Inleiding

Ik krijg inmiddels vele appjes op een dag met heel diverse vragen. Het gaat uiteraard bijna altijd over een ziek dier. Naar aanleiding van een aantal vragen probeer ik de situatie in te schatten. Een van de vragen die ik vaak stel is: “heeft u toevallig een thermometer voor mensen in huis?” Ik had verwacht dat een heel groot deel van Nederland inmiddels wel een thermometer in huis heeft aangezien we al twee jaar met het Coronavirus te maken hebben. Maar koorts meten bij een hond of kat wordt helaas te weinig gedaan. Toch hoort het eigenlijk wel in uw EHBO-set voor uw hond of kat te zitten!

Hond voelt zich ziek en heeft koorts

Geen thermometer in huis

Maar de meeste mensen die mij appen hebben geen thermometer in huis. En als ze het al wel hebben dan is het meestal een thermometer die niet bruikbaar is voor honden en katten, zoals bijvoorbeeld een oorthermometer of een voorhoofdsthermometer. 

Thermometer aanschaffen

Niets moet natuurlijk, maar het is wel erg handig als je een rectale thermometer in huis haalt als je een hond of kat in huis hebt. Dan kun je makkelijker zelf al inschatten of er sprake is van koorts bij je hond of kat. Het hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Een normale orale/rectale thermometer voor mensen kun je goed gebruiken en kost ergens rond de €3,- tot €5,-. Een voorbeeld van een goed exemplaar is deze thermometer. Hij is waterdicht en dus goed schoon te maken en heeft een flexibele punt. Wel zo prettig voor je huisdier als hij een beetje wiebelig wordt bij het inbrengen. En hij kost slechts €3,49.

Sfynx kat heeft het koud omdat hij geen haar heeft.

Koorts meten bij de hond of kat: hoe dan?

Maar ja, dan heb je hem in huis. Hoe moet je hem dan gebruiken? Nou, dat is heel simpel. Als je hond of kat besluit mee te werken, tenminste. Vaak gaat het het makkelijkst als je met zijn tweeën bent. Een iemand staat bij de kop en houdt een hand/arm onder de buik van de hond/kat en de ander tilt de staart op en steekt de thermometer ongeveer 1 a 2 cm de anus in. Om dit iets prettiger voor je hond of kat te laten verlopen is het gebruik van wat vaseline wel zo handig. Mocht je graag een filmpje zien hoe je de temperatuur bij een hond kunt meten dan kun je die hier vinden. Bij de kat werkt het in principe hetzelfde, maar is het vaak iets lastiger om een kat te overtuigen mee te werken. Hier vind je een filmpje van het opmeten van de temperatuur bij de kat.

Wanneer is er sprake van koorts bij de hond of kat

Is het gelukt? Yes! Goed gedaan. Maar wat zegt die waarde nou eigenlijk? De normale lichaamstemperatuur van een hond zit onder de 39.0 graden. Bij een kat is de normale lichaamstemperatuur onder de 39.5 graden. Is de verkregen waarde dus hoger, dan is er sprake van koorts en is er dus een goede reden voor je hond of kat om niet te willen eten, spelen of wandelen. Wanneer het extreem warm weer is dan kan een dier ook een verhoogde temperatuur hebben als gevolg van oververhitting. Er zal dan waarschijnlijk een virusinfectie of een bacteriële infectie aanwezig zijn waartegen het lichaam aan het vechten is.
Temperatuur wordt opgenomen bij een kat met een rectale thermometer.

Aankijken van koorts bij hond of kat

Afhankelijk van de staat van je hond of kat kun je het soms wel een dag of twee aankijken en ze ondersteunen waar nodig. Tenzij je een duidelijke wond ziet of er een operatie heeft plaatsgevonden natuurlijk. 

Willen ze niet eten? Biedt ze dan eens warm vlees aan zoals bijvoorbeeld gekookte kipfilet of warme gekookte pasta/rijst. Maar is hij/zij erg beroerd dan is het toch verstandig om hem even te laten nakijken door je dierenarts. Better safe than sorry. 

Toch even behoefte aan overleg met een dierenarts?

Mocht u even willen overleggen over uw zieke huisdier dan mag u natuurlijk altijd even een app berichtje aan mij sturen. Ik zal dan samen met u proberen de ernst in te schatten en u voorzien van handige tips en tricks.