Zoveel voeding, wat is de juist voeding voor jouw hond?

Als het gaat om het voeren van je hond, is het belangrijk om voedsel van hoge kwaliteit te kiezen. En dat deze aan zijn voedingsbehoeften voldoet. Er zijn veel verschillende soorten hondenvoer op de markt en het kan overweldigend zijn om te proberen de juiste voeding voor je hond te kiezen. In dit artikel bekijken we de verschillende soorten hondenvoer die beschikbaar zijn. En hoe je de beste kunt kiezen voor je harige vriend.

Verschillende varianten van droogvoer voor de hond. Hoe kies je de juiste voeding voor jouw hond?

Welke verschillende soorten zijn er?

Laten we eerst eens kijken naar de verschillende soorten hondenvoer die beschikbaar zijn:

Droge brokjes

Droge brokjes zijn een soort hondenvoer dat bestaat uit kleine, hapklare stukjes gedroogd, samengeperst voer. Het is het meest voorkomende type hondenvoer en is te vinden in de meeste dierenwinkels. Brokken zijn gemakkelijk op te slaan, gemakkelijk te voeren en over het algemeen betaalbaar. Het kan een juiste voeding voor een hond  zijn met alle groottes en leeftijden. Zolang het maar van hoge kwaliteit is en is samengesteld voor de specifieke behoeften van jouw hond.

natvoer

Natvoer, ook wel blikvoer genoemd, is een soort hondenvoer dat bestaat uit stukjes vlees of andere ingrediënten in een jus of bouillon. Het is doorgaans duurder dan droge brokjes en kan moeilijker te bewaren zijn, maar het kan een goede keuze zijn voor honden die moeten aankomen of gebitsproblemen hebben.

Blikvoer kan ook de juiste voeding zijn voor jouw hond.
Gedroogd en gevriesdroogd voedsel

Gedehydrateerd en gevriesdroogd voedsel is een soort hondenvoer dat wordt gemaakt door het vocht uit rauwe ingrediënten te verwijderen. Het is meestal duurder dan andere soorten hondenvoer, maar het kan de juiste voeding voor je hond zijn als die gevoelig is voor andere soorten voedsel of als hij een natuurlijker dieet nodig heeft.

Diepvriesvoer

Diepvriesvoer is een soort hondenvoer dat is samengesteld uit rauwe ingrediënten die worden ingevroren om hun voedingswaarde te behouden. Het is meestal duurder dan andere soorten hondenvoer en vereist speciale opslag, maar ook deze voeding kan een goede keuze zijn voor honden die een natuurlijker dieet nodig hebben.

Hond heeft wel zin in zijn voeding.

Nu nog de juiste samenstelling voor je hond.

Nu we hebben gekeken naar de verschillende soorten hondenvoer die beschikbaar zijn, gaan we eens kijken hoe je de beste samenstelling kunt kiezen voor je harige vriend:

Leeftijd en grootte van je hond

Houd rekening met de leeftijd en grootte van je hond: verschillende soorten hondenvoer zijn samengesteld voor verschillende levensfasen en maten. Dus het is belangrijk om een juiste voeding voor je hond te kiezen. Puppy’s hebben een eiwitrijkere voeding nodig en oudere honden hebben minder calorieën nodig. Kies dus een voer dat speciaal voor hun leeftijd is samengesteld. Op dezelfde manier hebben kleine rassen en grote rassen verschillende voedingsbehoeften, dus je wilt een voer kiezen dat is samengesteld voor de grootte van je hond.

Hoogwaardige eiwitbron

Zoek naar een hoogwaardige eiwitbron: honden hebben eiwitten nodig om hun spieren, huid en vacht te ondersteunen, dus het is belangrijk om een eiwitrijke voeding te kiezen. Zoek naar een voedingsmiddel dat een hoogwaardige eiwitbron, zoals kip, lam of rundvlees, als eerste ingrediënt vermeldt.

De juiste voeding voor je hond bevat ook hoogwaardige eiwitten. Op deze foto heeft een pup eieren in zijn bekje.
De juiste hoeveelheid vet en koolhydraten

Kies voeding met de juiste hoeveelheid vet en koolhydraten: Honden hebben ook vet en koolhydraten nodig om hun energieniveau en algehele gezondheid te ondersteunen, maar het is belangrijk om voeding te kiezen die niet te veel of te weinig van deze voedingsstoffen bevat. Zoek naar een voer met het juiste vet- en koolhydraatgehalte voor de leeftijd, de grootte en het activiteitenniveau van jouw hond.

