Inleiding

We zitten aan het begin van de winter. We hebben al een paar dagen van vrieskou mogen genieten, maar waarschijnlijk zal het nog wel vaker gaan vriezen deze winter. Ik ben zelf nooit zo enthousiast in het naar buiten gaan in de kou, maar met een hond in huis moet ik wel. Gelukkig heb ik dan een dikke winterjas en warme waterdichte schoenen aan. Mijn hond heeft die echter niet. Ook al zou ik ze voor hem kopen, hij zou ze niet willen aantrekken. Ik zal dus andere manieren moeten bedenken om hem tegen de kou en alles dat daarmee gepaard gaat te beschermen. Want spelen in de sneeuw vindt hij wel heel erg fijn. Maar het strooizout is wel een lastig dingetje in de winter. 

Wat is strooizout ook alweer?

Strooizout is een veel voorkomend middel op wegen en wandelpaden tijdens de wintermaanden. Het wordt gebruikt om ijs en sneeuw te laten smelten, zodat het gemakkelijker en veiliger is om te lopen en te rijden. Super handig dus. Maar strooizout kan ook schadelijk zijn voor dieren.

Hond in de sneeuw. Het strooizout kan zijn voetzooltjes aantasten.

Risico's van strooizout voor honden en katten

Het “opeten” van strooizout kan leiden tot een zoutvergiftiging bij huisdieren, wat ernstig kan zijn en mogelijk dodelijke gevolgen kan hebben als het om grote hoeveelheden gaat. Symptomen van een zoutvergiftiging zijn onder andere braken, diarree, sufheid, verlies van eetlust en verhoogde dorst. Als het niet behandeld wordt, kan zoutvergiftiging leiden tot uitdroging, onevenwichtigheden in het bloed en nierbeschadiging. En uiteindelijk, wanneer het niet behandeld wordt, zal het dier er aan overlijden. 

Maar het “eten” van het strooizout is niet het enige probleem dat onze harige vrienden ervaren als gevolg van strooizout. Ook hun voetzooltjes drogen er behoorlijk van uit wanneer ze lopen op oppervlakken die gestrooid zijn met strooizout. 

hoe krijgen honden en katten strooizout binnen?

Honden en katten kunnen het risico lopen op zoutvergiftiging als ze het zout likken van hun pootjes of vacht na het lopen op een behandeld oppervlak. Ze kunnen ook het risico lopen als ze sneeuw eten die is verontreinigd met strooizout. Om zoutvergiftiging bij huisdieren te voorkomen, is het belangrijk om op te letten met je huisdieren als ze buiten zijn tijdens de wintermaanden. Reinig en bescherm hun pootjes en vacht tijdens de vrieskou.

Katten lopen niet graag over strooizout en hebben dus minder klachten aan de voetzooltjes dan honden.

Hoe voorkom je een vergiftiging met strooizout?

Naast de hierboven genoemde stappen zijn er nog een paar dingen die je kunt doen om zoutvergiftiging bij je huisdieren te voorkomen:

  • Let op je huisdieren als ze buiten zijn, vooral als je strooizout op je eigendom gebruikt.

  • Houd je huisdieren aan de lijn als je ze uitlaat in gebieden waar strooizout wordt gebruikt. Dit helpt om te voorkomen dat ze zout inslikken door hun pootjes te likken of verontreinigde sneeuw te eten.

  • Als je in een gebied leeft waar veel strooizout wordt gebruikt, overweeg dan om op je eigen grond gebied een huisdier-vriendelijk middel tegen gladheid te gebruiken. Dit zal helpen om je huisdieren te beschermen tegen het per ongeluk inslikken van zout en zal ook helpen om te voorkomen dat ze zout meenemen naar binnen.

Strooizout en wilde dieren

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat strooizout niet alleen gevaarlijk kan zijn voor huisdieren, maar ook voor wilde dieren. Vogels en andere wilde dieren kunnen gevaar lopen als ze in contact komen met strooizout of als ze iets eten dat is verontreinigd met strooizout. Als je in een gebied woont waar veel wilde dieren voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je strooizout op een verantwoorde manier gebruikt en ervoor zorgt dat het niet bereikbaar is voor wilde dieren.

