De feestdagen liggen weer achter ons

Nu de feestdagen weer voorbij zijn (wat was het gezellig hè?) is het tijd om terug te komen in de realiteit. De voorjaarsschoonmaak is gelukkig nog niet aan de orde, maar de kerstboom zal er waarschijnlijk deze week toch wel uit gaan. Ik heb echter een alternatief voor “kerstboom eruit, kamerplant erin”. Want je kat is een stuk blijer met een krabpaal in plaats van een (giftige) kamerplant!

kat gebruikt de kerstboom als krabpaal.

Waarom krabben katten?

Katten krabben om verschillende redenen. Een reden is om hun territorium te markeren door zowel een visueel merk (de krabbel) als een geur op het object dat ze krabben achter te laten. Katten krabben ook om hun spieren te strekken en om de dode buitenlaag van hun nagels te verwijderen. Het is een natuurlijk gedrag voor katten en is niets om je zorgen over te maken. Als je kat echter meubels of andere huisraad overmatig bekrast, kan het nodig zijn om ze een alternatief krab-oppervlak te bieden of om ze te trainen om bepaalde items niet te krabben.

Wat is een krabpaal?

Een krabpaal is een hoog, stabiel stuk uitrusting dat specifiek is ontworpen voor katten om te krabben. Krabpalen zijn meestal gemaakt van hout of tapijt en bieden een ruw oppervlak waar katten naar hartenlust kunnen krabben. Ze zijn een geweldige manier om je meubels en andere kamervoorwerpen te beschermen tegen krassen door je kat en ze helpen ook om de nagels van je kat gezond te houden door het toestaan van het verwijderen van de dode buitenlagen van hun nagels. Krabpalen zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan maten, vormen en stijlen, zodat je er een kunt kiezen die bij de voorkeuren van je kat en je interieur past.

kat krabt een stoel kapot

De voordelen van krabpalen

Krabpalen dienen niet alleen als uitlaatklep voor het krabgedrag van katten, maar bieden ook een aantal andere voordelen. Hier zijn er een paar:

  1. Krabpalen helpen de klauwen van een kat gezond te houden. Wanneer een kat krabt, helpt het ruwe materiaal van de paal om de buitenlaag van hun klauwen te verwijderen, die met de tijd kan verslijten of afbreken. Dit kan helpen om nagelproblemen te voorkomen en de klauwen van een kat gezond te houden.

  2. Krabpalen bieden mentale en fysieke stimulatie. Katten zijn van nature nieuwsgierig en actief, en krabpalen geven hen de kans om hun zintuigen te gebruiken en hun spieren te gebruiken. Dit kan helpen om ze mentaal en fysiek gestimuleerd te houden, wat belangrijk is voor hun algehele gezondheid en welzijn.

  3. Krabpalen helpen stress te verminderen. Katten kunnen om verschillende redenen gestrest raken, en krabben kan helpen om deze stress te verminderen. Wanneer een kat krabt, worden endorfines vrijgegeven die kunnen helpen om angst en spanning te verminderen.

  4. Krabpalen kunnen je meubels besparen. Zoals eerder vermeld, kunnen katten zonder krabpaal op meubels of andere huishoudelijke artikelen krabben. Dit kan duur zijn om te repareren en frustrerend voor de eigenaar. Door een krabpaal aan te bieden, kun je het krab-gedrag van je kat omleiden en je meubels besparen.

kitten gebruikt krabpaal

Een krabpaal kiezen

Bij het kopen van een paal voor je kat zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:

  1. Grootte: Zorg ervoor dat de krabpaal hoog genoeg is zodat je kat zich volledig kan uitstrekken tijdens het krabben.

  2. Stabiliteit: De krabpaal moet stevig genoeg zijn om niet om te vallen wanneer je kat hem gebruikt.

  3. Materiaal: Sommige katten hebben een voorkeur voor krabpalen van tapijt, terwijl andere katten liever krabpalen van hout of andere materialen hebben. Het is een goed idee om de voorkeuren van je kat in acht te nemen bij het kiezen van een materiaal.

  4. Locatie: Overweeg waar je de krabpaal gaat plaatsen. Katten krabben meestal graag op een zichtbare en toegankelijke locatie, dus probeer de krabpaal op een plek te zetten die gemakkelijk voor je kat is om te vinden en te gebruiken.

  5. Prijs: Krabpalen kunnen qua prijs zeer sterk verschillen, dus houd rekening met je budget tijdens het winkelen.

 

Enkele voorbeelden van prachtige krabpalen

Je moet natuurlijk zelf even kijken wat je het mooiste exemplaar vindt. Maar hier tref je alvast wat voorbeelden aan waar anderen erg enthousiast van werden. 

Alternatieven voor krabpalen

Naast de “gewone” krabpaal zijn er ook alternatieven waar een kat erg blij van wordt. En jij wellicht ook wel. Je kunt bijvoorbeeld ook veel kleine krab-elementen aan de muur bevestigen. Let er dan wel op dat je kat er goed bij kan bij het krabben en niet valt wanneer hij zijn evenwicht zou verliezen. 

Neem bijvoorbeeld deze klimmuur voor katten. 

Of deze klauterzak voor de sterke katten!

een alternatief voor een krabpaal: krabelementen vastgemaakt aan de muur.
alternatief voor een krabpaal: krabplank voor aan de muur.

Conclusie

In conclusie zijn krabpalen een waardevolle investering voor elke kattenbezitter. Ze bieden een aangewezen gebied waar katten kunnen krabben, wat kan helpen om hun klauwen gezond te houden en stress te verminderen. Krabpalen bieden ook mentale en fysieke stimulatie en kunnen je meubels besparen. Dus als je jouw kat gelukkig wilt houden en je meubels intact, investeer dan in een krabpaal van hoge kwaliteit.

 

Heb je nog extra vragen over een krab mogelijkheid voor je kat?

Heb je nog vragen over het gebruik van een krab mogelijkheid door je kat? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal dan je vraag zo snel mogelijk beantwoorden. Lees op de Home-pagina hoe dit werkt en wat de kosten voor het advies zijn.