Speciale voedingsbehoeften

Houd rekening met speciale voedingsbehoeften: Als je hond speciale voedingsbehoeften heeft, zoals voedselallergieën of -voedselovergevoeligheden, is het belangrijk om een voer te kiezen dat aan die behoeften voldoet. Zoek naar voer dat is samengesteld voor de specifieke behoeften van jouw hond, zoals graanvrij voer of voer met beperkte ingrediënten. Afhankelijk van waar hij tegen kan uiteraard. Maar ook een hond met nierfalen heeft een aangepaste voeding nodig. Net als een hond met een leverontsteking.

Kwaliteit van de voeding

Lees de ingrediëntenlijst: De ingrediëntenlijst op een zak hondenvoer kan een goede indicatie zijn van de kwaliteit van het voer. Zoek naar een voedingsmiddel dat hele, hoogwaardige ingrediënten bevat, in plaats van een lange lijst van vulstoffen, zouten en conserveringsmiddelen.

Man belt dierenarts om te overleggen welke voeding het beste is voor zijn harige vriend.
Overleg met je eigen dierenarts of met dierenarts Nanda

Weet  je niet zeker weet welke voeding de juiste voeding voor je hond is? Dan is het een goed idee om je eigen dierenarts of dierenarts Nanda te raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van een voeding die voldoet aan de specifieke voedingsbehoeften van je hond en kunnen al je vragen beantwoorden. 

Prijs gaat van zeer goedkoop tot zeer duur.

Helaas is er nog een keuze die je zult moeten maken. Voedingen zijn er namelijk in vele prijs-segmenten. In elk geval moet je weg blijven bij de huismerken van de verschillende supermarkten. Daar zitten teveel loze vulstoffen in waar je hond veel ontlasting van zal maken en veel van zal drinken als gevolg van de vele zouten die er in zitten om de belabberde kwaliteit te verdoezelen met smaakmakers. 

Beschikbaarheid van de juiste voeding voor je hond

Zelf vind ik de beschikbaarheid ook zeer belangrijk. Ben je bijvoorbeeld op vakantie in een ander land, dan is het handig dat je in geval van nood gemakkelijk aan de voeding kunt komen die je thuis ook hebt. Je weet immers nooit wat er mis gaat met de voeding. In ons geval kan onze hond zomaar een week aan voeding opeten als hij de kans krijgt. Maar om hem dan de week erna helemaal geen eten te geven vind ik ook zo lullig. 

Op reis is het ook handig om het hondenvoer te kunnen kopen.

Mijn persoonlijke voorkeur

Onze persoonlijke voorkeur gaat dan ook uit naar Royal Canin met als zeer goede tweede Hill’s. Beide voedingen zijn in zeer veel landen goed te verkrijgen. Ze gebruiken hoogwaardige ingrediënten en hebben ook varianten voor medische aandoeningen. Word je vriendje ineens ziek en moet hij een speciale voeding, dan hoeft hij niet heel erg te wennen aan een andere textuur en smaak van de brok. Maar ja, deze merken zijn dan wel weer wat duurder…

Enkele voorbeelden van voedingen die we veel adviseren vind je hier.

Royal Canin: Puppy, Junior neutered Adult en medium ageing. Uiteraard zijn er hier ook veel varianten voor specifieke rassen en gewichten geschikbaar! We kunnen ze helaas niet allemaal opschrijven.

Hill’s Science plan Puppy Medium,  Adult Medium, Canine 7+. Ook hier weer vele varianten verkrijgbaar op deze voedingen. 

 

Hond weet even niet meer welke voeding goed is voor hem.

Samenvatting

Kortom, er zijn veel verschillende soorten hondenvoer op de markt en het is belangrijk om een hoogwaardige voeding te kiezen die voldoet aan de specifieke voedingsbehoeften van je hond en wat past bij jouw behoefte aan gemak. Houd rekening met de leeftijd en grootte van jouw hond, zoek naar een hoogwaardige eiwitbron, kies voer met de juiste vet- en koolhydratenwaarden, houd rekening met speciale voedingsbehoeften, lees de ingrediëntenlijst en raadpleeg je dierenarts of dierenarts Nanda om de juiste voeding voor je hond te kiezen. 

Heb je behoefte aan hulp?

Wanneer je er zelf niet meer uit komt dan kun je uiteraard gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Lees op de Home-pagina meer informatie hierover en wat de kosten zijn.