Het effect van strooizout op voetzooltjes

De huid van honden en katten bestaat uit verschillende lagen. Die lagen zijn zelf weer opgebouwd uit cellen. Elke laag heeft een eigen functie. De zoolkussentjes van honden en katten zijn eigenlijk gewoon hetzelfde als huid, maar dan zijn sommige lagen wat dikker dan bij de “gewone” huid. 

Wanneer we een zoolkussen zouden doorsnijden dan zouden we alle lagen kunnen bekijken. Je hebt als diepste laag de onderhuid, de middelste laag de lederhuid en de buitenste laag de opperhuid.  In de onderhuid zit onder andere bij de voetzooltjes meer vetweefsel dan in de gewone huid. Vandaar dat ze kunnen “veren”. En in de opperhuid is het deel met de verharde cellen vele malen dikker bij voetzooltjes dan in de gewone huid. Door deze dikkere lagen zijn de voetzolen dus beter bestand tegen slijtage  en prikken dan de gewone huid. 

schematische doorsnede van de huidlagen bij huisdieren.
Een schematische doorsnede van een voetzooltje
schematische doorsnede van de huid waarin scheuren en kloven ontstaan zijn.
Een schematische doorsnede van een voetzooltje waar kloofjes en scheurtjes in ontstaan zijn.

Het strooizout heeft echter ook de neiging om water naar zich toe te trekken, onder andere vanuit de voetzooltjes van je huisdier naar de buitenwereld (naar het strooizout toe). Een beetje strooizout kunnen die sterke voetzooltjes wel aan. Ze zijn immers erg sterk en krachtig, maar als je meerdere keren per dag door strooizout loopt dan gaat je voetzool zodanig uitdrogen dat er scheurtjes en kloofjes ontstaan. En als daar dan weer pekel in komt dan prikt dat. Het is een beetje te vergelijken met het gaan zwemmen in de zee wanneer je een wondje hebt. Dat prikt dan ook. En door dit prikken gaat een hond weer aan zijn pootjes likken en kan dan een ontsteking veroorzaken. Hiermee likt hij zijn huid weer verder kapot en likt bovendien het zout op dat nog aan zijn pootje zat. 

Hoe kun je voetzooltjes beschermen tegen strooizout?

Dat is op zich vrij simpel. Je moet een beschermlaagje leggen op de voetzooltjes voordat je naar buiten gaat. Hiervoor zijn er diverse mogelijkheden. Zo kun je gebruik maken van Vaseline. Dit doet eigenlijk niet veel anders dan de pekel gescheiden houden van de voetzooltjes. Het werkt heel goed, maar kan ook een beetje glad worden als je er veel van op doet. Het doet verder in principe niets aan de kloofjes en wondjes die er al zijn. Als je dat ook wilt aanpakken dan kun je gebruik maken van diverse producten. Zelf vind ik deze Canosept een erg prettige om te gebruiken. Maar hoeveel je ook smeert, het duurt best een tijdje voordat kloofjes geheel verdwenen zijn. Maar al ver voor die tijd heeft je hond of kat geen last meer van prikkende voetzooltjes. 

Akita Inu duikt met zijn kop onder de sneeuw.

Strooizout vermijden

Verder is het natuurlijk ook belangrijk om zoveel mogelijk pekel-rijke gebieden te mijden. Ga vooral lekker in het bos lopen. Daar wordt niet gestrooid en is er dus minder belasting voor de pootjes van je hond. Katten mijden van nature meestal al wel de pekel-rijke gebieden. Trouwens, alle katten die ik ken liggen bij zulke temperaturen toch liever thuis bij de verwarming te soezen. 

Conclusie over strooizout

In samenvatting is strooizout een effectief middel om ijs en sneeuw te laten smelten tijdens de wintermaanden, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het op een verantwoorde manier wordt gebruikt. Dit om te voorkomen dat huisdieren en wilde dieren gevaar lopen of er veel ellende van ondervinden. Door de voorzorgsmaatregelen te volgen die hierboven zijn beschreven, kun je ervoor zorgen dat je huisdieren en wilde dieren veilig en gezond blijven tijdens de wintermaanden.

Heb je vragen?

Heb je nog vragen of wil je overleggen met een dierenarts? Maak dan gebruik van onderstaande whatsapp knop. Op de Home-pagina vind je er meer informatie over en lees je de kosten voor deze dienst.