Wat is oormijt bij de hond?

Oormijt bij de hond is een klein beestje dat behoort tot de groep van de mijten. Hij leeft in de gehoorgang van de hond en kat. Daar eet hij het liefst oorsmeer op. Terwijl hij beweegt in het oor van de hond zorgt hij voor jeuk en irritatie in de gehoorgang. Hierdoor gaat het oor van uw hond meer oorsmeer produceren. Lekker voor de mijt, maar hierdoor wordt het probleem wel erger. 

Oormijt bij de hond, microscopisch beeld.
Oormijt bij de hond, microscopisch gezien.

Welke klachten heeft je hond van oormijt?

In principe leeft de oormijt bij de hond vrij onschuldig in de gehoorgang. Het kriebelt daar een beetje. Maar doordat het kriebelt kan uw hond er wel heel veel jeuk aan hebben. Daarnaast krijgt hij vaak heel veel donkerbruin oorsmeer in zijn gehoorgang. Dit kan een beetje doofheid veroorzaken. In sommige gevallen kan er ook een oorontsteking ontstaan. De gehoorgang wordt dan erg rood en pijnlijk. In een enkel geval kan een hond ook door de jeuk heel veel met zijn oor gaan klapperen. Op die manier kan er een bloedoor ontstaan. 

oorontsteking en donkerbruin oorsmeer: oormijt
Een zeer rood oor en donkerbruin oorsmeer. Waarschijnlijk speelt bij deze hond oormijt een rol.

Hoe weet je of je hond oormijt heeft?

Oormijt bij de hond kun je moeilijk zelf vaststellen. Wel is de mijt makkelijk onder een microscoop te herkennen. Wil je zeker weten of je hond oormijt heeft? Dan kun je het beste even naar de dierenarts toe gaan om het te laten bekijken. Maar in de meeste gevallen behandelen we de hond met een mijt dodend middel. Daarna lossen de klachten op zonder dat we de mijt definitief hebben vastgesteld. 

Oormijt bij de hond behandelen.

Oormijt bij de hond is helaas niet zo gevoelig voor veel soorten anti-parasitaire middelen. Dus je moet de duurdere merken hebben. Zo is Stronghold of Advocate een goed middel, maar ook Bravecto werkt goed. Deze middelen kun je helaas alleen bij de dierenarts aan de balie verkrijgen. Mocht je dat niet willen dan kun je mij vragen om een recept voor je hond. De kosten hiervoor zijn €10,00 per recept. U kunt vervolgens zelf online deze middelen bestellen. Bijvoorbeeld bij Medpets.nl. Heeft u meerdere honden en katten in huis? Ze moeten helaas allemaal behandeld worden tegen oormijt! Duur grapje dus. 

Maar naast het middel tegen de oormijt bij de hond moet u ook het oor goed reinigen. Daarmee haalt u al veel mijten, hun eitjes en larven weg. Hiervoor gebruikt u het beste Epi-otic. Dit doet u 1x daags in de gehoorgang gedurende 7 dagen. Daarna masseert u de onderkant van het oor goed. De Epi-otic maakt het oorsmeer wat zachter zodat het beter verwijderd kan worden. Let op! Want uw hond gaat met zijn kop schudden zodra u hem los laat. De bruine prut vliegt dan alle kanten op. Doe dit dus maar liever buiten. Mocht er nog veel bruin oorsmeer achter blijven dan kunt u dat verwijderen met deze oor reinigingsdoekjes. Hierin zit chloorhexidine, dat antibacterieel werkt. 

Oplossen van een oorontsteking of bloedoor.

Wanneer er ook sprake is van een oorontsteking bij je hond dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan. Deze mag de hond een antibiotica-oorzalf voorschrijven. Mocht je dat niet willen dan kun je na het grondig reinigen van de gehoorgang ook 1x daags Dermiel oordruppels toedienen. Dit is een honingzalf die veilig gebruikt kan worden in oren. Honing werkt antibacteriëel en gaat zo de oorontsteking tegen. De oormijten bij de hond zelf gaan er helaas niet dood van.

Is er sprake van een bloedoor dan kunt u op deze pagina over een bloedoor lezen wat u moet doen. 

Heeft u behoefte aan overleg?

Wanneer u vragen heeft of even wilt overleggen over oormijt bij de hond dan kunt u gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Op de home-pagina leest u meer over de kosten hiervoor.