan doordat de doorbloeding in de tong niet goed verloopt. De tong van een gezonde hond bevat veel bloedvaten en ziet er doorgaans roze uit door de grote hoeveelheid zuurstofrijk bloed. Wanneer de hoeveelheid bloed of zuurstof niet voldoende is kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Maar in alle gevallen is het nodig dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je dierenarts! 

Zo kan een hond met een blauwe tong bijvoorbeeld aan het stikken zijn. Zoals wanneer er een voorwerp zijn luchtweg blokkeert. Ofwel kunnen zijn longen niet goed genoeg zuurstof opnemen in het bloed. Dat heb je bijvoorbeeld als er sprake is van een longontsteking. Maar het is ook mogelijk dat zijn hart niet goed werkt.  Hierdoor is de hoeveelheid vers bloed in het lichaam, en dus ook in de tong, niet voldoende. 

Hond met blauwe tong als gevolg van melanine

Op de huid van honden is het mogelijk dat er vlekken zitten. Neem bijvoorbeeld een Jack Russel. Die heeft een witte vacht met zwarte vlekken en vaak daarnaast nog bruine vlekken. Maar dat de vacht wit of zwart is wil niet altijd zeggen dat de huid ook die kleur heeft. Meestal is dit echter wel het geval. De huid, en daardoor soms de vacht, kleurt af en toe donkerder doordat er meer pigment in de huid voorkomt. Pigment is eigenlijk een ander woord voor kleurstof. We noemen dit pigment in de huid melanine. Maar dit pigment kan ook voorkomen in de buitenste laag van de tong. Dat noem je niet de huid van de tong, maar het slijmvlies van de tong. In het slijmvlies van de tong kan dus ook pigment zitten, net als in de huid. In dat geval heb je een hond met een blauwe tong. 

Hond met blauwe tong: de Chowchow
Chowchow met zijn blauwe tong als gevolg van melanine in het gehele slijmvlies van de tong. De hele tong is egaal blauw.

Er zijn twee rassen die bekend staan om de blauwe kleur van hun tong. De Shar-pei en de Chow chow. Alle twee de rassen hebben een egale blauwe tong als gevolg van pigmentvorming in het slijmvlies. Dit heeft dus niets te maken met een verstoorde zuurstof levering in de tong. Je hoeft je in dit geval dus geen zorgen te maken om je hond met zijn blauwe tong. 

Maar daarnaast hebben heel veel honden één of meerdere pigmentvlekken op hun tong. De tong ziet dan deels roze en deels blauw-grijs. Ook deze honden mankeren niets en weten zelf niet eens dat ze een gevlekte tong hebben. 

Eurasier met blauwe vlekken op zijn tong.
Een hond met blauwe vlekken op de tong

Hoe zie je het verschil tussen zuurstofgebrek en een gezonde tong?

Een hond met een blauwe tong die ontstaat als gevolg van zuurstof gebrek of als gevolg van een slechte doorbloeding, maakt een zieke indruk. Hij gedraagt zich zo rustig mogelijk om zuurstof te besparen of is volledig in paniek. In elk geval is hij duidelijk niet in zijn normale doen! Snel naar de dierenarts dus.

Een hond met pigmentvorming op zijn tong gedraagt zich volstrekt normaal. Hij is levendig, eet en drinkt goed en is vrolijk. Er is immers ook niets afwijkend aan hem!

Maltipoo is erg levendig en heeft dus geen blauwe tong vanwege zuurstofgebrek.

Twijfel je over je hond met blauwe tong?

Je kunt in dat geval altijd even via whatsapp contact met mij opnemen en mij om advies vragen over je hond met blauwe tong. De kosten hiervoor vind je terug op de home-pagina. Maakt je hond ook een zieke indruk? Wacht dan niet langer dan een paar minuten op mijn antwoord. Ik reageer niet altijd gelijk. Bel in dat geval gewoon een spoed-dierenarts.