Een baarmoederontsteking bij de hond – Hoe voorkom je dit?

Baarmoederontsteking: wat is dat?

Een baarmoederontsteking is een ernstige aandoening die levensbedreigend kan zijn voor honden. Het ontstaat door een ophoping van etter in de baarmoeder als gevolg van een infectie. In sommige gevallen zie je etterige uitvloei uit de vagina komen. Maar dat is niet altijd het geval. Als het niet behandeld wordt, kan het leiden tot een scheur in de baarmoeder waarbij alle etter de buikholte in loopt.  Hierdoor ontstaat dan weer een buikvliesontsteking en dit loopt in de meeste gevallen dodelijk af. Ook als we op dat moment nog antibiotica geven. Zeer belangrijk dus om een baarmoederontsteking te voorkomen. 

Wat veroorzaakt een baarmoederontsteking bij honden?

De baarmoeder staat levenslang onder invloed van vrouwelijke geslachtshormonen. Tenzij ze geseriliseerd wordt natuurlijk. Met elke loopsheid cyclus ondergaat de baarmoeder een milde verandering. Op jonge leeftijd is dit geen probleem. Maar op latere leeftijd ontstaan er een soort van blaasjes in de binnenste laag van de baarmoeder. 

Wanneer een hond nou loops wordt dan bestaat er altijd een kans dat er een bacterie vanuit de vagina de baarmoeder in gaat. Een jonge hond met een normale baarmoeder lost dit meestal zelf weer op. Maar bij een oudere hond, waarbij de baarmoeder blaasjes heeft gevormd kunnen die bacteriën in die blaasjes gaan zitten. Het lichaam van de hond gaat dat proberen op te ruimen door er schoonmakertjes heen te sturen. Dit zijn de zogenaamde ettercellen. Alleen lukt dat niet zo goed. Die bacteriën blijven goed verstopt zitten in die blaasjes. Er blijft vanuit het lichaam dus steeds maar etter naar toe gestuurd worden, maar het probleem lost zich niet op. Het gevolg is een baarmoeder vol met etter. En daar is een hond flink beroerd van. 

Hond is niet fit. Mogelijk als gevolg van een baarmoederontsteking.

Symptomen van een baarmoederontsteking bij honden

De meest voorkomende symptomen die te merken zijn bij honden met een baarmoederontsteking zijn:

  • (veel) meer drinken en plassen
  • Verlies van eetlust
  • Algeheel zieke indruk
  • Koorts (op te nemen met een rectale thermometer voor mensen)
  • Lethargie
  • Opzwelling van de buik (soms)
  • Afscheiding uit de vagina (soms)

Als u een van deze symptomen bij uw hond opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Diagnose van een baarmoederontsteking bij honden

Om een baarmoederontsteking bij honden vast te stellen is het belangrijk dat u naar een dierenarts gaat. Deze zal een fysiek onderzoek moeten doen en een uitgebreide medische historie opnemen. In de meeste gevallen is het nodig om een buikecho te maken om de baarmoederontsteking vast te stellen. Ook een röntgenfoto kan een baarmoederontsteking vast stellen.  In beide gevallen is er een grote hoeveelheid vloeistof in de baarmoeder te zien. 

Hond is ziek.

Behandeling van een baarmoederontsteking bij honden

De meest effectieve behandeling voor een baarmoederontsteking bij honden is een operatie. Hierbij wordt de geïnfecteerde baarmoeder verwijderd. Deze ingreep, genaamd ovariohysterectomie, wordt meestal zo snel mogelijk (binnen 24 uur) uitgevoerd om te voorkomen dat de baarmoeder zal scheuren.

In sommige gevallen kiest een eigenaar ervoor om niet meer te opereren. Meestal vanwege de al hoge leeftijd van de hond. In dat geval is de enige optie om de hond met medicatie te behandelen. Dat wil zeggen, een middel om haar hormonale cyclus te doorbreken en een langdurige antibiotica kuur. Dit is een manier die als hij al werkt, maar voor 6 maanden werkt. Daarna zal het gewoon opnieuw beginnen. Dus een operatie is de beste keus. 

Een baarmoederontsteking voorkomen

De beste manier om een baarmoederontsteking bij honden te voorkomen is door ze te laten steriliseren. Liefst op een zo jong mogelijke leeftijd, maar vanaf 6 maanden kan het. Een sterilisatie van een hond houdt in dat de eierstokken worden verwijderd. De baarmoeder blijft zitten. Doordat er geen loopsheid meer ontstaat zullen op latere leeftijd ook geen vochtblaasjes meer ontstaan in de baarmoederwand en kan er ook geen baarmoederontsteking optreden. Daarbij blijft de baarmoedermond ook gesloten omdat ze niet loops wordt en dus komt er geen bacterie in haar baarmoeder. Dus ondanks dat de baarmoeder blijft zitten, zal er toch geen baarmoeder ontsteking meer ontstaan. 

Van een baarmoederontsteking voel je je erg ziek.

Conclusie

Een baarmoederontsteking is een ernstige aandoening die levensbedreigend kan zijn voor honden. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van hormonen, ouderdom en bacteriën en kan worden voorkomen door een vroegtijdige sterilisatie van uw hond. Als u enige tekenen of symptomen van een baarmoederontsteking bij uw hond opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk (dus ook in het weekend!) een dierenarts te raadplegen. Met een tijdige behandeling kunnen honden volledig herstellen.

Twijfel je over uw hond?

Je kunt dan gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies van dierenarts Nanda te krijgen. Op de Home-pagina vind je meer informatie over hoe het werkt en wat de kosten zijn.